Komentara: 1
Pregleda: 2884
Foto

Višestruki problemi osoba koje žive sa cerebralnom paralizom

10.10.2019. u 17:31h
Izvor: Subotica.com
Fizičke barijere, poput poteškoća u kretanju i govoru, arhitektonske barijere, te nepristupačne usluge socijalne zaštite, samo su neki od problema sa kojima se osobe koje žive sa posledicama cerebralne paralize suočavaju u svakodnevnom životu, rečeno je na obeležavanju centralne manifestacije Nedelje solidarnosti, čiji je ovogodišnji domaćin Subotica.
Višestruki problemi osoba koje žive sa cerebralnom paralizom

Cerebralna paraliza je neurološko oboljenje koje najčešće nastaje prilikom teškog porođaja i neadekvatnog medicinskog zbrinjavanja majke i deteta, čije su posledice vrlo teške i za ceo život. Prema podacima Društva CDP Subotice, u našem gradu živi oko 80 osoba sa posledicama cerebralne paralize, od toga 50 mališana, pri čemu tom broju treba dodati i njihove porodice, koje takođe osećaju i trpe ove posledice.

- Nažalost, cerebralna paraliza je neizlečiva i ljudi koji sa njom žive nisu bolesni, već su u tom stanju u kojem se nalaze, a društvo je ono od kojeg očekujemo da nam pomogne u svim segmentima života kako bismo se uključili u zajednicu. Za osobe sa posledicama cerebralne i dečje paralize je jako bitno školovanje i zapošljavanje, imamo potrebu za kulturom i svim onim stvarima kao i svaki drugi čovek, a sve naše potrebe kreću se u domenu ljudskih prava i želimo da se one tako i tretiraju. Nikada, i ni u kom slučaju, naše potrebe nisu posebne i specijalne, to su potrebe svakog čoveka - istakla je Eva Blaško Mihalik, predsednica Društva CDP Subotice, dodajući da su u svakodnevnom funkcionisanju ovih osoba najvažniji servisi podrške. - Za decu su jako bitni lični pratioci, a za starije osobe personalni asistenti. Želimo da se i dalje, što više i intenzivnije radi na rešavanju ovih problema, jer su to stvari koje ovim ljudima omogućavaju školovanje, a potom i dostojanstveni život.

Višestruki problemi osoba koje žive sa cerebralnom paralizom

Prema rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća zaduženog za oblast socijalne i zdravstvene zaštite, za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja i organizacija u oblasti društvenog i humanitarnog rada u ovoj godini je izdvojeno 8 miliona dinara, od čega je trećina sredstava pripala udruženjima osoba sa invaliditetom, a Društvu CDP Subotice 210 hiljada dinara za redovne aktivnosti i opremanje prostora. Ipak, predsednica Društva objašnjava da to nije dovoljno.

- Saradnja sa lokalnom samoupravom je dobra i konstantna, ali nama treba mnogo više nego što smo nekada imali. Taj nivo mora da se unapređuje u svim segmentima društvenog života, zapošljavanja, odlaska u obdaništa i škole. Svuda nam je potrebna pomoć i ona nigde nije dovoljna - rekla je Blaško Mihalik.

Višestruki problemi osoba koje žive sa cerebralnom paralizom

Obeležavanje Nedelje solidarnosti ima za cilj da ukaže na probleme, ali i primere dobre sa kojima se osobe koje žive sa posledicama cerebralne paralize suočavaju. Ovogodišnja centralna manifestacija, čiji domaćin je Subotica, bila je posvećena uslugama socijalne zaštite koje su, kako je istakla Selma Ćatović, stručna saradnica u Savezu CDP Srbije, preduslov za samostalan život i uključivanje u zajednicu ovih osoba na ravnopravnoj osnovi i uz puno učešće.

- Zbog toga smo punu pažnju posvetili usluzi personalne asistencije, dnevnog boravka, ličnog pratioca i svega onoga što čini svakodnevni život osoba sa invaliditetom. Pored toga, važno je spomenuti i primere dobre prakse, a to je da među našim organizacijama postoje licencirani pružaoci usluga pomoći u kući, ličnih pratilaca, personalnih asistenata, a sada smo već i na začetku usluge stanovanja uz podršku - poručila je Ćatović.

Izvor: Subotica.com
Centralna manifestacija povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti Centralna manifestacija povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti Centralna manifestacija povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti Centralna manifestacija povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti Centralna manifestacija povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti Centralna manifestacija povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti Centralna manifestacija povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti Centralna manifestacija povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2884
Povezane teme

cerebralna paraliza

dečja paraliza

ilija đukanović

nedelja solidarnosti

društvo cdp subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.