Komentara: 13
Pregleda: 2895

Uskoro pripreme za grejnu sezonu, isključenja sa sistema do 15. avgusta

02.08.2017. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Toplana će uskoro započeti pripreme za predstojeću grejnu sezonu. Trenutno se oko 10.000 korisnika greje preko ovog preduzeća, dok je njih 65 podnelo zahtev za isključenje.
Uskoro pripreme za grejnu sezonu, isključenja sa sistema do 15. avgusta

Isključenje sa sistema daljinskog grejanja Toplane radi se po gradskoj Odluci iz 2015. godine, prema kojoj korisnici mogu da podnesu zahtev najkasnije do 15. avgusta. Prvi korak je sačinjavanje Elaborata, koji sastavljaju odgovorni projektanti sa licencom termotehnike, na osnovu čega se određuje način i tehnologija isključenja.

- Ukoliko je reč o kolektivnim stambenim zgradama, zadatak Elaborata je i da proceni koliko još energije stan može da preuzima od sistema daljinskog grejanja, na osnovu čega će Toplana tom korisniku i dalje slati račun za energiju koju još uvek može da preuzima – rekao je za naš sajt Atila Abraham, glavni inženjer distribucije JKP "Subotička toplana", objašnjavajući da je razlog tome što stanovi, nakon isključenja, ostaju u zagrejanoj okolini, zbog drugih stanova koji se greju i cevi koje prolaze kroz stan, te da na taj način i dalje dobijaju određenu količinu energije.

Nakon izrade Elaborata, čije troškove snosi korisnik, u visini od oko 6.000 do 7.000 dinara, on se dostavlja Toplani, koja u najkraćem roku pregledava i obaveštava korisnika o daljim koracima. Ove godine je oko 65 sugrađana podneto zahtev za isključenje, od koji su neki već isključeni, dok su ostali još u postupku.

- Kada se isključenje odobri, korisnik treba da angažuje majstora grejanja, koji će skinuti grejna tela sa cevne mreže, što košta oko 10 do 15 evra po komadu. Ono što Toplana radi, jeste ispuštanje vode i pražnjenje instalacije, što zajedno sa troškovima verifikacije iznosi oko 2.000 dinara – pojasnio je Abraham.

Uskoro pripreme za grejnu sezonu, isključenja sa sistema do 15. avgusta

Potpuno isključenje sa sistema daljinskog grejanja, moguće je jedino kod individualnih kuća, koje su autonomne i nemaju dodira sa susednim kućama. Kako bi se definisao način isključenja, takođe je neophodno da se izradi Elaborat, a Atila Abraham ističe da je ovaj postupak nešto kompleksniji.

- Isključenje se vrši tako što se priključni vrelovod, koji se nalazi na javnoj površini, mora preseći, a to znači da moramo iskopati radnu jamu iznad priključnog vrelovoda, kako bismo ga presekli. Pošto je reč o našoj infrastrukturi, jedino smo mi ovlašćeni da vršimo radove nad tim vodom, i za to šaljemo račun korisniku, u iznosu od 20.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je reč o betonskoj ili zelenoj površini.

Ipak, Abraham ističe da je ovo najkomforniji način grejanja, jer korisnik ima najmanje obaveza u vezi sa korišćenjem i održavanjem instalacije.

- Jedina obaveza korisnika je da se pobrinu da radijatorski ventili na grejnim telima budu u funkcionalnom stanju i da ih po potrebi zamenjuju, jer će tako moći efikasno da koriste energiju i da uštede. Naš način obračuna je dvotarifni, gde se jedan deo naplaćuje isključivo po potrošnji, a drugi po grejanoj površini. Svesni smo da je porodičnim kućama, koje imaju veću kvadraturu, grejanje nepovoljno i da je to veliki teret za njih, te da se oni najčešće i odlučuju za isključenja – rekao je Abraham i dodao da će ove godine oko 10.000 sugrađana koristiti njihove usluge, a da će na Toplanu biti priključene i tri nove zgrade.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 2895
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

gradska toplana

daljinsko grejanje

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.