Komentara: 0
Pregleda: 1425

Izložba "Tragač za zvezdama" od petka u Gradskom muzeju

26.08.2014. u 11:43h
Izvor: Subotica.com
U Gradskom muzeju u Subotici u petak će biti otvorena izložba "Tragač za zvezdama". Izložba je organizovana povodom 250 godina rođenja hrvatskog astronoma i matematičara Danijela Mirka Bogdanića i 200 godina završetka Lipskijeve zemljopisne karte Ugarske. Organizatori izložbe su Hrvatski državni arhiv, Mađarski državni arhiv, Istorijski arhiv u Subotici i Gradski muzej Subotica.
Izložba "Tragač za zvezdama" od petka u Gradskom muzeju

Mirko Danijel Bogdanić, hrvatski matematičar, astronom i geodet, rođen je 5. novembra 1760. u Virovitici, a umro je 31. januara 1802. u Budimu. Školovao se u Pešti gde je i stekao doktorat iz matematike i astronomije te na taj način postao jedan od najznačajnijih Hrvata u razvoju i promovisanju egzaktnih nauka.

Ogroman interes za naučno istraživanje odvodi ga u prestonicu Monarhije, Beč, gde 1792. godine kod Josipa Baumajstera štampa značajno istorijsko delo na hrvatskom jeziku "Događaji sveta, Deo I" čiji primerak se čuva u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu. Bogdanićevo istraživanje i tumačenje merenja geografskih koordinata od ličnog je značaja te će odrediti njegov naučni i stvaralački put.

Kruna naučnog rada Danijela Mirka Bogdanića je saradnja sa oficirom u vojsci Monarhije, Janom fon Lipskijem, na izradi velike pregledne geografske karte Kraljevine Ugarske. Bogdanić je bio angažovan na geodetsko - astronomskim merenjima te ga je 1798. godine austrijski car službeno imenovao za carskog geodeta. Od 1799. do 1801. godine trajao je iscrpan geodetski rad na terenu. Zbog teške bolesti 1802. godine Bogdanić umire.

Lipski je dovršio geografsku kartu i objavio je u 12 delova 1806. godine u Pešti. Geografska karta je izrađena tehnikom bakroreza. Nacionalna i univerzitetska biblioteka u Zagrebu poseduju geografsku kartu u nekoliko primeraka.

Izložba Tragač za zvezdama, donoseći repliku Lipskijeve geografske karte u celosti, nekoliko izvornih bogato ilustrovanih listova i 38 kaširanih panoa, predstavlja izuzetan naučni rad hrvatskog naučnika otklanjajući nepravdu kojom je ovaj međunarodni naučnik, matematičar, astronom i geodet bačen u zaborav.

Izložbu "Tragač za zvezdama" možete pogledati od 29. avgusta u 19 časova do 30. novembra 2014. godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1425
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.