Komentara: 3
Pregleda: 2091
Foto

Udruženje ratnih i mirnodobskih vojnih invalida obeležava 104 godine postojanja

11.11.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom Udruženje ratnih i mirnodobskih vojnih invalida obeležilo je na Paliću 104 godine postojanja.
Udruženje ratnih i mirnodobskih vojnih invalida obeležava 104 godine postojanja

Tokom više od veka, jedno od najstarijih boračkih udruženja, koje su osnovali Solunci posle Prvog svetskog rata, prošlo je mnogo toga ali nije odustajalo u borbi za prava onih koji su svojoj zemlji ostavili zdavlje.

Iako su u principu zadovoljni pravima koja ostvaruju, invalidninom koja se isplaćuje redovno, smatraju da je neophodno promeniti uslove za dobijanje boračkog dodatka, kao i uvesti promene kada je reč o zdravstvenom osiguranju članova porodice nosioca boračke legitimacije.

Udruženje ratnih i mirnodobskih vojnih invalida obeležava 104 godine postojanja- Gledajući prilike u kojima živimo, invalidninama smo zadovoljni. Uticali smo na izmene zakona, zadovoljni smo, što ne znači da ne može da bude bolje. Najveći problem imaju invalidi iz poslednjeg rata, koji nemaju dokumentaciju i ne mogu da ostvare svoja prava – ističe Dragoslav Dašić, predsednik Gradskog odbora RVMI. - Mi smo opterećenje za državu, ali država mora da vodi računa o onome ko je dao deo tela za državu ili izgubio najbliže. Imamo predlog za heroje sa Košara, da budu u posebnom položaju, kao što su nekada bili nosioci partizanske spomenice. Ne može se rečima opisati to šta su oni dali za državu Srbiju i ona i svi mi moramo da im se odužimo.

Postoji i inicijativa ka Ministarstvu zdravlja da nosioci boračke legitimacije, kako ratni invalidi, tako i borci, steknu automatsko pravo na zdravsteno osiguranje za sve članove porodice.

Udruženje ratnih i mirnodobskih vojnih invalida obeležava 104 godine postojanja- To je prihvaćeno od strane Ministarstva zdravlja i implementirano u predlog zakona i taj predlog će, nadamo se, biti usvojen – objašnjava Vuk Stanić, generalni sekretar RVMI. - Zakon je predvideo borački dodatak, ali  je on previše restriktivan, da bi borac ispunio pravo, on otrpilike mora da bude totalni  socijalni slučaj, ne sme žena da zarađuje ništa, ne sme da živi kod mame i tate koji imaju penziju, ne sme da ima zemlje...Mi tražimo da se jedna po jedna restrikcija ukine i da se svim borcima taj dodatak omogući.

Udruženje RVMI ima više od osam hiljada članova, mahom učesnika ratova devedesetih godina.

Izvor: Subotica.com
Svečana sednica Udruženja ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije Svečana sednica Udruženja ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije Svečana sednica Udruženja ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije Svečana sednica Udruženja ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije Svečana sednica Udruženja ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije Svečana sednica Udruženja ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije Svečana sednica Udruženja ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije Svečana sednica Udruženja ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 19 časova
Komentara: 3
Pregleda: 2091
Povezane teme

ratni veterani

vojni invalidi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.