• Pregleda: 2294

Uskoro pripreme za grejnu sezonu, isključenja sa sistema do 15. avgusta

Toplana će uskoro započeti pripreme za predstojeću grejnu sezonu. Trenutno se oko 10.000 korisnika greje preko ovog preduzeća, dok je njih 65 podnelo zahtev za isključenje.
Uskoro pripreme za grejnu sezonu, isključenja sa sistema do 15. avgusta

Isključenje sa sistema daljinskog grejanja Toplane radi se po gradskoj Odluci iz 2015. godine, prema kojoj korisnici mogu da podnesu zahtev najkasnije do 15. avgusta. Prvi korak je sačinjavanje Elaborata, koji sastavljaju odgovorni projektanti sa licencom termotehnike, na osnovu čega se određuje način i tehnologija isključenja.

- Ukoliko je reč o kolektivnim stambenim zgradama, zadatak Elaborata je i da proceni koliko još energije stan može da preuzima od sistema daljinskog grejanja, na osnovu čega će Toplana tom korisniku i dalje slati račun za energiju koju još uvek može da preuzima – rekao je za naš sajt Atila Abraham, glavni inženjer distribucije JKP "Subotička toplana", objašnjavajući da je razlog tome što stanovi, nakon isključenja, ostaju u zagrejanoj okolini, zbog drugih stanova koji se greju i cevi koje prolaze kroz stan, te da na taj način i dalje dobijaju određenu količinu energije.

Nakon izrade Elaborata, čije troškove snosi korisnik, u visini od oko 6.000 do 7.000 dinara, on se dostavlja Toplani, koja u najkraćem roku pregledava i obaveštava korisnika o daljim koracima. Ove godine je oko 65 sugrađana podneto zahtev za isključenje, od koji su neki već isključeni, dok su ostali još u postupku.

- Kada se isključenje odobri, korisnik treba da angažuje majstora grejanja, koji će skinuti grejna tela sa cevne mreže, što košta oko 10 do 15 evra po komadu. Ono što Toplana radi, jeste ispuštanje vode i pražnjenje instalacije, što zajedno sa troškovima verifikacije iznosi oko 2.000 dinara – pojasnio je Abraham.

Potpuno isključenje sa sistema daljinskog grejanja, moguće je jedino kod individualnih kuća, koje su autonomne i nemaju dodira sa susednim kućama. Kako bi se definisao način isključenja, takođe je neophodno da se izradi Elaborat, a Atila Abraham ističe da je ovaj postupak nešto kompleksniji.

- Isključenje se vrši tako što se priključni vrelovod, koji se nalazi na javnoj površini, mora preseći, a to znači da moramo iskopati radnu jamu iznad priključnog vrelovoda, kako bismo ga presekli. Pošto je reč o našoj infrastrukturi, jedino smo mi ovlašćeni da vršimo radove nad tim vodom, i za to šaljemo račun korisniku, u iznosu od 20.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je reč o betonskoj ili zelenoj površini.

Ipak, Abraham ističe da je ovo najkomforniji način grejanja, jer korisnik ima najmanje obaveza u vezi sa korišćenjem i održavanjem instalacije.

- Jedina obaveza korisnika je da se pobrinu da radijatorski ventili na grejnim telima budu u funkcionalnom stanju i da ih po potrebi zamenjuju, jer će tako moći efikasno da koriste energiju i da uštede. Naš način obračuna je dvotarifni, gde se jedan deo naplaćuje isključivo po potrošnji, a drugi po grejanoj površini. Svesni smo da je porodičnim kućama, koje imaju veću kvadraturu, grejanje nepovoljno i da je to veliki teret za njih, te da se oni najčešće i odlučuju za isključenja – rekao je Abraham i dodao da će ove godine oko 10.000 sugrađana koristiti njihove usluge, a da će na Toplanu biti priključene i tri nove zgrade.

Izvor: Subotica.com

Da li ste zadovoljni uslugom daljinskog grejanja preko Toplane?

povezane teme

13
jole Odgovori
Radna rupa 200 eura, bravo majstori, tako se dere.
natalija Odgovori
Velika greška je što se uopšte dozvoljava isključivanje sa Toplane. Kroz stanove onih koji su se isključili prolaze cevi i od toga se greju. Dobija se toplota i od komšija gore, dole i sa strana. Zbog takvih su nam povećani računi jer mi ostali plaćamo njihovih 17 stepeni u stanovima. To je bezobrazluk. Takvi ne plaćaju ni zajedničke troškove, održavanje zgrade i njih briga za sve oko sebe, gledaju samo svoju korist na štetu svojih komšija. Dogrevaju se na klime koje tandrču i cure i zimi i leti. Treba primeniti ove elaborate i na one koji su se ranijih godina isključili i ne plaćaju ništa Toplani, a greju se na račun svojih komšija!!! Trebaju da plaćaju za 17 stepeni koje imaju u stanu! A ne mi da plaćamo za njih.
Daddy
NATALIJA

Kako mozes tako naivna da budes? A jos i malo zlobna. Nisu ljudi krivi vec organizacije.
panonski čamac
Velika je greška što se uopšte naplaćuje iako je neko isključen sa toplane! Ako neko ne želi da koristi usluge toplane, kako ga mogu naterati da plati, po kom osnovu? I po vašoj logici, ako ta osoba koristi TA peć, trebalo bi da naplaćuje vama grejanje jer tom pećkom greje i vas!?
mesab
Drage volje pristajem da njihove cevi koje prolaze kroz moj stan, za koje tvrdite da nam obezbeđuju tih famoznih17 stepeni nakon isključenja grejanja, izmeste na hodnik, ili gde god žele kao što ću i ja izneti svoje radijatore! Koja je to logika da se mora plaćati nešto što se ne koristi?
natalija Odgovori
@DADDY brkaš pojmove. Kakve veze ima organizacija sa tim što neko hoće da se greje na tvoj račun? Treba lično da ih je sramota. Po tebi je zloban onaj koji kaže istinu i onaj koji svakog meseca plaća veći račun zbog takvih "prepametnih", a "dobar" je onaj koji iskorišćava svoje komšije. Nije tu reč o ljudima koji teško žive i nemaju novca. Oni plaćaju skuplje račune zbog svojih "dobrih" komšija. Elaborati će pomoći stanarima drugih zgrada da ne budu oštećeni, a za one zgrade gde se to već desilo treba smisliti način kako da se to ispravi.
glupost
Zasto se ne zapitate ...što je grejanje u Subotici medju najskupljim u Srbiji...kada će javna preduzeca smanjiti broj zaposlenih...kada ce keramičari i ostali partijci prestati da budu savetnici...(primer iz subotickih pijaca)...konacno...valda ce i tome doci kraj...pa se i javna preduzeca nece ponasati kao da su Bogom dana..
Daddy
NATALIJA

Draga moja, sta hoces da kazes, da svako ko kupi stan u zgradi MORA da koristi gradsko grejanje.

Ispljuvala si tu sve koji zive u zgradama a nece da se greju na toplanu. Dok ona @MARIJA je jos gora, ona bi te ljude proterivala iz zgrada. Nije da ste zlobne, nego ste zlobnice do srzi.

Selite se vas dve u neku kucu ako vam se ne svidja.
Katarina
Stan sam kupila sa prikljucenjem na Toplanu, mene ne greje ni Toplana a kamoli komsije, nije svugde isti slucaj u novijoj gradnji ne prolaze cevi kroz stanove, sa merenjem toplotne energije zimi 2O16. imala sam 19 stepeni i skupo platila, da imam para sve bi im platila samo da se iskljucim.
Ing Zoran Vukov Odgovori
Svaki korisnik daljinskog grejanja ima pravo da izabere jeftiniji način grejanja i da se isključi jer se naplata grejanja nezakonito obavlja u celoj Srbiji. Zašto?. U paušalnoj ceni koja se naplaćivala sa 12 akontacionih uplata prikriven je REKET (kojim je korisnik platio dvostruko veću količinu kwh a da OBRAČUN nije vršen između kupljenih i isporučenih kwh godišnje). Plaćanje "PO UTROŠKU ) taj REKET je sada izdvojen i dat kao FIKSNI DEO: Samo plaćanje isporučenih kwh objektu x prodajna cena za kwh = stvarna obaveza svih korisnika i to treba plaćati sa 7 računa za mesece kada se toplotna energija isporučuje. Način kako se naplaćuje grejanje je ORGANIZOVANI KRIMINAL kojim građani finansiraju lokalne samouprave i partije.Više na ovu temu možete saznati ako ukucate: GREJANJE ZORAN VUKOV i na YOU TUBE : DETALJNO OBJAŠNJENJE - KAKO NAS KRADU NA GREJANJU. Ova prevara je organizovana od strane same vlade pa je i Uredba Vlade falsifikovana, kao i svi cenovnici Toplana u Srbiji.
Marija Odgovori
Uzasno je sto se dozvoljava da se neko iskljuci sa grejanja, cela zgrada placa vise za grejanje, a oko tog stana koji se iskljucio svima je mnogo hladnije....i u nasoj zgradi su se neki iskljucili jer nemaju para, a drze velike pse u stanu koji isto kostaju. Zao mi je ko ne moze da plati, ali taj nek zivi samostalno u posebnoj kuci pa da vidimo da li cemu biti 17 stepeni u stanu, a ne da zivi na tudjim ledjima. Po pravilu takve porodice trose na luksuz novac jer ne placaju poprilicne svote za grejanje....svako bi voleo da se greje za dzabe, tako da ne mogu da shvatim da je to odobreno na bilo koji nacin. Zasto onda moraju da placaju struju, ili vodu....mada i to neki ne placaju.
cobi Odgovori
problem je u tome da pored grejanja placamo i partijske vojnike koji su primljeni u toplanu,problem je korupcija koja je prisutna kod nabavki i u su toplani kao u svim J.P.problem je u tome da grad ne dozvoljava kompletno iskljucenje za celu zgradu, sa toplovoda,niko ne moze da kaze da je normalno da za 66 kv na radijalcu od 1-01 do 31-12 placam oko 76000 din.problem je da ranije iskljuceni sa toplovoda ne placaju nista u nasoj zgradi.
Alen Odgovori
Video sam par elaborata od iste osobe i Toplana upucuje kod te osobe da se uradi elaborat. Toj osobi bi trebalo oduzeti licencu iz razloga sto namesta tri puta losije podatke u korist Toplane.
1. Komsijski zidove kroz koje racuna gubitke nisu spoljasnji zidovi vec zidovi ka negrejanom prostoru a po zakonu gubitci kroz takve zidove se racunaju sa 50% umanjenjem.
2. Spoljasnji zidovi stana koji se iskljucuje se ne smeju racunati kao gubitci koji se placaju jer te gubitke je vec jednom platio kada je racunato kao gubitak komsije. Dva puta zaracunavaju gubitak iste energije.
3. Ne racuna laminat, tepihe i slicno vec go beton a laminat moze smanjiti duplo gubitak naspram golog betona.
4. Elaborat pretpostavlja da se stan koji se iskljucuje nece uopste grejati. Ako se greje na istu temperaturu kao i susedni stanovi onda nema razmene energije pa niko nije od komsija na dobitku i niko na dobitku.
Kada se uzmu svi ovi namerni nedostaci proracun treba da je 3 do 5 puta manji.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.