Komentara: 8
Pregleda: 4942
Foto

Udruženje poslodavaca traži pomoć od države

25.07.2017. u 17:05h
Izvor: Subotica.com
Udruženje poslodavaca Subotice uputiće Vladi Srbije nekoliko predloga i sugestija koje treba da doprinesu boljem privrednom ambijentu.
Udruženje poslodavaca traži pomoć od države

Efikasnija borba na suzbijanju sive ekonomije, smanjivanje poreza i doprinosa, izjednačavanje privlegija sa onim koje imaju strani investitori, bolja produktivnost državnih organa, dualno obrazovanje koje prati potrebe i domaće privrede samo su neki od načina na koji država može da pomogne razvoj privrede.

Predstavnici Udruženja smatraju da su domaći privrednici u podređenom položaju u odnosu na strane investitore kojima Vlada obezbeđuje veće olakšice prilikom zapošljavanja i pokretanja proizvodnje.

- Naš cilj je da dođemo do izjednačavanja statusa domaće privrede, koju mi predstavljamo, i stranih investicija, kako bi omogućili jednako poslovanje svih pod istim uslovima na tržištu u Srbiji - ističe Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca Subotice. - Zbog blizine granice postoji čitav sektor koji je u sivoj zoni i koji obara cene robe i usluga, a mi ne možemo biti konkurentni sa onima koji nisu registrovani, sa jedne, ali ni sa stranim investitorima, koji dobijaju beneficije od države, sa druge strane. - Tražimo i da se poveća produktivnost državnih organa, da ne gubimo radne sate na šalterima ili u čekanju nekih dozvola. Dobijanje lokacijske i građevinske dozvole je svetli primer kako administracija može da ide u susret privredi, a takvi treba da budu i ostali. Takođe, nije tačno da mi ne želimo da sarađujemo sa školama, ali spoj domaće privrede i dualnog obrazovanja još nije zaživeo. Izlazi se u susret stranim kompanijama kojima trebaju majstori, a niko ne želi da izađe u suret za obuku vozača, koji su itekako potrebni.

Udruženje poslodavaca traži pomoć od države

Smanjenje poreza i doprinosa, ali da proporcionalno budu povišene i zarada, takođe je jedan od predloga subotičkih poslodavaca. Aktuelna visina poreza odgovara isključivo državi, i među najvišima je u regionu, te poslodavci predlažu modele kojima bi sve strane – radnici, poslodavci i država, bili zadovoljni..

- Ideja je da se smanje porezi i doprinosi i to proporcialno, što znači za onoliko koliko smanjite poreze i doprinose za toliko poslodavci povećaju plate. Dakle država bi dobila svoj deo poreza koji bi bio jednak porezima koje imaju države u našem okruženju, a plate radnika bi narasle – objašnjava Jerinkić. - Zbog operećenja poslodavaca, radnici imaju niska primanja, koja ne deluju stimulativno na razvoj privrede, ali su veoma stimulativna za odlazak u inostranstvo, te smo često suočeni sa nedostatkom radnika.

Izvor: Subotica.com
Konferecnija za novinare Udruženja poslodavaca Subotice Konferecnija za novinare Udruženja poslodavaca Subotice Konferecnija za novinare Udruženja poslodavaca Subotice Konferecnija za novinare Udruženja poslodavaca Subotice Konferecnija za novinare Udruženja poslodavaca Subotice Konferecnija za novinare Udruženja poslodavaca Subotice Konferecnija za novinare Udruženja poslodavaca Subotice Konferecnija za novinare Udruženja poslodavaca Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4942
Povezane teme

atb sever

milan jerinkić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.