Komentara: 0
Pregleda: 2252

Počeo jubilarni 10. "Biofest" - festival organskih proizvoda

29.10.2014. u 16:27h
Izvor: RTV Yueco
Organskom proizvodnjom u Srbiji bavio se prošle godine 1.281 proizvođač, što je za 220 više nego prethodne godine, a ukupna površina pod ovom proizvodnjom iznosila je 8.228 hektara, odnosno 1.888 hektara više u odnosu na 2012. Ovo su podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prezentovani na otvaranju 10. međunarodnog festivala organskih proizvoda "Biofest" u Subotici. Danas i sutra Subotica će biti prestonica organske proizvodnje u Srbiji, sa izložbom, prezentacijama, savetovanjima i međunarodnim povezivanjem.
Počeo jubilarni 10. "Biofest" - festival organskih proizvoda

Josip Mamužić iz Ljutova, jedan je od ovogodišnjih izlagača na festivalu organskih proizvoda “Biofest”. Kao i sam festival, i Bio farma Mamužić iz Ljutova ove godine obeležava deset godina rada. Trenutno je pod organskom proizvodnjom na ovoj farmi 22 hektara, sa kojih proizvodi uglavnom odlaze do unapred obezbeđenih kupaca. Za dalji razvoj ove farme potrebno je još površina i podrška za prerađivačke kapacitete.

Prvi Zakon o organskoj proizvodnji, prva organska farma, uvođenje organskih proizvoda u vrtiće. Ovo su samo neki od prvih, pionirskih koraka u naporu za uvođenje organske prizvodnje u Srbiji, a koje je sprovodilo Udruženje Teras, a okupljao, prezentovao, povezivao i promovisao “Biofest”.

U organskoj proizvodnji, najjednostavnije rečeno, izostavljena je bilo kakva upotreba hemikalija što za posledicu ima očuvanje životne sredine, ali i zdravlja stanovništva, pošto brojne studije dokazuju da hemijske materije iz konvencionalne proizvodnje uzrokuju ili su povezani sa brojnim oboljenjima.

U okviru “Biofesta” održano je i savetovanje na temu pregovaračkog poglavlja 11 u pretpristupnim pregovorima sa Evropkom unijom, a gde je prikazano trenutno stanje organske poljoprivrede u Srbiji, šta je do sada postignuto u usaglašavanju sa Evropskom unijom. Takođe su, sada već tradicionalno, proglašeni najbolji u protekloj organskoj godini. Najbolji proizvošač je Predrag Koluvija iz Stare Pazove, dok je za najbolji proizvod proglašen dimljeni tofu sir. Biofest se nastavlja sutra, kada će program biti posvećen organskoj hrani.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2252

Povezane vesti

Povezane teme

biofest

terras

organska hrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.