Komentara: 0
Pregleda: 104

Izložba: Aleksandar Botić - Gestovi gradske svakodnevice

09. april 2021. u 12:00 časova
Savremena galerija Subotica

U Savremenoj galeriji Subotica će u petak, 9. aprila 2021. u 12.00 biti otvorena izložba umetnika Aleksandra Botića pod nazivom Gestovi gradske svakodnevice.

O izložbi:

Izložba „Gestovi gradske svakodnevice“ predstavlja publici najnoviji ciklus grafika Aleksandra Botića, grafičara i profesora novosadske Akademije umetnosti. Ova izložba ujedno je i Botićev doktorski rad koji je autor odbranio prošle godine.

„Gestovi gradske svakodnevice“, čija celina je sastavljena od petnaest grafičkih listova velikog formata u tehnici sitoštampe, posmatračima približavaju Botićev umetnički postupak koji svoje podsticaje pronalazi u prizorima tragova gradskog svakodnevnog života. Autor, kroz istraživanje likovnih fenomena i različitih pojava iz gradskog okruženja, stvara grafike koje transponuju ove podsticaje u autentične likovne forme. U obraćanju pažnje na često zanemarene detalje urbanog prostora – poput tragova guma od kočenja, mrlja nastalih slivanjem boje sa kanti farbe ostavljenih na betonu, linija „zakrpa“ vidljivih posle popravki asfalta, bačenih, pa zalepljenih žvakaćih guma na trotoaru – Aleksandar Botić stvara svet u kojem se svi ovi znakovi spajaju i postaju vidljivi kroz pažljivi pogled umetnika. Na taj način, njegove grafike postaju zapisi o životu grada i životu u gradu.

O autoru:

Aleksandar Botić rođen je 1972. godine u Subotici.

Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1996. godine, gde je 2002. završio i postdiplomske studije grafike kod profesora Živka Đaka. Doktorske studije umetnosti okončao je 2020. na novosadskoj Akademiji umetnosti pod mentorstvom profesora Radovana Jandrića.

Samostalno je izlagao u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Pančevu, Kraljevu, Somboru, Banja Luci (BiH), Estergomu (Mađarska), kao i na više od 130 značajnih kolektivnih izložbi u zemlji (Novi Sad, Beograd, Subotica, Zrenjanin, Niš...) i inostranstvu (Francuska, Kanada, Indonezija, Grčka, Bugarska, Češka, Rumunija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina).

Dobitnik treće nagrade na „IV ex-Yu konkursu za grafiku“ na Novom Beogradu 2010. godine i druge nagrade na „I Internacionalnom salonu grafike“ u Kraljevu 2013. godine.

Vanredni je profesor Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Član je SULUV-a od 2007. godine.

Učesnik je projekta „Lutajući otisak“.

 

Kustos izložbe je Nela Tonković, kustoskinja SGSU.

 

Projekat je podržan od strane Grada Subotice.

 

* Molimo posetioce koji budu prisustvovali otvaranju izložbe da obavezno nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.

Izložba: Aleksandar Botić - Gestovi gradske svakodnevice
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.