Komentara: 10
Pregleda: 11231

Berbanski dani na Paliću

20.09.2014. u 19:47h
Izvor: Subotica.com
Ceremonijom viteza vinskog reda „Arena Zabatkiensis“ i raportom Zoltana Husaka, pudara godine, na Paliću su počeli „Berbanski dani“. Domaćin manifestacije je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, a organizator preduzeće „Park Palić“. Dvodnevna manifestacija tradicionalno okuplja vinogradare, proizvođače vina, sira, medare, cvećare, zanatlije, ljubitelje sitnih životinja i goste iz cele Srbije.
Berbanski dani na Paliću

- Godina je bila teška za vinogradare zbog ekstremnih vremenskih prilika i nije pogodovala proizvođačima vina, ali je tendencija na teritoriji Subotičko – horgoške peščare da se više naših proizvođača opredeljuje za podizanje vinograda. Iz godine u godinu se povećava zemljište pod vinogradarskim zasadima i od posebnog značaja je što se sve ozbiljnije i kvalitetnije pristupa obradi vinograda i proizvodnji vina. Imamo ozbiljno povećanje broja turista koji obilaze vinske podrume i veliki pomak u širenju vinske kulture – rekao je Jene Maglai.

Najbolji vinogradar vinarije „Zvonko Bogdan“, koja je zasadila najviše grožđa i uspešno se izborila sa vremenskim neprilikama pogubnim za vinograde, rekao je da vinogradari u Subotičko-horgoškoj peščari imaju za sobom tešku godinu.

- Rezultati su neujednačeni kada je u pitanju kvalitet i kvantitet grožđa. Velikim radom i trudom uspeli smo da sačuvamo vinograde i u odnosu na uslove postigli smo izuzetne rezultate. Zasadili smo 50 hektara, a očekujemo više od 300.000 kilograma grožđa – kaže Zoltan Husak.

Berbanski dani na Paliću

U vinski red subotičkih viteza vina primljen je Dragan Stanković, prošlogodišnji pobednik „Vinskih susreta“ na Paliću, dok je za kraljicu berbe izabrana Subotičanka Dijana Liliom.

- Počastvovana sam titulom, nikada do sada nisam konkurisala na slične izbore, a kruna mi je pripala nakon ocenjivanja plesa i nošenja balskih haljina u OKUD – u „Mladost“. Nisam veliki ljubitelj vina, ali volim grožđe i lep je osećaj biti na tronu ovakve manifestacije – kaže Dijana Liliom.

Berbanski dani na Paliću

Druženje pored Palićkog jezera upotpunjeno je berbanskom pijacom, izložbom Udruženja „Ukusi tradicije“, akcijom članova Rotari kluba „Plodovi humanosti“, koji će novac od prodaje pljeskavica proslediti u humanitarne svrhe, takmičenjem za najbolje proizvođače rakije, nastupom glumaca Dečjeg pozorišta i tamburaša „Kikindski bećari“.

U povezanom albumu možete pogledati fotografije sa ove manifestacije.

Izvor: Subotica.com
Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 11231

Povezana vest

Povezane teme

palić

jene maglai

berbanski dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.