Komentara: 23
Pregleda: 35968

Samohrani otac bori se za pomoć za bolesno dete

15.05.2016. u 14:02h
Izvor: Subotica.com
Aduš Avdo, samohrani otac devojčice rođene sa Daunovim sindromom, primoran je da već pet godina dokazuje ćerkinu bolest i tako ostvari pravo na uvećanu negu i pomoć.
Samohrani otac bori se za pomoć za bolesno dete

Prelepa devojčica Angulj (11), rođena je sa Daunovim sindromom i srčanom manom, ali požrtvovani otac, koji sam brine o njoj, prima osnovnu tuđu negu i pomoć od oko 9.000 dinara, jer država, zdravstvene komisije i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo ne priznaju devojčicinu bolest i zato ona nema ima pravo na uvećanu pomoć. Inače, praksa je da sva deca obolela od Daunovog sindroma primaju uvećanu negu i pomoć, jer se ova bolest smatra 100% telesnim oštećenjem koje nastaje rađanjem.

Devojčica je rođena u Skoplju, gde je porodica 1999. godine izbegla sa Kosova. Odmah po rođenju konstatovan joj je Daunov sindrom i srčana mana, zbog koje je, zahvaljujući UNHCR-u sa 11 meseci operisana u Lincu.

POMOĆ ZA ANU - Porodici je potrebno mnogo toga, a najviše novac da mala Ana ode na magnetnu rezonancu, koja ako se ide privatno košta oko 18.000 dinara. Ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete porodici možete to učiniti uplatom na račun: 200-8140449639 (Poštanska štedionica) na ime Aduš Avdo. Za sve ostale informacije obratite se našoj redakciji.

Dete do četvrte godine nije pričalo a do skoro nije moglo da kontroliše fiziološke potrebe, jedna noga joj je kraća za centimetar, konstantovana joj je epilepsija i problemi sa štitnom žlezdom i kičmom.  Svi ovi nalazi lekara Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, očigledno, nisu dovoljni birokratskom aparatu da joj odobri uvećanu pomoć.

- Kada smo se 2011. godine doselili u Suboticu uradili smo sve preglede, podneli zahtev koji je odbijen uz obrazloženje da Angulj nema telesna oštećenja po važećem pravilniku – počinje priču otac. - Posle druge molbe odgovorili su da se njeno stanje nije pogoršalo i da ne postoje oštećenja. Žalio sam se pokrajinskom sekretarijatu, ali i pored potvrde genetičarke da Angulj ima Daunov sindrom i grafikona sa 47 hromozoma, naše žalbe su odbijene.

Samohrani otac bori se za pomoć za bolesno dete

Odbijenice nisu osujetile rešenost oca da istraje u svojoj borbi za bolesno dete.

- Rešenjem iz 2014. godine su potvrdili da Ana, kako svi zovu moju princezu, ima oštećenja, ali 70 odsto, što opet nije dovoljno da dobijemo pomoć. Zbog toga sam se žalio i podneo tužbu Upravnom sudu jer ne mogu da dozvolim da je samo mom detetu uskraćeno ono što mu zakonom pripada – dodaje otac, ogorčen na ceo sistem.

Dok vodi „donkihotovsku“ borbu sa birokratijom, otac se bori i sa surovošću svakodnevnice. Od kako ih je majka napustila, pre četiri godine, o svojoj mezimici brine predano i sa puno strpljenja, ni sekunda ne odvajajući pogled sa nje. Skromno domaćinstvo vodi tako uredno, da bi se mnoge domaćice postidele. Zbog devojčicine bolesti ne može da nađe stalan posao, te radi šta  god može, gde se god ukaže prilika, i to u periodu dok je dete na časovima u školi „Žarko Zrenjanin“.

Samohrani otac bori se za pomoć za bolesno dete

Ipak, socijalna pomoć i ono što on zaradi nisu dovoljni da podmire sve potrebe bolesne devojčice, odlaske na preglede u Novi Sad, brojne analize...

 - Na poslednjem pregledu u Novom Sadu rekli su nam da zbog neke crne mrlje na mozgu mora na magnetnu rezonancu, ali ja nemam novca da je odvedem na privatan pregled, a u državnim ustanovama su tolike gužve da možemo doći na red tek za nekoliko meseci. Ona ulazi u pubertet i sve se u organizmu ubrzano dešava i to je predug period za čekanje – nastavlja drhtavim glasom, nedopuštajući suzi da krene.

Ali ona se nazire. U njoj su pomešane sve njihove patnje, razočarenja, radosti, ljubavi...

- Često bude teško. I preteško. Ali najlakše se odreći svog deteta i smestiti ga u dom. Ja to ne mogu i neću i zato moram da se borim – odlučan je hrabri otac. - Angulj znači „mamina ruža“, ali ona je sada samo „tatina ruža“ i moram dati sve od sebe da ona ima život kakav zaslužuje.

Ako i nekad posustane, Anine tople oči i osmeh koji pleni ulije mu novu snagu. Aninom osmehu i zagrljaju raduju se i u udruženjima „Zajedno“ i „Autizam“, koji im svesrdno pomažu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 35968

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.