Komentara: 3
Pregleda: 2780

U Subotici se održava peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“

16.10.2015. u 16:13h
Izvor: Subotica.com
U hotelu „Galleria“ danas je počeo peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“, u organizaciju Ekonomskog instituta, sa centralnom temom „Agroprivreda Srbije u predpristupnom periodu“.
U Subotici se održava peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“

- Kao i prethodnih godina, biće održane panel diskusije na temu efekata i završetka privatizacije u agroprivredi i poljoprivrednim preduzećima, načinu realizacije strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, dozvoli da stranci mogu da kupuju zemljište, kako podići konkurentnost malih gazdinstava, a poseban akcentan stavljen je na temu posledica ekspanzije trgovinskih lanaca u Srbiji – istakao je Dragan Šagovnović, direktor Ekonomskog instituta. - Ovaj peti forum namerno smo nazvali isto kao i prvi, jer naše analize pokazuju da je nepreduzimanjem adekvatnih mera u agraru izgubljeno 25 milijardi evra u prethodnih pet godina. Poseban panel posvećen je finansiranju poljoprivrede i onome što nude Evropski fondovi i neophodnosti osiguranja poljoprivrednih proizvoda.

Iako je bila najavljenja, forumu nije prisustvovala ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Direktor Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić smatra da zbog politike štednje i time što nije odobreno otvaranje 103 radna mesta u Upravi za agrarna plaćanja, još uvek nema konkursa za raspodelu sredstvima IPARD-a u iznosu od 175 miliona evra dodeljenih Srbiji za period od 2014. do 2020. godine.

U Subotici se održava peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“

- Praktično ćemo i iduću godinu utrošiti, a da nijedan cent iz predpristupnih fondova Evropske unije neće biti moguće da se povuče, jer do tada nećemo raspisati konkurse, nećemo moći da realizujemo projekte i da se steknu uslovi za povraćaj tih sredstava koja su na raspolaganju od Unije – objasnio je Ševarlić.

U ime grada, forum je otvorio zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković izražavajući zadovoljstvo što se ovakav skup održava u Subotici.

- Verujem da će ovakav spoj iskustva i mladosti u agroprivredi dati odgovor na mnoga značajna i aktuelna pitanja – istakao je Veljković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2780

Povezana vest

Povezane teme

hotel galerija

hotel galleria

hrana za evropu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.