Komentara: 41
Pregleda: 14488

Veliki izazovi pred "najmlađim" javnim preduzećem u Subotici

05.02.2017. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Javno preduzeće za upravljenje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje je nastalo u oktobru prošle godine, reorganizacijom JP "Direkcija za izgradnju grada", a na osnovu Zakona o budžetskom sistemu, gde je između ostalog, propisano da javna preduzeća ne mogu više biti indirektni korisnici budžetskih sredstava.
Veliki izazovi pred "najmlađim" javnim preduzećem u Subotici

Iako "najmlađe" u subotičkom javnom sektoru, preduzeće na čijem je čelu direktor Predrag Radivojević pred sobom ima važne zadatke i brojne planove. Kako bismo približili građanima koji su planovi ovog preduzeća u narednom periodu i koji će to projekti i aktivnosti obeležiti 2017. godinu, obavili smo razgovor sa direktorom ovog preduzeća.

Kako je došlo do formiranja novog javnog preduzeća?

- Novo javno preduzeće nastalo je na osnovu transformacije indirektnih budžetskih korisnika. Zakon je predviđao da se taj proces završi do 1. decembra prethodne godine i mi smo formirali radnu grupu, koja je dobila zadatak da to i uradi. Delovali smo prema preporukama Stalne konferencije gradova i opština i u skladu sa zakonom. Prema Zakonu o javnim putevima napravili smo "Upravljača puta", a onda smo u to preduzeće uvrstili i urbanizam i stanovanje. Formiranjem jednog, umesto dva preduzeća, učinili smo značajne uštede jer imamo jednu opštu službu manje. Sa druge strane, u okviru Gradske uprave formiran je Sekretarijat za investicije i razvoj, kako bi se sa jednog mesta u gradu planirale investicije i njima upravljalo. Novo preduzeće ima 29 radnih mesta, a važno je napomenuti da su svi zaposleni iz Direkcije rapoređeni u novo preduzeće, novi sekretarijat i ostale sekretarijate gde je postojala potreba. U toj transformaciji u likvidaciju je otišlo preduzeće „Privredno-tehnološki parkovi“, ali ni njihovi zaposleni nisu ostali na ulici, već su i oni raspoređeni. Pored značajnih ušteda, ova reforma indirektnih budžetskih korisnika ima i socijalnu dimenziju, jer niko nije ostao bez posla.

Koje sve službe ima novo javno preduzeće i šta je sve u njegovoj nadležnosti?

- U nadležnosti Službe za upravljanje putevima je obavljanje stručnih poslova i nadzora nad radovima na rekonstrukciji, održavanju i zaštiti opštinskih puteva i ulica i ustupanje radova na njihovom održavanju. Tu pre svega mislimo na održanju kolovoza, trotoara, biciklističkih staza, horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, održavanje ulične javne rasvete, video nadzora, dečjih igrališta, sprtoskih terena... - kaže za naš sajt direktor Predrag Radivojević.

Služba urbanističkog planiranja obavlja poslove izrade planskih dokumenata, urbanističkih projekata i pravila građenja za potrebe izrade Lokacijskih uslova.

Služba stanovanja se bavi održavanjem, obnovom i rekonsrukcijom objekata višeporodičnog stanovanja. Ugovor o održavanju zajedničkih delova stambenih i stambeno-poslovnih objekata preduzeće je potpisalo sa 310 skupština stanara, sa više od 9.000 vlasnika stanova, poslovnih prostora i garaža i za održavanje 162 lifta. U radove tekućeg održavanja spadaju mesečni servis i godišnja kontrola liftova, popravke zajedničkih elektroinstalacija, deratizacija, dezinsekcija... U investiciono održavanje spadaju veći građevinski radovi, kao što su izgradnja i sanacija krova, fasade, remont i veće popravke liftova, ugradwa interfona... Tu su i hitne intervencije kojima se uklanja neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi.

U toku je izrada Projekta tehničke regulacije saobraćaja za Grad Suboticu, šta će sve on sadržati?

- Izrada tog projekta je zakonska obaveza koju propisuje Zakon o bezbednosti u saobraćaju. On treba da poboljša način evidencije saobraćajne signalizacije na teritoriji grada. Na taj način dobićemo katastar  saobraćajne signalizacije i tako će se upravljanje saobraćajnom signalizacijom i kritičnim mestima sa stanovišta bezbednosti u saobraćaju podići na viši nivo. Naši inženjeri će imati precizne ulazne parametre i na bazi toga će raditi kvalitetnije planiranje i pripremu budućih projekata.

Veliki izazovi pred "najmlađim" javnim preduzećem u Subotici

Predrag Radivojević rođen je 1980. godine. Oženjen je, otac dvoje dece. Matematičku gimnaziju i Građevinski fakultet završio je u Beogradu. Radio je na velikim infrastrukturnim projektima iz oblasti saobraćaja, putogradnje, hidrogradnje, elektroenergetike u nekoliko kompanija. Član je inženjerske komore Srbije i poseduje 6 licenci IKS, međunarodni sertifikat za rad prema FIDIC uslovima ugovaranja, kao i sertifikat Svetske banke za PPP (public private partnership) iz oblasti autoputeva.

Pored ovog projekta radi se i na izradi Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine; koje novine će on sadržati u odnosu na postojeći koji je napravljen do 2020. godine?

- U urbanizmu se vreme ne meri godinama, nego se planiranje vrši decenijama unapred. Tako je 2020. godina praktično sutra i zato smo krenuli sa izradom novog GUP-a. Cilj je da se planovi detaljne regulacije poprave, da se opredele neke nove zone i da se tako pospeši privlačenje investicija. To je neophodno kako bi Subotica mogla da isprati razvoj.

Da li to znači da se planira proširenje Privredne zone ili formiranje nove?

- Ideje postoje, ali će one biti prilagođene potrebama i okolnostima u zavisnosti od zainteresovanih privrednika.

Planira se izgradnja najsavremenijeg železničkog koridora, koji će prolaziti i kroz naš grad; da li smo mi urbanistički spremni za to?

- Sa stanovišta urbanizma veoma je značajno planiranje koridora brze pruge, čiji je zaštitni pojas mnogo širi nego kod klasičnih pruga i postoji velika opasnost od cepanja grada na dva dela. Naš zadatak je da se izborimo za što veći broj pružnih prelaza, a pošto je taj koridor širok poput reke to su onda mostovske konstrukcije. Mi ćemo se truditi da se izborimo za što veći broj prelaza i zato smo napravili jedan eleborat u kome smo izneli sve svoje primedbe i sugestije i uputili ih komisiji stručnjaka Saobraćajnog instituta CIP u Beogradu, koja radi izradu prostornog plana za brzu prugu. Zadovoljstvo mi je da kažem da je ceo naš elaborat prihvaćen i da će biti uvršćen u deo prostornog plana. Time smo doprineli da grad ne trpi posledice brze pruge, već da oseti samo ono pozitivno što ona donosi a to je povećanje prometa ljudi i robe, što će itekako uticati na razvoj grada.

Subotica dobija novi kružni tok na ulazu u grad?

Veliki izazovi pred "najmlađim" javnim preduzećem u Subotici

- Jedan od planova je izgradnja kružnog toga na ulazu u grad iz pravca Žednika, na mestu gde se sada nalazi NIS-ova pumpa. Zbog rešavanja pitanja veoma komplikovane raskrsnice u saobraćajnom smislu, kružni tok se nametnuo kao optimalno rešenje. Igrom slučaja, nama se NIS obratio sa namerom da tu pumpu izmesti i modernizuje. Tako da smo se dogovarali da NIS-u dodelimo zemljište u blizini, a da na tom mestu izgradimo kružni tok.

Novi objekat Službe hitne medicinske pomoći?

- Sa stanovišta saobraćaja odabrali smo tri lokacije, a to su Bajnatska ulica, kod nekadašnjeg „Tuša“, lokacija u blizini vrtića „Šumice“ i lokacija kod kružnog toka u Partizanskih baza. One su najpovoljnije, jer se gleda mogućnost i vreme izlaska na brze gradske saobraćajnice. Sada slede dogovori sa kolegama medicinske struke sa kojima ćemo pronaći najpogodnije rešenje.

Vremenske prilike ove zime nisu baš išle na ruku putarima, kako je funkcionisala naša Zimska služba?

Veliki izazovi pred "najmlađim" javnim preduzećem u Subotici

- Tokom decembra i januara realizovano je ukupno 46 akcija čišćenja na putevima (9), pešačkim i bisiklističkim stazama (21) i natputnjacima (16). Za sve te akcije utrošeno je 326 tona soli i 626 tona rizle. Zimska služba je funkcionisala na zavidnom nivou i problema je bilo u najmanjoj mogućoj meri. Radi što bolje informisanosti sugrađana napravili smo kartu na kojoj se vide ulice o kojima brine grad i njih održavaju JKP „Čistoća i zelenilo“ i JKP „Palić-Ludaš“, kao i one koje su u nadležnosti JP „Putevi Srbije“ i koje čisti „Vojput“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 41
Pregleda: 14488
Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

hitna pomoć

kružni tok u subotici

predrag radivojević

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.