Komentara: 15
Pregleda: 9743
Foto

Zaplenjeni lavić u Zoološkom vrtu na Paliću

25.08.2022. u 16:53h
Izvor: Subotica.com
Lavić, star otprilike tri meseca, koji je zapljenjen u jednoj kući u Subotici, novi dom je pronašao u Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću.
Zaplenjeni lavić u Zoološkom vrtu na Paliću

Njega su, 28. jula, u Zoo vrt doveli pripadnici Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine pri Ministarstvu unutrašnjih poslova

- Odmah smo ga smestili u naše prihvatilište i od tada je pod celodnevnim veterinarskim nadzorom. Kada je stigao kod nas imao je oko dva meseca, bio je uplašen, uznemiren, imao je oko četiri kilograma, bio je malo pothranjen za svoj uzrast. Ali čim je počeo da dobija adekvatnu hranu, namensko adaptirano mleko za mačiće, a potom i sveže živinsko i goveđe meso, počeo je da napreduje tako da je težinu i više nego udvosturčio i sada ima više od deset kilograma – objašnjava Sonja Mandić, direktorka Zoo vrta na Paliću.

Zaplenjeni lavić u Zoološkom vrtu na Paliću

Zahvaljujući iskusnim timariteljima i veterinarima, lavić se privikao se na svoje novo okruženje. Umiljat je kao i svako mače a da je u pitanju kralj životinja pokazuju njegovo graciozno držanje ali zubići koji mu već uveliko rastu.  Hrani se još uvek na cuclu, a polako mu se uvode i više mesnih obroka.

Palićki Simba brzo raste i još vrlo kratko će moći da boravi u ambulanti Prihvatilišta. Zato se priprema privremeni prostor gde će ga prebaciti, tako da će moći da ga vide i posetioci Zoološkog vrta.

- Planiramo do zime da mu adaptiramo prostor u okviru stare kuće za afričke lavove i nadamo se da će to biti trajno rešenje. Obzirom da imamo dva čopora lavova i dve popunjene volijere u kojima su ženke i alfa mužjaci, nemoguće je da ga smestimo u prostor sa odraslim mužjakom – objašnjava direktorka. – Ali  potrebno je da ga što pre približimo lavovima i odviknemo od ljudi. On sada poznaje jedino ljude. Mora da dođe u vizuelni kontakt, oseti mirise, nauči da se oglašava, prosto, da odraste u jednog zdravog mužjka.

Zaplenjeni lavić u Zoološkom vrtu na PalićuU Zoološkom vrtu se nadaju da će lavić ostati kod njih, jer su životinje iz zaplene, strogo zaštićene vrsta, do okončanja postupka, u vlasništvu Republike Srbije, tako da konačnu odluku donosi Ministarstvo zaštite životne sredine.

UHAPŠEN PRODAVAC IZ LAZAREVCA  - Policija u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine i tužilaštvima u Lazarevcu i Subotici, podnela je krivičnu prijavu protiv muškarca (36) zbog sumnje da je izvršio krivična dela nedozvoljena trgovina i uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra, kao i protiv 44-ogodišnjaka koji se tereti za nedozvoljenu trgovinu i ubijanje i zlostavljanje životinja.

U Prihvatilištu za divlje životinje trenutno ima oko 400 jedinki, mahom ptica, gmizavaca i vodozemaca. Zahvaljujući novoj jedinici MUP-a, više se otkriva i nelegalno držannje zveri. Primera radi, iz Konareva kod Kraljeva zaplenjene su dve odrasle mrke medvedice koje su 30 godina živele u zatočeništvu.

- Propisi su jasni – fizičkim licima nije dozvoljeno držanje divljih, strogo zaštićenih životinja. One nisu igračke. One treba da se drže na stručan i bezbedan način. I ustanovama nije lako da im prilagode prostor, a kamoli građanima –poručuju u Zoološkom vrtu na Paliću.

Izvor: Subotica.com
Obilazak mladunčeta lava u Prihvatilištu za divlje životinje Obilazak mladunčeta lava u Prihvatilištu za divlje životinje Obilazak mladunčeta lava u Prihvatilištu za divlje životinje Obilazak mladunčeta lava u Prihvatilištu za divlje životinje Obilazak mladunčeta lava u Prihvatilištu za divlje životinje Obilazak mladunčeta lava u Prihvatilištu za divlje životinje Obilazak mladunčeta lava u Prihvatilištu za divlje životinje Obilazak mladunčeta lava u Prihvatilištu za divlje životinje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 9743
Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoološki vrt na paliću

prihvatilište za divlje životinje

sonja mandić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.