Komentara: 0
Pregleda: 4086

Dom zdravlja u Bačkim Vinogradima od sledeće nedelje ponovo radi

29.07.2015. u 16:04h
Izvor: Magyar Szó
Tokom letnjih odmora menja se radno vreme domova zdravlja. Ovih nedjelja lekari menjaju jedni druge u više domova zdravlja, u pola smene, kako bi primili sve pacijente. Lekar iz Hajdukova, Čaba Kiš, zamenjuje lekara u Bačkim Vinogradima, ali prema njegovim saznanjima ordinaciju u ovom mestu žele privremeno da zatvore.
Dom zdravlja u Bačkim Vinogradima od sledeće nedelje ponovo radi

- Radim u pola smene u Hajdukovu i u Bačkim Vinogradima, ali sam ove nedelje dobio vest, da će se ordinacija u Bačkim Vinogradima privremeno zatvoriti, a da je medicinska sestra već preusmerena na Palić. Ova mera bi mogla značiti i da će zatvaranje biti trajno, jer, koliko ja znam, doktor Ištvan Buranj, kolega iz Bačkih Vinograda, će uskoro u penziju, a umesto njega ne mogu da nađu drugog lekara, naročito ne osobu koja vlada i mađarskim jezikom. Nije novina da se on sprema u penziju, ali sam čuo da njegova zamena nije rešena – kaže Čaba Kiš, koji misli da je nedopustiv takav postupak, jer i među pacijentima u Bačkim Vinogradima ima ljudi sa ozbiljnim oboljenjima i pacijenata koji su prošli ozbiljne operativne zahvate. Za njih bi bilo veoma veliko opterećenje da moraju na kontrole na Palić ili u Hajdukovo. Dodao je da kolega iz Bačkih Vinograda, meštanin, radi puno radno vreme u domu zdravlja, a u hitnim slučajevima se može pozvati i kod kuće, van radnog vremena.

Kiš misli da ništa ne opravdava eventualno zatvaranje doma zdravlja, ali bi promena radnih sati mogla biti prihvatljivo rešenje. Rukovodstvo nikako ne sme da razmišlja o zatvaranju pošto bi to bilo loše ne samo za pacijente iz Bačkih Vinograda, nego i za dom zdravlja u Hajdukovu.

- Prema mojim saznanjima kolega Buranj je već ukazao na mogućnost da i dalje radi, a i ima snage za to. Mogao bi barem da pomaže dok se ne nađe trajno rešenje, dok se ne nađe neko ko zna i mađarski. Ali ovaj kolegin predlog još nisu odobrili – dodaje.

Predsednik skupštine mesne zajednice Bački Vinogradi, Robert Katona, je izjavio da je ove nedelje dom zdravlja zaista zatvoren zbog neprisustva lekara, tako da će pacijenti morati putovati na Palić ili u Hajdukovo, ali su uspeli organizovati da i u domu zdravlja u Bačkim Vinogradima ordinira jedan lekar koji će u pola radnog vremena primati meštane, a od 10. avgusta će se vratiti i doktor Buranj i radiće verovatno do kraja godine.

Nadležni u Domovima zdravlja Subotice su na naša pitanja odgovorili pismenim putem.

Direktorica dr Mila Bogdanović je naglasila da za vreme odmora obezbeđuju zamene za lekare koji su na odmoru. Dok je lekar iz Hajdukova na odmoru, zamenjuje ga kolega iz Bačkih Vinograda i obrnuto. Za to vreme se menja i radno vreme doma zdravlja, ali zamena ne može trajati duže od tri nedelje, i samo u nekoliko slučajeva ima potrebe za kratko zatvaranje ordinacije, o čemu se pacijenti u svakom slučaju obaveštavaju.

Direktorica je u vezi penzionisanja lekara napisala da ministarstvo zdravlja nije dalo dozvolu za produženje radnog odnosa kolegi koji je napunio 65 godina i dodaje da njegovo penzionisanje neće uticati na dalji rad doma zdravlja u Bačkim Vinogradima: ordinacija neće biti zatvorena, a na to mesto će doći lekar koji govori jezik sredine.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4086
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.