Komentara: 66
Pregleda: 9904
Foto

Usvojen budžet za 2017. godinu

28.12.2016. u 09:31h > 16:48
Izvor: Subotica.com
Većinom glasova odbornici Skupštine grada usvojili su danas Odluku o budžetu za 2017. godinu, po kojoj će obim gradske kase biti 6.2 milijarde dinara.
Usvojen budžet za 2017. godinu

Po rečima pripadnika vladajuće većine, budžet je, uprkos brojnim ograničenjima, razvojni i strateški, a čak 1.5 milijardi dinara, odnosno 23 odsto sredstava, biće usmereno na realizaciju kapitalnih investicija. 

Budžet za 2017. godinu usvojen je sa 43 glasa za, 13 protiv, dok su tri odbornika bila uzdržana. Protiv predloga budžeta izjasnili su se Josipa Vojnić Tunić, Saša Vučinić, Gabor Domonkoš, Tomislav Žigmanov, Josipa Ivanković, Pal Javor, Jene Maglai, Miroslav Milojević, Ištvan Hasko, Jožef Hužvar, Ilona Husak Hof, Đorđe Čović i Robert Šebek, uzdržani su bili Marina Španović, Tibor Murenji i Ozren Simjanovski, dok su Đorđija Aksentijević, Dragan Andrić, Đurđica Vukelić, Modest Dulić, Žužana Kalmar, Slavko Parać i Aleksandar Ranković bili odsutni.

Najveći deo prihoda, planiran je od poreza na dohodak i zarade, čak 2.2 odnosno 34 odsto ukupnog budžeta.

Najznačajniji prihod u ovoj grupi je prihod od poreza na zarade sa 23 odsto, a planiran je u visini od 1.88 milijardi dinara, jer će prema najavama tokom godine biti otvoreno oko pet stotina radnih mesta u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“.

Tu su i prihodi od transfera od drugih nivoa vlasti planirani u visini od 888 miliona dinara, a najviše novca stići će iz republičkog i pokrajinskog budžeta za nastavak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta oko 400 miliona dinara i oko 300 miliona za „Ipsilon“ krak.

- Ovo je realan i razuman budžet, jer ćemo imati veliku podršku republike i pokrajine u narednoj godini. Cifrom od 6.2 milijarde možemo biti zadovoljni jer je 23 odsto usmereno na  investicije i tim sredstvima ćemo mnogo toga moći da uradimo. Nastavićemo sa velikim investicionim projektima, kao što su nastavak izgradnje Pozorišta, „Ipsilon“ kraka, Carinskog terminala, a radićemo i na razvoju infrastrukture u gradu – najavio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Gradnja „Ipsilon“ kraka je nastavljena u novembru, ove godine za to je opredeljeno 123 miliona, sledeće godine ta sredstva će biti 300 miliona, a u projekciji za  2018. godinu planirano je milijardu, a za 2019. 800 miliona. Tim sredstvima ćemo završiti „Ipsilon“ krak i spojiti autoput sa graničnim prelazom Kelebija i rasteretiti saobraćaj u Subotici i izmestiti tereti saobraćaj. I „rak rana“ svih građana, Narodno pozorište, nastaviće da se gradi, završiće se komplatna spoljašnjost i početi adaptacija zaštićenog dela zgrade. Nećemo ga više zvati „Skadar na Bojani“ već se nadam da ćemo intenzivnim radom, za tri, četiri godine, svi zajedno tamo gledati predstave. U industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ iduće godine biće zaposleno oko 500 novih radnika, u pogonima naših starih investitora „Kontiteku“ i „Ameteku“, a nadam se da ćemo imati i novog stanovnika, novu kompaniju koja će zaposliti oko 120 ljudi.

Usvojen budžet za 2017. godinu

Opozicija, pak, smatra da je budžet prenaduvan za oko 600 miliona dinara.

- Po svim pokazateljima budžet za 2016. biće neostvaren za oko 1.2 milijarde dinara, možda i više od toga. To će biti problem i sa ovim budžetom, koji, uprkos svim subvencijama, može biti neostvaren za oko 600 miliona – smatra Saša Vučinić, predsednik odborničke grupe DS-a. - To se, naravno, može nadomestiti jednim kvalitetnim upravljanjem građevinskim zemljištem, ali da bi se to desilo puno aktivnosti je potrebno, pre svega na animaciji zainteresovanih investitora.

Odbornici su zamerali i što je za izgradnju Doma kulture u Nosi planirano čak 26 miliona dinara, za Zelenu fontanu 2.3 miliona, kao i to što će javna preduzeća 70 odsto ostvarene dobiti morati da daju u gradsku kasu.

Kao i prošlog puta, sa dnevnog reda su i skinute dve tačke: Odluka o pokretanju inicijative za obrazovanje gradskih opština (43 za / 13 protiv), kao i Rešenje o razrešenju članova upravnog odbora PU „Naša radost“, koje je predložio Pokret za građansku Suboticu (43 za / 9 protiv).

Prilog: Odluka o budžetu Grada Subotice za 2017. godinu

Izvor: Subotica.com
7. sednica Skupštine grada 7. sednica Skupštine grada 7. sednica Skupštine grada 7. sednica Skupštine grada 7. sednica Skupštine grada 7. sednica Skupštine grada 7. sednica Skupštine grada 7. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 66
Pregleda: 9904

Povezana vest

Povezane teme

Skupština grada Subotice

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

gradski budžet

sednica skupštine grada

gradska skupština

skupštinsko zasedanje

prenos uživo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.