Komentara: 28
Pregleda: 10458
Foto

Badnji dan obeležen uz pesmu i paljenje badnjaka

07.01.2017. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Nešto više od hiljadu Subotičana okupilo se juče popodne na Gradskom trgu da prisustvuje obeležavanju Badnjeg dana u organizaciji Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" i Srpske pravoslavne crkvene opštine.
Badnji dan obeležen uz pesmu i paljenje badnjaka

Povorka koju je predvodio Božić Bata, a koju je pratio veliki broj građana, je iz porte hrama Vaznesenja Gospodnjeg u 17 časova stigla u centar grada gde je održan prigodan program.

Nakon obreda osvećivanja badnjaka, prethodno posečenog tog jutra u Kelebijskoj šumi na Makovoj sedmici, usledio je bogat kulturno-umetnički program, kao i tradicionalno paljenje badnjaka. Na kraju programa održano je i veliko narodno veselje tokom kojeg su građani zaplesali i zaigrali uz taktove poznatih starih narodnih i izvornih pesama.

U programu su učestvovali učenici, polaznici veronauke, koji su sugrađanima uz tradicionalne narodne i božićne pesme i poruke prepričali običaje i verovanja, a građanima se obratio i otac Zvonko Angelovski.

Badnji dan obeležen uz pesmu i paljenje badnjaka

-  Jedan ruski naučnik postao je poznat po tome što je otkrio u klinastim pismima Mesopotamije da je jedno drevno pleme Adamiti imalo ovakav običaj kao što i mi imamo. Adamiti su palili hrastovo drvo jer je hrast bio njihov simbol besmrtnosti i večnosti. Dok su ga palili plakali su i tugovali za izgubljenim rajem, izgubljenom večnošću i besmrtnošću, ali su pritom pevali molitvene ritualne pesme pune optimizma. Ponesite mir u svojim srcima i u vaše domove. Gde god da živite i gde god da radite, uvek uz sebe i oko sebe stvarajte atmosferu božanskog mira, radosti i ljubavi – poručio je Angelovski.

Kao i prethodne godine ovaj veličanstveni skup na Gradskom trgu protekao je dostojanstveno, veselo u duhu Božićnih praznika i bez upotrebe pirotehnike tokom programa. Na nešto slabiju posećenost ove manifestacije sigurno je uticao i minus koji je tokom večeri išao i do 10 stepeni ispod nule, praćen udarima vetra.

Badnji dan obeležen uz pesmu i paljenje badnjaka

Badnji dan obeležen uz pesmu i paljenje badnjaka

Delić atmosfere možete da pogledate kroz fotografije sa dešavanja, odnosno kroz snimak Facebook live, koji smo obezbedili pratiocima naše FB stranice.

Na Badnje veče u SKC "Sveti Sava" održano je guslarsko veče, a zatim u ponoć u porti hrama Vaznesenja Gospodnjeg božićna liturgija.

Svima koji slave Božić po julijanskom kalendaru redakcija portala Subotica.com želi srećan dan, da ga provedu u toplim domovima i u društvu najbližih.

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Izvor: Subotica.com
Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 10458

Povezane vesti

Povezane teme

badnji dan

paljenje badnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.