Komentara: 11
Pregleda: 5459

Raste broj zavisnika od alkohola, droge, kocke i klađenja

25.11.2014. u 14:30h
Izvor: RTV City
Mesec novembar obeležava se kao mesec borbe protiv bolesti zavisnosti. U Subotici je najčešća bolest zavisnosti alkoholizam, koja je rasprostranjena i među starijom, ali i mlađom populacijom. Posle alkoholizma dolazi zavisnost od cigareta, problem sa korišćenjem i zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, a u poslednje vreme sve više naših sugrađana zavisno je od kockanja, i interneta, pokazuju podaci.
Raste broj zavisnika od alkohola, droge, kocke i klađenja

Istraživanja su pokazala da je u proteklih 12 meseci alkohol konzumiralo 72,2 odsto odraslih ispitanika, a 13,3 to je činilo na način zloupotrebe. Povećana je i zloupotreba sedativa i hipnotika, a svaki osmi ispitanik je bar jednom tokom svog života konzumirao psihoaktivnu supstancu.

U Fondaciji mentalne higijene „Expecto“ koja se od 2006. godine bavi problematikom bolesti zavisnosti, najavljuju da bi uskoro trebalo da se oformi grupa anonimnih alkoholičara. Izložbu „Metamorfozis“ koja je namenjena adolescentima u najkritičnijem dobu njihovog odrastanja posetio je veliki broj učenika subotičkih škola, i prema rečima Dijane Živanović iz ove fondacije, ona ostavlja pozitivne utiske, kako na mlade, tako i na nastavnike i profesore.

Najčešća bolest zavisnosti je alkoholizam. Nakon nje zavisnost od cigareta, zatim problem sa korišćenjem i zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, a u poslednje vreme sve više naših sugrađana zavisno je i od kockanja, i interneta.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, alkohol je u proteklih 12 meseci konzumiralo 72,2 odsto odraslih ispitanika, a njih 13,3 to je činilo na način zloupotrebe. Povećana je i zloupotreba sedativa i hipnotika, a svaki osmi ispitanik je bar jednom tokom svog života konzumirao psihoaktivnu supstancu. Sve veći broj mladih ljudi postaje zavisan, i to se ističe kao najveći problem.

Istraživanje koje je uradila fondacija „Expecto“ među učenicima osnovnih i srednjih škola pokazalo je da je među mladima smanjeno korišćenje cigareta, kao i alkohola. Fondacija „Expecto“ u svom radu vrši edukaciju mladih o štetnosti bolesti zavisnosti, pruža podršku roditeljima i članovima porodice osoba koje su zavisnici, a organizuje i razne radionice i predavanja o bolestima zavosnosti.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5459

Povezana vest

Povezane teme

bolest zavisnosti

mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.