Komentara: 8
Pregleda: 6330

Nemački investitori najviše vole Suboticu

22.08.2011. u 13:37h
Izvor: S media
Nemački investitori najviše vole Suboticu

Nemačka kancelarka Angela Merkel kasno sinoć je došla u Srbiju i u utorak će u Beogradu razgovati sa državnim vrhom naše zemlje. Iako je njena poseta pripremana još od februara sa akcentom na ekonomiji, događaji na severu Kosova su značajno promenili dnevni red.

“Da nije bilo poslednjih događaja na severu Kosova, privreda bi sigurno dominirala u razgovorima i verovatno bi bio potpisan neki zvanični sporazum o saradnji ili ulaganjima“, kaže profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić.

Ipak, kako kaže direktorka predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Nemačkoj Milanka Vučić, poseta Merkelove je izuzetno značajna za Srbiju i ceo region i daće signal nemačkim investitorima da dodatno ulažu u našu zemlju.

Ona navodi da "dolaskom Angele Merkel nemački privrednici dobijaju signal da je Srbija zemlja o kojoj treba razmišljati, da je Srbija zemlja kojoj nemačka vlada poklanja pažnju i da sa većim interesovanjem mogu analizirati mogućnosti za poslovanje u Srbiji".

Direktorka predstavništva PKS u Nemačkoj nije mogla da kaže da li će prilikom posete Merkelove Srbiji biti nekih konkretnih razgovora iz oblasti privrede, ali je naglasila da nemačka preduzeća svakodnevno pokazuju interesovanje da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti elektronike, elektrotehnike i hemijske industrije.

Nemačka je najznačajniji privredni partner Srbiji u okviru Evropske unije, napomenula je ona i istakla da je od 2000. godine postignut izuzetan napredak u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje, koja je u prošloj godini premašila dve milijarde evra.

VOLE SUBOTICU

Nemački investitori najviše vole Suboticu. Razlog je, kako kažu, što im je u ovom gradu za otvaranje fabrike ili kompanije, od početka prvih pregovora pa do početka proizvodnje, potrebno oko 100 dana (uključujući sve papire, dozvole, izgradnju, infrastrukturu...). U većini ostalih opština taj rok je, ističu, mnogo duži, a ponegde traje i godinu i po. Zato Subotica ima najveći broj nemačkih kompanija, a tu posluje i Simens, koji proizvodi haj-tek generatore za vetrenjače i izvozi ih.

Izvor: S media
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 6330
Povezane teme

investicije u Suboticu

Investiranje u Suboticu

nemački ambasador

Siemens

fabrika Subotica

Simens Subotica

fabrika simens u subotici

simens srbija

nemačka delegacija

fabrika vetrogeneratora

fabrika continental

nemačke investicije

norma group

angela merkel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.