Komentara: 10
Pregleda: 9537

Stara ciglana poslednja stanica za imigranate

09.12.2014. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Na prostoru stare ciglane, u neposrednoj blizini deponije, trenutno u nehumanim uslovima, u blatu, bez hrane i vode, na temperaturi oko nule, boravi više od 40 imigranata iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Eritreje i drugih zemalja. Njihova jedina želja je da se domognu Evropske unije, ne žele da traže azil te im je vrlo teško pomoći.
Stara ciglana poslednja stanica za imigranate

Glad, izmenoglost od dugog pešačenja, niske temperature uzele su danak te ima obolelih od upale pluća i šuge. Među imigrantima je trenutno i jedna trogodišnja devojčica.

- Njihov broj se stalno menja, proteklog vikenda bilo ih je čak 150, da bi ih sad bilo znatno manje – kaže Tibor Varga iz Istočnoevropske misije, koji već tri godine pomaže imigrantima koji dođu u naš grad.

- Donesemo im hranu, kaže, Tibor, odvedemo ih kod lekara, smestimo u bolnicu ako treba, ali problem je što oni ne žele da se zadržavaju ovde, već da što pre pređu granicu. Kako dolazi zima situacija postaje sve dramatičnija, ljudi su izgladneli, bez tople odeće, sa ranama na nogama od pešačenja...

Stara ciglana poslednja stanica za imigranate

U zaista dramatičnu situaciju smo se vrlo brzo uverili. Ispod improvizovane nadstrešnice smestilo se dvadesetak, uglavnom mlađih ljudi. Da bi se malo zagrejali upalili su vatru na kojoj suše mokru obuću i greju promrzle noge. Toplu odeću uglavnom nemaju, jer su na put u neki bolji svet, gde neće strahovati za svoj život, krenuli još s proleća.

- Put se zaista odužio, krenuli smo pre sedam meseci, peške smo prešli Grčku, Makedoniju i Srbiju i prateći prugu stigli smo do Subotice – priča Mehrim (17) iz Avganistana. - Volimo što je pruga tu blizu, pratićemo nju i pokušati da stignemo do Nemačke. Moramo u tome uspeti jer smo pobegli od talibana, nemamo gde da se vratimo.

Stara ciglana poslednja stanica za imigranate

Kako nemaju nikakva dokumenta, na deponiji borave u stalnom strahu od policije. Neki od njih su već pokušali da pređu granicu sa Mađarskom, ali ih je u tome osujetila Granična policija.

- Bio sam u pritvoru nekoliko dana i sada imam obavezu da u roku od deset dana napustim Srbiju, nadam se da ću to i učiniti i da ću što pre stići do Belgije – dodaje tridesetogodišnji Nuragan, takođe iz Avganistana.

Kako uvek ima onih koji na tuđoj nevolji vide priliku za dobru zaradu, mnogi su sav novac dali za obećanje da će stići do Evrope, a stigli su samo do neke veće benzinske pumpe na autoputu Beograd – Horgoš. Odatle su, takođe, prateći prugu, stigli do Subotice.

Stara ciglana poslednja stanica za imigranate

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 9537

Povezane vesti

Povezane teme

azilanti

ilegalni migranti

izbeglice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.