Komentara: 25
Pregleda: 8235

"Nulta tolerancija za rad na crno"

29.01.2015. u 16:19h
Izvor: RTV Yueco
Tekuća godina u Severnobačkom okrugu biće posvećena kontroli i borbi protiv rada na crno, i to kroz preventivno delovanje inspekcijskih službi, rečeno je u na savetovanju u Regionalnoj privrednoj komori Subotica. Inspektori kažu da imaju nultu toleranciju na rad na crno, a ukoliko zateknu neprijavljene radnike poslodavci rizikuju kaznu do dva miliona dinara, a s tim radnicima momentalno moraju biti potpisani ugovori o radu. Ovo su novine iz novog Zakona o radu, a sve nedoumice privrednici su mogli da rasprave danas sa inspektorima u komori ili to mogu učiniti svakog dana od osam do deset časova u samoj inspekciji.
"Nulta tolerancija za rad na crno"

Kao jedan od problema na današnjem skupu istaknuto je taj što se često inspekcijski nadzor vrši kod subjekata koji su registrovani i prijavljeni dok neregistrovani “bolje prolaze”. Načelnik Severnobačkog okruga najavljuje borbu protv rada na crno u kojoj neće biti povlašćenih, i pored toga što na teritoriji okruga nedostaju inspektori u nekoliko inspekcija. Zbog toga je od nadležnih zatraženo da se zaposle još dva inspektora rada.

U poslednjih šest meseci izvršena je kontrola 60 preduzeća, gde je zatečeno 70-ak radnika na crno, gde su osim pokretanja prekršajnog postupka, zahvaljujući izmenama zakona, izdali i rešenja na osnovu kojih su poslodavci sa tim radnicima zaključili ugovore o radu na neodređeno vreme, od dana stupanja na rad.

Skup je podrazumevao dijalog privrednika i predstavnika inspekcije u svetlu činjenice da je pomenuti zakon u primeni već pola godine, sa ciljem da uputi zainteresovane kako primeniti postojeći zakon, u smislu preventivne edukacije.

Skup je iniciran od strane privrednika i Republičke inspekcije rada. Očekuje se da ova praksa dijaloga bude nastavljena u budućnosti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 8235

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.