Komentara: 4
Pregleda: 12097

Oprez zbog krpelja prilikom boravka u prirodi

05.05.2016. u 18:19h
Izvor: Subotica.com
Svake godine od lajmske bolesti, koju prenose krpelji na teritoriji Subotice oboli od 10 do 15 osoba. Lajmska bolest predstavlja najčešće oboljenje koje prenose ovi paraziti, a može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica, pa lekari savetuju veliki oprez prilikom boravka u prirodi.
Oprez zbog krpelja prilikom boravka u prirodi

Prema rečima epidemiloga u Zavodu za javno zdravlje, dr Nebojše Bohuckog najbolja zaštita od uboda krpelja je prilagođena odeća za boravak u travi, ali ukoliko do uboda ipak dođe, najvažnije je da se krpelj pravilno odstrani.

- Čim je spoljašnja temperatura iznad 10 stepeni, krpelji su aktivni. Postoji čitav niz preventivnih mera da bi se građani koji borave u prirodi mogli zaštitili od ujeda krpelja. Neophodno je da se koriste repelenti, to su materije koje odbijaju insekte i parazite od našeg tela. Naime, vakcina protiv lajmske bolesti postoji, ali nema široku komercijalnu primenu jer preventivne mere opšteg karaktera daju zadovoljavajuće rezultate. Kada se planira odlazak u šumu ili boravak na travnatim površinama potrebno je da se nosi duža odeća, a ukoliko je to teško zbog visokih temperatura trebalo bi češće pregledati kožu posebno nakon povratka u dom. Trebalo bi zamoliti nekoga od ukućana da nam pregleda leđa. Međutim i tada se često previde krpelji, jer su sitni i nekad liče na mladež. Ukoliko se uoči krpelj potrebno ga je što pre odstraniti. Prema najnovijim vodičima eminentnih svetskih zdravstvenih organizacija uklanjanje krpelja se sprovodi kod kuće te nije potrebna pomoć zdravstvenih radnika - kaže dr Nebojša Bohucki.

Oprez zbog krpelja prilikom boravka u prirodi

Ukoliko su zaraženi krpelji mogu preneti lajmsku bolest, a mogućnost infekcije je srazmerna sa periodom boravka krpelja na telu osobe.

- Bubuljica i prstenasto crvenilo koje se širi na mestu uboda krpelja predstavljaju prve znake bolesti. Simptomi bolesti se javljaju od 3. do 32. dana koliko traje period inkubacije. Pošto je reč o bakterijskoj zarazi u toj fazi bolest je moguće potpuno izlečiti primenom antibiotika. Ukoliko se tada ne započne lečenje, može doći do trajnog oštećenja zdravlja i invalidnosti, jer bolest izaziva niz ozbiljnih kardioloških, neuroloških i reumatoloških komplikacija - upozorava dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 12097

Povezana vest

Povezane teme

ujed krpelja

krpelji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.