Komentara: 2
Pregleda: 4075

Veče sećanja na Slavka Matkovića

04.11.2014. u 14:17h
Izvor: Subotica.com
Sinoć u čitaonici Gradske biblioteke Subotica održano je Veče posvećeno dvadesetoj godišnjici prerane smrti umetnika Slavka Matkovića. O Slavku Matkoviću govorili su Bela Duranci, dr Olga Kovačev Ninkov, Balint Sombati, Nebojša Milenkovic i Mile Tasić.
Veče sećanja na Slavka Matkovića

Slavko Matković (Subotica 15. maj 1948 – Subotica 2. novembar 1994), pisao je pesme, prozu, bavio se i slikarstvom, autorskim filmom, performansom, konceptualnom umetnošću, intervencijama u prostoru i na njegovom telu, "arte poveera", mail artom,stripom (u časopisu "Uj Symposium" je objavljivao signalističke stripove 1971 - 1972). Multimedijalna umetnost mu nije bila nepoznanica. Bavio se i teorijom umetnosti.

U svom likovnom stvaralaštvu, ostavio je trag i kao osnivač avangardne umetničke grupacije "Bosch+Bosch" 1969. (članovi su bili, uz Matkovića I Balint Sombati, Laslo Salma i Laslo Kerkeš) .
1972. je pokrenuo časopis Kontaktor 972, čiji je bio i urednik.

Dve godine posle, zajedno sa Balintom Sombatijem je pokrenuo Wow, međunarodnu reviju za umetnost.

Veče sećanja na Slavka Matkovića

Ko je bio Slavko Matković?

“Iako istinski internacionalista, jedan od najznačajnijih kojeg smo u našoj kulturi imali bio je patriota i to najveći patriota koji uopšte može da se bude, lokal patriota. Čitav Matkovićev život baš kao i njegova umetnost bili su vezani za ovaj grad. Slavka Matkovića smatram najznačajnijim inovatorom i eksperimentatorom srpske i jugoslovenske umetnosti XX veka. Zato je svaka priča o Slavku Matkoviću istovremeno i priča o emancipaciji, ali i o nemogućnosti emancipacije umetnosti i kulture ove sredine. Osnivač neoavangardne umetničke grupe Bosch+Bosch (1969 - 1976) tokom ranih 1970-ih bio je jedan od pionira vere kako je upravo umetnost ona aktivnost koja može da doprinese stvaranju boljeg, drugačijeg i lepšeg sveta. Nažalost, priča o Matkoviću jeste i priča o krahu i kraju ideala - u sredini u kojoj inovativne umetničke prakse, osim deklarativno, nikada nisu bile sasvim dobrodošle. Priča o Matkoviću jeste i školski primer priče o velikom umetniku koji živi u maloj sredini (gradu, narodu, zemlji)... Porazom mladalačkih ideala u 1980-im i 1990-im Matković, lišen iluzija o bilo kakvoj društvenoj funkciji svoje umetnosti, odlučuje se za dobrovoljnu samoizolaciju. Kao pripadnik individualne kulture, postaje zastupnik teze po kojoj svrhu umetnosti treba tražiti u samoj ličnosti umetnika - njegovim etičkim, intelektualnim, emotivnim, životnim stavovima i idealima. Umetnika koji - svestan da se u umetnosti po svaku cenu i bez obzira na cenu mora ići do kraja -život završava u tragičnim nesporazumima: sa umetnošću, vremenom u kom živi, sredinom i njenim sistemom vrednosti, vlastitom porodicom, naposletku i sa samim sobom. Pred izborom da li emigrirati i otići negde gde bi njegova umetnost i on sam, pošto je to teško razdvojivo, svakako imalo mnogo lakši put ili ostati ovde u gradu koji jednostavno nije mogao niti želeo da napusti, odlučio se za Suboticu. Zato što se gradovi vole i zato što se gradovi ne napuštaju onda kada je teško” - svoje odusevljenje podelio je sa nama Nebojša Milenković.

Veče sećanja na Slavka Matkovića

Dr. Olga Kovačev Ninkov se gostima obratila rečima: “Posebna mi je čast što mogu da govorim sa ovakvim ljudima koji su oko mene i sa vama koji ste tu svi zajedno. Ja sam prisustvovala promociji knjige Bele Durancija pre više od 20 godina u ovoj istoj sali, onda je domaćin promocije upravo bio Slavko Matković. Ja koja sam rođena u Subotici i koja sam isto pomalo lokal patriota, bila je velika stvar da vidim, da jedan Slavko Matković i Bela Duranci i svi subotički umetnici koji sede tu predstavljaju jednu zajednicu. Nažalost, od tada, pa na ovamo se dešava nešto suprotno” - prisetila se dr Olga Kovačev Ninkov.

“Slavko je vodio jednu ozbiljnu izlagačku delatnost u okviru Gradske biblioteke, koju je potom nešto kasnije nastavio i Mile Tasić. Tada je izložbena sala Gradske biblioteke bila jedan ozbiljan organ gde su izlagali konceptualni umetnici. Slavko je sasvim prirodno radio te stvari, dovodio svoje kolege i prijatelje i pokazivao avangardu, tu su stalno bile neke dobre izlozbe. Bio veoma prirodan u komunikaciji" - dodala je Olga Kovačev Ninkov.

Veče sećanja na Slavka Matkovića

Balint Sombati koji je dalekih 60-ih sa Slavkom Matkovićem osnovao grupu Bosch + Bosch, kako bi dao kontekst svemu sto je Slavko radio pročitao je odlomke iz najvažnijih momenata avangardne umetnosti, i dodao kako se proslavlja stota godišnjica od nastanka avangarde.

Istoričar umetnosti Bela Duranci se osvrnuo na doba u kojem je stvarao Slavko Matković : “Likovne kolonije su odigrale svoju ulogu, ali su Bošovci, uprkos “režanju” vladajućih stigli na međunarodnu likovnu scenu. To je u to doba bilo dosta teško i nezgodno. Bela Duranci je svoje sećanje završio rečenicom Slavka Matkovića: “Sve je tu, a ničega nema”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4075
Povezane teme

gradska biblioteka

slavko matković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.