Komentara: 3
Pregleda: 3507
Foto

VTŠ predstavio Regionalnu inovacionu laboratoriju

21.06.2019. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija, otvorena je Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku opremljena savremenim robotima, računarima i svim onim komponentama koje će pomoći malim i srednjim preduzećima da unaprede svoje poslovanje i lakše dođu do stručnog kadra.
VTŠ predstavio Regionalnu inovacionu laboratoriju

Zahvaljujući IPA projetku prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, otvorene su dve laboratorije od koji se jedna nalazi u Segedinu, a druga u našem gradu na Visokoj tehničkoj školi. Kako je objasnio direktor ove visokoobrazovne ustanove Igor Firstner, laboratorija je namenjena svim zainteresovanim preduzećima i studentima koji će imati priliku da slušaju predavanja, učestvuju u radionicama i rade na tri najsavremenija industrijska robota, koja će služiti kao podrška u oblastima primene inovacionih tehnologija.

- Na današnjoj radionici učestvovalo je preko 30 predstavnika malih i srednjih preduzeća iz Subotice i regiona, jer je cilj projekta usmeren ka tome da se kompetencije ovih preduzeća u oblasti industrijske automatizacije podignu na viši nivo. Pored njih, prisustvovao je i određeni broj zainteresovanih studenata, koji su druga ciljna grupa projekta, odnosno mladi ljudi koji će za godinu, dve ili tri ući na tržište rada u ovoj oblasti i ovo je prilika da se već sada pripreme za ono što ih čeka - objasnio je Firstner.

VTŠ predstavio Regionalnu inovacionu laboratoriju

VTŠ predstavio Regionalnu inovacionu laboratoriju

Laboratorija je takođe opremljena i PLC kontrolerom na kojem će studenti moći da vežbaju PLC programiranje, a ukoliko budu imali adekvatno znanje i da se zaposle u preduzeću "PeLCer", istakao je direktor Stipan Đuraković.

Saradnja sa Visokom školom nam je veoma važna i bitno nam je da kao preduzeće budemo prisutni u Školi, zbog čega rado pomažemo i sponzorišemo razna takmičenja, a sada smo učestvovali i u opremanju laboratorije jednim PLC kontrolerom. Ova laboratorija je izuzetno važna i za našu privredu, koja će ovde moći da održi treninge za svoje zaposlene, da stekne nova znanja i veštine, ali i da dođe do nove radne snage - istakao je Đuraković.

VTŠ predstavio Regionalnu inovacionu laboratoriju

Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku osmišljena je tako da bude otvorena za studente, koji će u njoj moći da uče i rade na istraživačkim projektima, kao i za sve zainteresovane kompanije koje u ovoj oblasti žele da unaprede poslovanje.

- Ova oprema je dosta skupa i možda neko malo preduzeće nema sredstava da investira u kupovinu jednog industrijskog robota samo da bi probalo da radi sa njim. Međutim, ovde će moći da dođe da to i isproba, jer smo pokrili sve tripove industrijskih robota koji trenutno postoje na tržištu - poručio je direktor Visoke škole.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3507
Povezane teme

visoka tehnička škola

vtš

visoka tehnička škola strukovnih studija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.