Komentara: 15
Pregleda: 7251
Foto

Neće biti izmeštanja azila za pse

20.05.2015. u 13:16h
Izvor: Subotica.com
Stanovnici naselja Zorka, koji žive u neposrednoj blizini azila za pse, traže od gradskih vlasti da se objekat u Ganjo šoru, gde je trenutno smešteno 116 pasa, izmesti iz naseljenog mesta. Gradonačelnik Jene Maglai im je otvoreno poručio - azil nema gde da se seli!
Neće biti izmeštanja azila za pse

Na skupu u prostorijama mesne zajednice, koji je organizovao Regionalni Arhus centar, desetak okupljenih građana iznelo je čelnicima grada svoje probleme – da im smetaju buka i neprijatni mirisi koji se šire iz azila.

- Pitamo gradske vlasti ko je dozvolio da se azil izgradi u gusto naseljenom delu grada, kada postoje propisi da takav objekat mora biti najmanje 500 metara udaljen od poslednje kuće – istakao je meštanin Vladimir Perija. - Od 2004. godine imamo ovaj problem,  ali nam je rečeno da se gradi neki objekat da bi se azil izmestio. Prodao sam stan na Prozivci da bi došao u miran kraj, a sada svakodnevno slušam užasan lavež pasa. Sami smo finansirali uvođenje struje i telefona, da bi se azil sada priključio na mrežu.

Stanovnici Zorke kažu da nemaju gde da se presele, jer tvrde da njihovi placevi zbog azila ne vrede ništa.

- To je kao da živimo pored deponije, od smrada nekad ne možemo da otvorimo prozore, živeti tu ne možemo, a opet nemamo se ni gde preseliti – dodala je Marlen Patarčić Ditrih, koja živi samo 44 metra od azila.

Neće biti izmeštanja azila za pse

Kako je izneo Branko Kopilović, Zakon o planiranju i izgradnji jasno propisuje koji se objekti mogu a koji ne mogu graditi u zoni porodičnog stanovanja.

- Zašto nam služe zakoni ako se oni ne poštuju? Postoji li sada neko adekvatno rešenje ili svoja prava moramo tražiti na sudu? - pitao je Kopilović.

Građani se još  uvek sećaju perioda kada je u azilu bilo 700 pasa i strahuju da će se ta situacija ponoviti.

- Tada smo svašta gledali, kako se na nehuman način postupa sa životinjama a mi zaista od smrada i buke nismo mogli da živimo. Na ulicama ima na stotine pasa koji se moraju smestiti, šta će biti ako se azil proširi, ako se otvore vrata azila i u njima ponovo bude previše životinja? - podsetio je Igor Erdelji.

Odgovarajući na pitanja, Slobodan Milošev, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, u čijoj nadležnosti je azil za pse, naglasio je da se azil neće proširiti ni za metar, već će se samo izgraditi boksovi, kako propisuje zakon.

Neće biti izmeštanja azila za pse

- Trenutno u takozvanom „prljavom“ delu imamo 20 boksova i za to postoji dozvola za rad. Kako po zakonu svaka životinja mora imati 2 metar betonskog i isto toliko peščanog dela u boksu, radi se na izgradnji još 200 boksova u takozvanom  „čistom“ delu – objasnio je Milošev. - Naravno da psi laju kad dođe neko nepoznat, ali se i vrlo brzo smire. U vrlo kratkom periodu udomili smo 60 pasa, a svi koji sumnjaju u naše reči mogu uvek da dođu i posete azil. Pitanje zbog čega je tu izgrađen je pitanje za prethodno rukovodstvo, mi smo ovu situaciju zatekli i moramo je rešavati.

Problemi koje su građani izneli nisu iznenadi prvog čoveka grada, koji zamerke građana smatra krajnje opravdanim. Međutim, gradonačelnik je jasno poručio – azil nema gde da se iseli!

- Objekat na toj lokaciji će se prevesti pod zakonske okvire, do sada smo u njega uložili oko 40 miliona dinara, a mesto azila ne možemo menjati, jer gde god da ga preselimo, naići ćemo na iste zamerke građana i na ovakvu situaciju – naglasio je Jene Maglai.

Neće biti izmeštanja azila za pse

- Navodno je donesena odluka, nastavio je Maglai, da se azil premesti u objekat kod ciglane, u njega je uloženo mnogo novca, ali je on potpuno neuslovan, nema čak ni građevinsku dozvolu. U proteklih deset godina ništa se nije radilo po pitanju rešavanja problema pasa lutalica, i siguran sam da nijedna lokalna samouprava nije uspela da reši taj problem. Na ulicama je sada između 500 i 800 pasa lutalica, i ne samo što pokušavamo da azil podvedemo pod zakonske okvire, već i kontrolišemo čiji su psi i da li su čipovani i do sada je više od 300 građana platilo kaznu jer su puštali svoje pse na ulice. To je jedan veliki problem, koji moramo rešavati svi zajedno.

Izvor: Subotica.com
Razgovor oko azila za pse Razgovor oko azila za pse Razgovor oko azila za pse Razgovor oko azila za pse Razgovor oko azila za pse Razgovor oko azila za pse Razgovor oko azila za pse Razgovor oko azila za pse
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 7251

Povezane vesti

Povezane teme

azil za pse

problem sa psima

jene maglai

arhus centar

mz zorka

napušteni psi

slobodan milošev

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.