Komentara: 7
Pregleda: 10159
Foto

U Domu "Kolevka" smeštaj za maloletne migrante

27.06.2016. u 13:44h > 15:11
Izvor: Subotica.com
U Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ danas je položen kamen temeljac za izgradnju objekta u kome će biti smešteni maloletni migranti bez roditeljskog staranja. Izgradnju objekta površine 250 kvadrata švajcarska Agencija za razvoj i saradnju finansiraće sa oko 24 miliona dinara, a u njemu će biti smešteno 16 dece.
U Domu "Kolevka" smeštaj za maloletne migrante

Do zatvaranja Balkanske rute kroz Srbiju je prošlo 600 hiljada migranata, a po rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nijedno dete nije izgubljeno ili nestalo, niti je ostalo bez pažnje nadležnih Centara za socijalni rad.

- Nije bilo slučajeva dece koja su u potpunosti bila bez roditeljske pratnje, već oni obično putuju sa rođacima ili vršnjačkim grupama i imaju pratnju odrasle osobe ili se, pak,  trude da dođu do zemlje u kojoj su njihovi roditelji, zbog čega Srbija preduzima i aktivnosti na spajanju porodica – istakao je ministar Vulin.  - Ovaj i drugi objekti nastali su kao posledica migrantske krize, ali ovo je i naša obaveza prema poglavlju 23 i 24, po kojima mi moramo da obezbedimo ovakve smeštajne kapacitete, upravo za ove namene. Nije realno očekivati da Srbija sama, svojim budžetskim sredstvima odgovori na migrantsku krizu i zato je veoma važna saradnja sa donatorima.

U Domu "Kolevka" smeštaj za maloletne migrante

Osim u ovog, slični centri biće izgrađeni na celoj migrantskoj ruti kroz našu zemlju, odnosno u Nišu i Beogradu, i to zahvaljujući sredstvima inostranih donatora.

- Izgradnja ovog doma omogućena je kroz ugovor između dve zemlje o migracionom partnerstvu – podsetila je Izabel Perič, direktorka švajcarske Agencije za razvoj i saradnju u Srbiji. - Švajcarska je za programe iz oblasti migracija do sada, u poslednje četiri godine, uložila 4.3 miliona evra. Od toga jedan milion je bio raspoređen tokom migrantske krize. Jako je dobro i bitno da se ovakvi projekti rade sa institucijama sistema kako bi ove usluge ostale na korišćenje i posle njegovog isteka.

„Kolevka“ je i do sada bila utočište za maloletne migrante, ali sa roditeljskom pratnjom. U protekle dve godine tu je privremeno je bilo smešteno oko 80 dece, koji su zajedno sa roditeljima boravili po sedam dana.

- I do sada smo se susretali sa prihvatom maloletnih migranata, ali nismo imali adekvatne uslove. Ovim objektom moći ćemo da pružimo najkvalitetniji smeštaj za maloletne migrante koji prolaze kroz našu zemlju. Imamo određeno iskustvo i kapacitete da u narednom periodu, dok god traje migrantska kriza, da radimo ono što se od nas očekuje – naglasio je Nenad Kozomora, direktor Doma „Kolevka“. - Sada će ovde biti smeštena deca bez roditeljskog staranja.

U Domu "Kolevka" smeštaj za maloletne migrante

Izvor: Subotica.com
Polaganje kamen temeljca novog objekta pri Domu "Kolevka" Polaganje kamen temeljca novog objekta pri Domu "Kolevka" Polaganje kamen temeljca novog objekta pri Domu "Kolevka" Polaganje kamen temeljca novog objekta pri Domu "Kolevka" Polaganje kamen temeljca novog objekta pri Domu "Kolevka" Polaganje kamen temeljca novog objekta pri Domu "Kolevka" Polaganje kamen temeljca novog objekta pri Domu "Kolevka" Polaganje kamen temeljca novog objekta pri Domu "Kolevka"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 10159

Povezana vest

Povezane teme

kolevka

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

aleksandar vulin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.