Komentara: 6
Pregleda: 15034
Foto

Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

22.12.2016. u 14:26h > 17:16
Izvor: Subotica.com
Na adresi Gajeva 50 od danas ponovo radi Prihvatilište za beskućnike. Privremen smeštaj moći će da pronađe dvadesetak osoba „bez krova nad glavom“.
Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

Na osnovu ugovora između Grada Subotice, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i „Karitasa“ ugroženim građanima će pored toplog smeštaja, biti obezbeđena i tri obroka, kao i sredstva za higijenu.

- Prihvatilište je opremljeno krevetima i posteljinom u saradnji sa Crvenim krstom Subotica. Prostor je ustupio Karitas, to je njihov dnevni boravak, a Centar za socijalni rad će na osnovu dokumentacije  upućivati beskućnike u Prihvatilište. Crveni krst po normativima Narodne kuhinje obezbeđuje doručak i večeru-suve obroke i kuvani obrok za ručak. Grad će kao i prethodnih godina snositi sve troškove ove usluge. U slučaju potrebe Crveni krst će dodati još koji ležaj-kaže član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite, Ilija Đukanović.

Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

O štićenicima će svakog dana od 7 do 15 časova brinuti zaposleni Crvenog krsta, dok će do jutarnjih časova dežurati volonteri „Karitasa“. U saradnji sa Domom zdravlja, štićenicima će biti obezbeđeno i zdravstveno zbrinjavanje.

Potrebe za zbrinjavanjem ugroženih na teritoriji Grada su velike, jer prema rečima direktorke Centra za socijalni rad, Miroslave Bagavac u regionu nema licencirane prihvatne stanice.

- To je veliki problem pa moramo da ih upućujemo u licencirana prihvatilišta koja su po 100 km udaljena. Obezbeđenjem ove prihvatne stanice za incidentne situacije, kakve su niske temperature, Grad Subotica se pokazao kao odgovorna lokalna zajednica koja brine o ljudima koji nemaju i ne mogu da se smeste u toplom, tokom zimskih meseci.-kaže Bagavac i dodaje da klasičnih beskućnika ima malo, od 3 do 5 osoba- U procesnoj zaštiti trudimo se da im obezbedimo trajniji smeštaj u nekom od gerontoloških i drugih domova za stare, tako da klasičnih beskućnika nema. Ali ljudi  koji aktueno nemaju ogreva, hrane, ili se nađu u situaciji loših odnosa u porodici nađu se na ulici i nakon naše procene nalazimo način da ih obezbedimo. Za sada nam se javilo troje ljudi.

Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

Četvrtu zimu u Prihvatilištu će provesti Tomislav Takač. Nakon što mu je izgorela kuća, Tomislav nema svoj dom te noći provodi uglavnom u napuštenim kućama.

- Došao sam da pogledam da li mogu da dobijem smeštaj, da budem u toplom. Svaka čast ovim ljudima, daju nam hranu i pomažu nas, možemo da se okupamo i sredimo ovde. Mnogo mi znači takva pomoć - kaže Takač.

Prošle godine kroz Prihvatilište, koje je u zavisnosti od vremenskih prilika radilo u tri navrata, prošla su čak 32 beskućnika. Za ovu namenu iz gradskog budžeta izvojeno je 336 hiljada dinara.

Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Prihvatnog centra za beskućnike Otvaranje Prihvatnog centra za beskućnike Otvaranje Prihvatnog centra za beskućnike Otvaranje Prihvatnog centra za beskućnike Otvaranje Prihvatnog centra za beskućnike Otvaranje Prihvatnog centra za beskućnike Otvaranje Prihvatnog centra za beskućnike Otvaranje Prihvatnog centra za beskućnike
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 15034

Povezana vest

Povezane teme

prihvatilište subotica

prihvatilište za beskućnike

prihvatni centar

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.