Komentara: 58
Pregleda: 35951

Još jedan veliki uspeh odeljenja genetike Opšte bolnice Subotica

07.04.2016. u 14:33h
Izvor: Subotičke novine
Samo mesec dana nakon prve na svetu kliničke validacije fetalnog genoma, odeljenje genetike Opšte Bolnice Subotica ide u korak sa epohalnim ostvarenjem. Ovih dana, u Ameriku je iz Srbije "poleteo" prvi fetalni genom u tamošnji planetarni molekularni centar. To je novi uspeh subotičke bolnice, lidera populacionog programa za zdravo potomstvo u Srbiji, izjavila je specijalno za "Subotičke novine" dr Jasmina Durković, koja je prva iz naše zemlje dobila zeleno svetlo da u tamošnji centar pošalje genetske uzorke.
Još jedan veliki uspeh odeljenja genetike Opšte bolnice Subotica

Genetski skrining na Daunov sindrom radi se kod svake trudnice u ranoj trudnoći kao obavezni vid zdravstvene zaštite preko Fonda za zdravstveno osiguranje.  Već je poznato da je Subotica grad u kome je pre 17 godina, prvi put u Srbiji, počeo da se radi jedinstven populacioni genetski program koji je osnovala prim.  dr sci med Jasmina Durković.

Iako je odeljenje genetike subotičke bolnice lider u genetskom skriningu sa brojnim stručnim priznanjima i naučnim radovima u svetskoj naučnoj bazi, ta metoda nije konačna dijagnoza.

- Genetski skrining je mozaik parametara ultrazvuka i bebinih produkata iz majčine krvi na osnovu kojih se izdvaja trudnica koja ima visok rizik da nosi plod sa genetskom greškom i koja mora da se uputi na hromozomsku analizu iz plodove vode (amniocentezu), odnosno kariotip ploda. Obzirom da je amniocenteza invazivna procedura jer se uzorak direktno uzima punkcijom iz utrobe majke, te ima rizik od pobačaja i infekcije, mnoge trudnice ga odbijaju.  Na žalost bilo je više slučajeva trudnica koje su posle punkcije plodove vode imale pobačaj i izgubile zdravu bebu. S druge strane ima dosta rođenih Daunovih sindroma jer je trudnica odbila da uradi amniocentezu koju je preporučio genetičar - objašnjava dr Durković.

Prvi fetalni genom iz Srbije stigao u planetarni centar u USA

Prema rečima dr Durković, 2011. godine otkriveno je da u krvi majke slobodno cirkuliše bebina DNK, čime je otvorena nova era neinvazivnih prenatalnih testova. Održana je konferecija zemalja Evrope, na kojoj su bili stručnjaci i drugih kontinenata, a iz Srbije je pozvan genetičar subotičke bolnice dr Jasmina Durković koja je među prvima u svetu počela da radi populacioni genetski skrining u prvom trimestru trudnoće. Na konferenciji su izneti eksperimenti i poteškoće da se uradi očitavanje bebine DNK iz majčine krvi, a u najpoznatijem molekularnom centru na svetu, američkom SEQUENOM- u očitan je prvi put deo bebinog DNK iz majčine krvi iz koga su posle nastali testovi koji se koriste u Evropi.

- Analiza je međutim obuhvatala samo par hromozoma i nije mogla biti adekvatna zamena za analizu plodove vode koja analizira sve hromozome, odnosno ceo kariotip ploda. Genetičari u američkom molekularnom centru su nastavili vredno da rade naučna istraživanja, te je došlo do revolucije u ovom veku i epohalni događaj je upisan u istoriju genetike 26. februara ove godine, kada je u svetskom molekularnom centru SEQUENOM USA urađena prva klinička validacija očitanog fetalnog DNK iz majčine krvi. Očitan je fetalni genom, odnosno svi hromozomi, kao najsavršenija prenatalna analiza fetalnog DNK iz majčine krvi u jedinom na svetu, planetarnom molekularnom centru u Americi. Analizira se struktura svakog hromozoma, identifikuju najmanje strukturne genetske greške, više nego što se može videti amniocentezom, a bez rizika od pobačaja, vađenjem majčine krvi iz ruke. Punkcijom plodove vode uzorak se analizira mikroskopom, ono što oko biologa može videti. DNK analiza se radi najsavremenijom molekularnom tehnologijom koja detektuje sve što čovek ne može da vidi kroz mikroskop. U humanom DNK su označene tačke koje su osetljive na razne štetne spoljašnje faktore, gde se najčešće dešava prelom i gubitak dela DNK što ima za posledicu težak i neizlečiv, doživotan poremećaj psihomotornog razvoja deteta.  Taj mikronski gubitak ne može da vidi mikroskop posle punkcije plodove vode. U planetarnom američkom centru očitavanjem fetalnog genoma detektuju se i ova mikronska oštećenja DNK.  Potvrđena je sigurnost 100% na hromozomske aberacije kao na primer Daunov sindrom, a preko 30% hromozomskih abnormalnosti može da se otkrije samo očitavanjem fetalnog genoma u američkom planetarnom centru - kaže dr Durković.

Očitavanje genoma - na vrhu svetske piramide - U fetalnom genomu kako tvrdi dr Durković, nema zapisa vere, nacije, Istoka i Zapada, već postoje samo dve kategorije za celu planetu, zdrave i bolesne bebe. 28. marta, ove godine kako je navela - uzletele su dve "nerođene bebe" u isto vreme iz Subotice, jedna od roditelja srpske, a druga mađarske nacionalnosti, jedna pored druge zajedno preko okeana na vrh svetske piramide. Za pet dana biće očitan genom naša dva prvenca, dva potomka Srbije, izjavila je dr Durković.

Ono što je uspeh za Srbiju, odnosno odeljenje genetike subotičke bolnice je, da je samo nakon mesec dana, nakon prve na svetu kliničke validacije fetalnog genoma, prvi fetalni genom "poleteo" i iz Srbije preko okeana.

- To je novi trofej genetičara bolnice Subotica, lidera populacionog programa za zdravo potomstvo. Subotička genetika je prva u državi počela genetski skrining na celoj populaciji, prva napravila program određivanja rizika populacije posle bombardovanja ispitivanjem pobačenih fetusa, bila nosilac genetičkih ispitivanja u državnom projektu. Dogovoreno je da će genetičar Subotice prvi dobiti iz Evropske Unije Kriptor genetski skrining sa otvorenim FMF programom i tehnologijom Nobelove nagrade, a sada je očitan prvi fetalni genom Srbije iz Bolnice Subotica. U veku u kome živimo poremećena je biološka ravnoteža u ekološkom sistemu na celoj planeti, ratovima, ozonskim rupama, raznim zagađenjima. Genetski molekularni centar SEQUENOM USA svojim epohalnim otkrićem očitavanja fetalnog genoma predstavlja jedinstven put ka zdravom potomstvu na planeti - ističe dr Jasmina Durković.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 58
Pregleda: 35951

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

odeljenje genetike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.