Komentara: 4
Pregleda: 2464

Arhus: "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana"

15.04.2014. u 19:15h
Izvor: RTV Yueco
Na Otvorenom univerzitetu održan je skup na temu „Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana i građanki“, koji je organizovala Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica.
Arhus: "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana"

Na skupu je predstavljen zbirni izveštaj o utrošku budžetskih sredstava, koja su kao podrška projektnim aktivnostima obezbeđena organizacijama civilnog društva u 2012. Prema upitniku, koji su popunjavale lokalne samouprave, za civilni sektor u Subotici su izdvojena sredstva u iznosu od 87 miliona dinara, dok je svim organizacijama civilnog društva na teritoriji Srbije dodeljeno oko 9 milijardi dinara.

Na skupu su predstavljeni ključni nalazi drugog po redu „Godišnjeg zbirnog izveštaja o utrošku sredstava, koja su kao podrška programskim i projektnim aktivnostima obezbeđena i isplaćena udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva iz javnih sredstava Republike Srbije u 2012. godini“, koji je Vlada Republike Srbije usvojila u januaru ove godine. Ovaj izveštaj predstavlja analizu podataka dobijenih od organa republičkog, pokrajinskog i lokalnog nivoa, koji su tokom 2012. godine pružali finansijsku i nefinansijsku podršku udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva.

Cilj skupa je unapređenje procesa izveštavanja lokalnih samouprava o dodeljenoj podršci organizacijama civilnog društva i unapređenje postojeće prakse u procesu transparentnog finansiranja. Izveštavanje ovog tipa se radi u cilju jačanja sistema fiskalne odgovornosti i informisanja šire javnosti o svrsishodnosti utroška javnih sredstava. Skup je organizovan u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS ove godine će sa predstavnicima NVO organizovati niz konsultativnih sastanaka na teritoriji cele Srbije, a sve u cilju kreiranja prve nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za ravoj civilnog društva.

Izvor: RTV Yueco
"Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana" "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana" "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana" "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana" "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana" "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana" "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana" "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 2464
Povezane teme

arhus centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.