Komentara: 5
Pregleda: 8840

Kako podneti tropske vrućine?

24.06.2016. u 17:06h
Izvor: Subotica.com
Lagana ishrana, uzimanje tečnosti, adekvatno odevanje i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, saveti su lekara građanima kako da bolje podnesu letnju vrućinu.
Kako podneti tropske vrućine?

Visoke temperature, kao i vremenske promene veliki su stres za organizam, a da bi se tako teško vreme lakše podnelo, lekari preporučuju da se pije dosta tečnosti, jede lagana hrana bogata vitaminima i ne preteruje sa fizičkim aktivnostima.

S obzirom na to da većina ljudi nije pripremljena za visoku temperaturu, koja je uglavnom razlog kolapsa, kod meteoropata moguće glavobolje, slabija koncentracija, razdražljivost i nesanica i preporučuje im se da radni dan planiraju prema prognozi, da izbegavaju stresne situacije, odmaraju se popodne ili šetaju na otvorenom, posebno pored reke.

Zbog konstantnog umora moguće je da ljudi, osećaju veću potrebu za kafom, posebno osobe sa nižim krvnim pritiskom, ali s njenom količinom treba biti oprezan jer stimulativno dejstvo kafe je kratkotrajno.

Ukoliko se koristi flaširana voda preporučuje se negazirana i umereno hladna. Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutljaj po gutljaj i ne treba preterivati sa upotrebom previše hladnih napitaka.

Sunčanje u najtoplijem delu dana treba izbegavati, dok se osobama koje imaju zdravstvene tegobe izazvane vremenskim prilikama preporučuje preventivni odlazak kod lekara i provera krvne slike.

Neophodno je i da se prikladno oblačite – odeća bi trebalo da bude svetla, prozračna, od prirodnih materijala. Posebno treba obratiti pažnju na decu – bebe ne bi trebalo utopljavati, a šeširići i kapice su obavezni.

Kako vremenska prognoza u ovom momentu pokazuje, tek krajem vikenda (u nedelju veče) se očekuje zahlađenje, sa mogućnošću padavina i ponedeljak u kojem najveća temperatura ne bi trebala da prelazi 25 stepeni.

Kako podneti tropske vrućine?

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 8840

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.