Komentara: 5
Pregleda: 8035

Retke vizure

22.05.2015. u 12:45h
Izvor: Subotica.com
Retke vizure

Dok je sedeo i gledao van, preko parka, skoro da je mogao vizuelizirati izgled prostora, nakon rušenja stare gradske kuće i izgradnje nove, sa ovog mesta. Njemu je ta vizura bila poznata od ranije. Dok se nisu počeli promaljati obrisi novog objekta, ceo taj prostor je delovao nekako ogoljeno. Iza zgrade pozorišta u tom periodu odavde se mogla nazreti zgrada Štedionice Subotice i okoline d.d., koja je izgrađena 1907. godine, prema projektu koji su izradili on i Komor, ne mnogo vremena pre ovog rušenja.

Bila je to vizura koja se u nekom gradu retko otvara. Kad se ukloni objekat koji dominira nekim prostorom, i dok tu ne nikne predviđeni novi sadržaj koji će opet zakloniti novonastale vizure, onda to istakne neke druge objekte u okolini. Tada oni koji su skladni i lepi dođu do izražaja, a oni koji se negde ne uklapaju u ambijet još više ukažu na svoju odioznost.

Izučavajući istoriju grada pre projektovanja Gradske kuće Jakab je saznao da je pre nje na skoro istom mestu stajala jedna još starija sagrađena davne 1751. godine. Čudno je to, kako vreme briše zgrade i na kraju o njima svedoče samo retki zapisi, pomisli on. Jedva da je uspeo pronaći neki trag o prethodnoj gradskoj kući. Nije mu se dopadala spoznaja da će se isto desiti sa nekim njegovim objektima. Ipak, u njemu je bila jaka želja da ga neki od njih nadžive i da ostave trag i spominjanje na njega, još dugo kad njega više ne bude.

Retke vizure

Rekonstrukcije prve gradske kuće 1780. godina (presek i izgled)

Izradu projekta štedionice Komor i on su lako dogovorili sa upravom ove institucije koja ih je kontaktirala. Zahtevi koji su im upućeni su bili prvenstveno vezani uz želju da objekat izgleda što pompeznije i ukrašenije, kako izvana tako i iznutra, te da se ornamentikom i ukrasima ukaže na delatnost koja će se unutra odvijati.

Rečeno im je da će radove izvoditi Titus Mačković, što im je donelo izvesnu komociju u razmišljanju o zahtevnosti objekta za izvođenje, jer su ga znali kao neimara na dobrom glasu, koji je iza sebe imao impozantna dela, poput Štedionice Narodne banke – Žutu kuću, adaptaciju fasade hotela Zlatno jagnje, Manojlović palatu i mnoge druge. Imao je veoma izdašnu projektantsku ali i izvođačku karijeru. Jakab tada nije mogao naslutiti da će on biti nadzornik nad izgradnjom Gradske kuće koja je usledila par godina nakon toga.

« Prethodna priča: Otthon

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 8035
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.