Komentara: 0
Pregleda: 4656

Značaj "CORE biopsije" u tretmanu karcinoma dojke

21.01.2020. u 13:46h
Sponzorisani sadržaj
Što se ranije otkrije karcinom dojke, veće su šanse za izlečenje. Jedna od procedura koja može da pruži pravu sliku bolesti i na osnovu koje može da se planira dalji tretman pacijenta je i CORE biopsija.
Značaj "CORE biopsije" u tretmanu karcinoma dojke

Kako se ova metoda izvodi, kome se preporučuje i koji su njeni benefiti u ranom otkrivanju i lečenju karcinoma dojke, saznajemo od prof. dr Viktorije Vučaj Ćirilović, specijaliste radiologije, supspecijaliste onkologije u ginekološkoj bolnici "Genesis".

- U današnjem algoritmu dijagnostike i lečenja oboljenja dojke, preko 70% i više tumora dojke mora pre operacije da ima definisan PH status, hormonske receptore, HER 2 status i faktor rasta ki-67%, koji se dobijaju putem biopsije. Zato je ta procedura od izuzetnog značaja, jer se na osnovu tih rezultata planira tok i lečenje pacijentkinje - navodi doktorka.

Ona kaže da klinička dijagnostika koja se sastoji od pregleda, ultrazvuka, mamografije i eventualno magnetne rezonance, daje dijagnozu koja nije definitivna. To se postiže tek slanjem tkiva na patohistološku analizu.

Značaj "CORE biopsije" u tretmanu karcinoma dojke

- Danas je CORE biopsija široko usvojena procedura u svetu za sve pacijentkinje kod kojih nakon prethodne dijagnostike postoji sumnja na prisustvo karcinoma dojke. Prednost takvog pristupa je što preoperativnim određivanjem histoloških i imunohistohemijskih karakteristika tumora mogu da se otkriju biološki agresivnije forme tumora koje će bolje da reaguju na hemoterapiju. Kod tih pacijentkinja često se predlaže da lečenje otpočnu hemoterapijom, pre operacije - objašnjava prof. dr Vučaj Ćirilović.

Dodaje da u određenom postotku slučajeva, ova metoda pokazuje i da operacija nije potrebna.

- Indikacije za biopsiju mogu da budu različite: palpabilna promena u dojci koja se registruje na ultrazvučnom pregledu, suspektne lezije na mamografiji koje se uz UZ registruju, promene koje su na MR mamografiji sumnjive - nabraja doktorka.

Prof. dr Vučaj Ćirilović napominje da je metoda apsolutno pouzdana, bezbolna i bezbedna. Može da se radi i u trudnući, čak obavezno ukoliko postoji sumnja. Intervencija traje oko dvadesetak minuta, a rezultati se dobijaju za dva do pet dana. Detaljnije o proceduri možete pročitati ovde.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4656
Povezane teme

rak dojke

ginekološka bolnica genesis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.