Komentara: 24
Pregleda: 18999

Inspekcija otkrila 200 radnika na crno

24.06.2016. u 14:52h
Izvor: RTV
Inspekcija rada otkrila je ove godine u Subotici i okolini oko 200 radnika koji su radili na crno. Nakon učestalih kontrola inspekcija je podnela i preko 50 prekršajnih prijava, a u procesima su izrečene kazne od ukupno devet miliona dinara.
Inspekcija otkrila 200 radnika na crno

Republički inspektori rada u Severno-bačkom okrugu pojačali su kontrole poštovanja Zakona o radu i Zakona o bezbednosti i zaštiti na radu kod poslodavaca iz oblasti hotelijerstva. Inspektor Božo Ivković danas je obavio nadzor u Vili Majur na Kelebiji, koja zapošljava 34 radnika, a nalazi su pozitivni.

"Radno-pravni status zaposlenih je dobar, poslodavac poštuje sve odredbe Zakona o radu u smislu obaveza prema zaposlenima – isplata zarada, korišćenje godišnjih odmora i radno vreme – što je do sada česta praksa da pojedini poslodavci zloupotrebljavaju", kaže Božo Ivković, republički inspektor rada.

Ovakvim kontrolama inspektori rada od početka godine otkrili su oko 200 radnika koji su radili na crno, nakon čega su poslodavci sa njima zaključili ugovor o radu. Najteža je situacija, po oceni inspektora, u sektoru građevinarstva.

"Tu je vrlo sporna oblast bezbednosti i zaštite zdravlja na radu jer ti zaposleni niti su obučeni, niti im je poslodavac dostavio lična zaštitna sredstva, ali intenzivnim radom inspektora rada suzbija se takav rad i ta pojava, koja je u ovoj godini baš značajna", veli Ivković.

Na osnovu 50-ak prijava inspekcije, Prekršajni sud u Subotici je ove godine izrekao kazni u visini od 9 miliona dinara za utvrđene povrede pomenutih zakona. Kontrole se nastavljaju.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 18999

Povezana vest

Povezane teme

rad na crno

inspekcija

inspekcija rada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.