Komentara: 5
Pregleda: 2951
Foto

Započela sanacija centralnog dimnjaka "Subotičke toplane"

29.08.2018. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
Kao i svake godine, JKP "Subotička toplana" tokom letnjeg prelaznog perioda sprovodi kapitalne projekte i remontne radove, a ovoga puta na red je došla sanacija centralnog dimnjaka, na kojem su se, usled "kiselih" kondenzata, pojavila oštećenja.
Započela sanacija centralnog dimnjaka "Subotičke toplane"

Simbol "Subotičke toplane" sagrađen je 1989. godine, kada je projektovan za tadašnju tehnologiju proizvodnje toplotne energije, koja je podrazumevala izuzetno visoke temperature produkata sagorevanja, odnosno preko 200 stepeni. U cilju snižavanja temperature, Toplana 1992. godine prelazi sa mazuta na gas, a 2004. godine počinje sa programom korišćenja toplote izduvnih gasova, čime se temperaturni nivo produkata sagorevanja smanjio na 60 stepeni.

Koliko je to donelo pozitivnih efekata, toliko je posledično uticalo na neminovnost promene pojedinih delova tehnološkog sistema proizvodnje, jer su se pojavile velike količine kondenzata u produktima sagorevanja, koji su počeli izuzetno agresivno da deluju na dimnjak.

Započela sanacija centralnog dimnjaka "Subotičke toplane"

- Kondenzat koji se stvara na niskim temperaturama je kiselog karaktera i praktično razara sve oko sebe. Kako bismo zaštitili dimnjak i njegovu armaturu bili smo primorani na ovakav potez, odnosno na navlačenje čeličnog uloška, koji će štititi betonsko stablo dimnjaka, te omogućiti sakupljanje kondenzata i njegovu neutralizaciju na PH neutralan nivo - kaže Davor Andrašić, izvršni direktor na održavanju energetskog sistema JKP "Subotička toplana".

Vrednost investicije iznosi nešto više od 20 miliona dinara, a finansira se iz sopstvenih sredstava preduzeća. Prema rečima Andrašića, postavljanje čeličnog uloška zaštitiće dimnjak od daljeg propadanja, ali i produžiti vek njegovog trajanja.

Započela sanacija centralnog dimnjaka "Subotičke toplane"

Remontna sezona, koja je započela još u maju, polako se privodi kraju, a prema rečima direktora Derve Ahmetovića, ovaj period je od izuzetnog značaja za Toplanu, jer se tokom njega sprovode kapitalni projekti, remontni i tekući radovi na održavanju sistema.

- Kada su u pitanju investicije, ove godine smo imali tri kapitalna projekta u smislu energetske efikasnosti, a tu pre svega mislim na uložak u dimnjaku, scada sistem i hidroskretnicu. Aktivnosti u toku remontne sezone se privode kraju, te mogu da kažem da će pogonska spremnost sistema i ove godine biti na onom nivou koji će omogućiti nesmetani i neprekidni rad postrojenja tokom 24 sata u narednih 6 meseci - poručio je Ahmetović.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na postrojenju i rekonstrukciji sistema Obilazak radova na postrojenju i rekonstrukciji sistema Obilazak radova na postrojenju i rekonstrukciji sistema Obilazak radova na postrojenju i rekonstrukciji sistema Obilazak radova na postrojenju i rekonstrukciji sistema Obilazak radova na postrojenju i rekonstrukciji sistema Obilazak radova na postrojenju i rekonstrukciji sistema Obilazak radova na postrojenju i rekonstrukciji sistema
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2951
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

dervo ahmetović

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.