Komentara: 0
Pregleda: 208

Predavanje - Ovo ću posuditi! Umetnost aproprijacije

03. april 2024. u 18:00 časova
Savremena galerija Subotica

Šta je aproprijacija? I zašto zaslužuje više pažnje od jednostavne umetničke prakse? Šta čini umetničko delo zaista „novim“, i kako postojeća ideja, slika ili čak celo umetničko delo može postati rekreirana, preoblikovana poruka u novom kontekstu? Aproprijacija ili prisvajanje nije samo korišćenje tuđih dela, već i davanje novog značenja, novog konteksta i nove interpretacije. Pitanje da li je to umetnost ili krađa zaokuplja ljude hiljadama godina. Od grčke skulpture preko renesansnog slikarstva do pop-arta i digitalne montaže, uvek je bilo i ima umetnika koji reinterpretiraju postojeće radove kako bi stvorili nešto novo i uzbudljivo.

Tokom predavanja ćemo se udubiti u istoriju i teoriju umetničke prakse prisvajanja, i na konkretnim primerima ispitati kako se opšte shvatanje umetnosti i kulture transformiše u procesu prisvajanja.

Predavač: Tamara Kucor, istoričarka umetnosti

Predavanje će biti održano na mađarskom jeziku.

Predavanje - Ovo ću posuditi! Umetnost aproprijacije
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.