Komentara: 0
Pregleda: 666

Концерт: У славу 13. новембра 1918. - Хор Слависта

09. novembar 2019. 19:00 časova
Srpski kulturni centar "Sveti Sava" Više detalja

У СЛАВУ 13. НОВЕМБРА 1918.
101 година слободе
Суботица 13. НОВЕМБАР 1918 - 13. НОВЕМБАР 2019.

ХОР СЛАВИСТА из Београда
изводе руску и српску музику

ХОР СЛАВИСТА основан је 2007. године на Филолошком факултету, на катедри за Славистику на иницијативу лектора из Москве проф. Александре Матрусове. Студентима славистике временом су се, као љубитељи музике словенских народа, придружили и студенти са других факултета. Данас су то професори страних језика, асистенти на факултетима, преводиоци, и даље активни чланови Удружења Хора слависта.

Овај музички састав негује културу и традицију, првенствено своје, али и других словенских земаља, те у њиховом репертоару поред српских народних песама можете чути и песме на руском, украјинском, белоруском, бугарском, чешком и словачком језику. Уметнички израз Хора својим гласовима оплемењују нови чланови, млади људи заинтересовани да упознају ширину и лепоту словенске душе.

Слависти су пре две године на сцени Руског дома прославили свој први јубилеј великим концертом поводом десетогодишњице постојања. А осим сарадње са Руским домом, Хор остварује лепу дугогодишњу сарадњу са Амбасадом Русије, Белорусије, Бугарске, многим установама културе, удружењима, факултетима. Хор слависта је представљао Србију на фестивалима у Санкт Петербургу, Москви, Тверу и певао са козачким ансамблима из Русије.

Од 26. октобра слависти почињу своју прву турнеју по Војводини у оквиру пројекта «Траговима руске мелодије» који је подржан од стране Фонда «Руски свет» из Руске Федерације како би младе људе упознали са утицајима руске културе на српску и мелодијом руских и српских песама приказали историјске нераскидиве везе наших народа.

На концерту у Суботици чућете се руске и српске народне песме, лирске, љубавне песме, инспирисане народним обичајима, песме из ратних времена, познате козачке композиције, а кроз овај програм водиће вас гласови не само из разних градова Србије, Републике Српске, већ и из далеког Сибира.

Руководилац хора и диригент — Ана Грујић, док место асистента руководиоца и диригента припада Екатерини Пеховој.

УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН

Концерт: У славу 13. новембра 1918. - Хор Слависта
Povezana vest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.