Komentara: 1
Pregleda: 2513

Nema nestašice krvi u subotičkoj Opštoj bolnici

31.07.2013. u 16:20h
Izvor: RTV Yueco
Godišnji odmori i velike vrućine nisu argumenti koji humane Subotičane sprečavaju da dobrovoljno daju krv, kažu u subotičkoj Opštoj bolnici. I dok se u nekim od bolnica u Srbiji operacije odlažu zbog nedovoljnih rezervi krvi, u Subotici to nije slučaj.
Nema nestašice krvi u subotičkoj Opštoj bolnici

Preko cele godine ovde postoje dovoljne rezerve krvi, jer postoji plan o kontinuiranom snabdevanju ovom dragocenom tečnošću. Služba za transfuziju krvi sutra će biti u Novom Orahovu, gde će oragnizovati akciju dobrovoljnog davalaštva krvi.

I kada se zbog visokih temperatura javi manji broj dobrovoljnih davalaca krvi, pacijenti u subotičkoj Opštoj bolnici ne treba da brinu. Zaposleni na Odeljenju transfuziologije u toku svog radnog vremena redovno daju krv, pa su tako neki čak više od 120 puta bili davaoci. Jedan od njih, koji svoju humanost iskazuje kad god mu to zdravstveno stanje dozvoljava je i medicinski tehničar, Peter Čolić.

Odeljenje za transfuziju tokom godine ima niz akcija, koje imaju za cilj da popularišu davalaštvo krvi. Akcijama su obuhvaćeni i najmlađi sugrađani, jer je za kontinuitet u snabdevanju važno da se sa edukacijom i promocijom počne u najranijem detinjstvu. Plodovi takvog rada vide se u stabilnim rezervama, koje mesečeno iznose od 800 do 1000 jedinica krvi.  Godišnji odmori i letnji raspust, tako nisu kao u nekim bolnicama u Srbiji, u subotičkoj Opštoj bolnici rezultirali smanjenjem rezervi krvi.

Ukoliko se dobro osećate i želite da pomognete onima koje čeka teška životna bitka, možete se svaki dan od 7 do 10 časova javiti na Odeljenje za transfuziju krvi. Posle 10 časova krv se testira i prerađuje i tako nekad čak istog dana stiže do onih kojima je neophodna sveža krv. Muškarci krv mogu dati četiri puta godišnje, dok se pripadnicama lepšeg pola savetuje da to ne čine više od tri puta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2513
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

opšta bolnica

transfuziologija opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.