Komentara: 67
Pregleda: 16229

Hranjenje mačaka: humani čin ili kršenje zakona?

03.11.2014. u 16:17h
Izvor: Subotica.com
U slučaju Eržebet Poše izgleda i jedno i drugo. Zbog hranjenja mačaka sutra mora da dâ izjavu u Sekretarijatu za inspekcijsko-nadzorne poslove grada Subotice, gde kažu da su je prijavili građani i da oni moraju reaguju u skladu sa Odlukom o uslovima držanja domaćih i egzotičnih životinja.
Hranjenje mačaka: humani čin ili kršenje zakona?

Naime, na adresu ove Subotičanke nedavno je stiglo obaveštenje da se javi u nadležni gradski sekretarijat kako bi se izjasnila o razlozima hranjenja mačaka ispred svoje zgrade na Prozivci, u neposrednoj blizini „Tempa“.

Po njenim rečima, komunalni policajac joj je pre nešto više od mesec dana „dobronamerno“ skrenuo pažnju da je na javnom mestu zabranjeno hranjenje mačaka, da bi joj potom stigao dopis da se javi na razgovor.

- Hranim mačke već skoro godinu dana, jeste da je ispred zgrade, ali nije blizu ulaza i ne ostavljam za sobom nered i prljavštinu - priča nam Eržebet. - Rekla sam mu da nisam znala da je to zabranjeno, ali i da ću nastaviti to da radim, jer ih ne smem pustiti da umru od gladi.

Svako jutro oko osam sati, Eržebet čeka oko desetak maca, kojima ona iznosi ostatke hrane i vodu. Po njenim rečima, i druge komšije često donesu nešto hrane.

Hranjenje mačaka: humani čin ili kršenje zakona?

- Problem sam ja što hranim, a niko ne sankcioniše one koji puštaju životinje na ulicu i stvaraju gradu problem – dodaje Eržebet. - Ne samo da ih hranim, nego i brinem o njima, dve mace su strerilisane, tretirane od parazita, odnesem ih kod veterinara... Neka me kazne slobodno, ja ne radim ništa loše po zajednicu.

U gradskoj Službi za inspekcijsko-nadzorne poslove kažu da su Eržebet i još jednu njenu komšinicu prijavili stanari zgrade u Jo Lajoša 72 i da je na osnovu te prijave komunalna policija izašla na teren i načinila službenu belešku.

- Prema Odluci o uslovima držanja i zaštite domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada iz 2011. godine zabranjeno je samostalno zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica na javnim površinama i u zajedničkim prostorijama – objašnjava Vera Hajnal iz Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove. - Znamo da je u pitanju humani čin, nije zatečen ni nered i zbog toga su dve naše sugrađanke pozvane na razgovor. Kazna je 2.500 dinara, ali zbog ovoga još nikoga nismo kaznili. Naše službe moraju da reaguju kada postoje prijave građana, odnosno ako ne postoji saglasnost drugih stanara.

Hranjenje mačaka: humani čin ili kršenje zakona?

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 67
Pregleda: 16229
Povezane teme

Grad Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.