Komentara: 33
Pregleda: 13602
Foto

Neobični gosti u gradskom centru

10.09.2014. u 14:47h
Izvor: Subotica.com
Centar Subotice jutros su na kratko posetili neobični gosti koji su na opšte iznenađenje prisutnih bili vrlo opušteni u prisustvu ljudi. U pitanju su dve rode koje su sasvim mirno stajale i posmatrale okolinu, verovatno pitajući se ko su ovi ljudi i otkud oni u njihovom kraju.
Neobični gosti u gradskom centru

Kažu stručnjaci, u neobaveznom razgovoru, da bele rode nisu slučajno došle u uži centar jer grad Subotica sam po sebi leži na močvari, a ove ptice su poznate kao močvarne i pretpostavlja se da su došle na osećaj, vođene nekim instiktivnim kordinatama.

Subotica i njena okolina bez obzira na administrativne granice, leži i na jednoj geološkoj granici. I to na jednoj prastaroj vodomeđi, koja se proteže između severne prostrane peščare i južne diluvijalne lesne visoravni - černozemja. Ovaj sistem vodosliva u smeru SZ-SI povezuje dve velike susedne reke, odnosno Dunav i Tisu. Sistem obuhvata više potoka (Krivaja, Čikerija, Kireš) mnogobrojne - danas već isušene - močvare (npr. Rogina bara, Jasibara ili nekoliko kilometara dugačak produžetak Palićkog jezera ispod Aleksandrova) i tri jezera: Kelebijsko, Palićko i Ludoško jezero.

Iako ove ptice same po sebi nisu agresivne, štaviše vrlo rado borave u gusto naseljenim, pogotovo ruralnim sredinama, komunalni policajci uz pomoć radnika iz Zoo vrta Palić pokušali su da uhvate ptice i premeste ih na bezbedniju lokaciju, ali koliko nam je poznato rezultat je do kraja ostao 2:0 za ptice.

Neobični gosti u gradskom centru

Bele rode su bile izuzetno raspoložene za fotografisanje, pa je tako i jedna od njih "izpozirala" našem fotografu iz svih perspektiva, baš kao i slučajnim prolaznicima koji su želeli da ovekoveče ovaj neobičan prizor.

Neki od prolaznika su konstatovali da su rođe viđene i juče kod parka ispred poliklinike pa se čini da im se sviđa naš grad, a možda su došli i u izvidnicu, da traže smeštaj u centru grada. U svakom slučaju za one koji veruju u moć rodinog prisustva verovatno je prva asocijacija bila - bebe i natalitet, pa neka to bude jedan lep znak.

Pa neka se i vrate rode...

Neobični gosti u gradskom centru

Na društvenoj mreži Fejsbuk, konkretno na našoj fan stranici, primetili smo dosta pozitivnih komentara, ali i onih koji su iskoristili priliku da se malo našale sa ovom situacijom. U svakom slučaju neobična situacija i dobra prilika za komentarisanje.

Izvor: Subotica.com
Neobični gosti u centru grada Neobični gosti u centru grada Neobični gosti u centru grada Neobični gosti u centru grada Neobični gosti u centru grada Neobični gosti u centru grada Neobični gosti u centru grada Neobični gosti u centru grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 13602
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.