Komentara: 0
Pregleda: 844

Predavanje: Data Science - Eksplorativna Analiza u R-u (prvi deo)

03. decembar 2021. u 13:00 časova
Regionalni inovacioni startap centar

O Kursu

Čuli ste za R i želeli biste znati čemu on služi i kako se koristi? Onda dođite na naš kratki kurs gde ćete kroz niz demonstracija i praktičnih vežbi naučiti neke osnovne koncepte korišćenja R-a, kao i načine korišćenja njegovih alata potrebnih za data science projekte.

Pokazaćemo vam kako da „pričate kroz podatke koristeći R“. Počećemo od objašnjavanja osnovnih principa programiranja u R programskom jeziku, do unosa podataka i korišćenja osnovnih tehnika za njihovo organizovanje i transformacije, do primene filozofije gramatike grafikona. Ovo će vam omogućiti da kreirate atraktivne i nadasve efektivne vizualizacije koje ilustruju korisne činjenice sadržane u podacima.

Na kraju radionice, učesnici će kroz primenu R-a moći da:

 • Unesu podatke iz različitih izvora u R okruženje
 • Urade osovnu pripremu (data wrangling) i obradu podataka
 • Primene eksplorativnu analizu podataka
 • Identifikuju najprikladnije vizualizacije u zavisnosti od tipa podataka
 • Kreiraju efektivne vizualizacije: grafikone i mape

Ne morate da imate prethodno znanje o bilo kom programskom jeziku, tako da je idealan i za početnike u kompjuterskom programiranju. Trebali biste doneti laptop s instaliranim najnovijim verzijama R-a i RStudia. Da bi ih istalirali, pogledajte instrukcije na instalirajr.netlify.app Svi materijali će bit dostupni za downlodovanje.

O Instruktoru

Predavač je dr Tatjana Kecojević koja je dugogodišnji korisnik R-a sa doktoratom iz statistike sa Univerziteta u Mančesteru. Provela je dugi niz godina radeći u univerzitetskom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva kao seniorski predavač i objavila je veliki broj članaka i radova koji se odnose na analizu podataka. Tatjana je osnovala ogranke R-Ladies u Mančesteru, Beogradu i Novom Sadu, glavna je predstavnica Srbije za regionalnu mrežu žena u STEM-u, članica R Forvards tima i ambasadorka Žena u DS-u (WiDS) - uloge posvećene osnaživanju Žene. Trenutno je direktor SisterAnalist.org, organizacije koja ima za cilj da osnaži žene iz različitih sredina kroz pismenost podataka, ili ti data literacy. Pored njenog učešća u podršci ženama u aktivnostima vezanim za STEM, ona je posvećena stvaranju inkluzivne kulture razvijanjem inicijativa u zajednici koje podržavaju sve nedovoljno zastupljene grupe.


Sva predavanja će se organizovati u sali 301 na adresi Adolfa Singera 12a.

Prijave za navedena predavanja su besplatna. Broj mesta je ograničen.

Prijave za navedene termine predavanja možete poslati kao i do sada putem SMS-a na broj 0642403609 ili putem e-mail-a na adrese risc.efsu@gmail.com ili info@unapredise.com. U prijavi navesti naziv predavanja za koja ste zainteresovani, Vaše ime i prezime, broj telefona i e-mail adresu.

Predavanje: Data Science - Eksplorativna Analiza u R-u (prvi deo)
Povezana vest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.