• Pregleda: 4062

Udruženje poslodavaca traži pomoć od države

Udruženje poslodavaca Subotice uputiće Vladi Srbije nekoliko predloga i sugestija koje treba da doprinesu boljem privrednom ambijentu.
Udruženje poslodavaca traži pomoć od države

Efikasnija borba na suzbijanju sive ekonomije, smanjivanje poreza i doprinosa, izjednačavanje privlegija sa onim koje imaju strani investitori, bolja produktivnost državnih organa, dualno obrazovanje koje prati potrebe i domaće privrede samo su neki od načina na koji država može da pomogne razvoj privrede.

Predstavnici Udruženja smatraju da su domaći privrednici u podređenom položaju u odnosu na strane investitore kojima Vlada obezbeđuje veće olakšice prilikom zapošljavanja i pokretanja proizvodnje.

- Naš cilj je da dođemo do izjednačavanja statusa domaće privrede, koju mi predstavljamo, i stranih investicija, kako bi omogućili jednako poslovanje svih pod istim uslovima na tržištu u Srbiji - ističe Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca Subotice. - Zbog blizine granice postoji čitav sektor koji je u sivoj zoni i koji obara cene robe i usluga, a mi ne možemo biti konkurentni sa onima koji nisu registrovani, sa jedne, ali ni sa stranim investitorima, koji dobijaju beneficije od države, sa druge strane. - Tražimo i da se poveća produktivnost državnih organa, da ne gubimo radne sate na šalterima ili u čekanju nekih dozvola. Dobijanje lokacijske i građevinske dozvole je svetli primer kako administracija može da ide u susret privredi, a takvi treba da budu i ostali. Takođe, nije tačno da mi ne želimo da sarađujemo sa školama, ali spoj domaće privrede i dualnog obrazovanja još nije zaživeo. Izlazi se u susret stranim kompanijama kojima trebaju majstori, a niko ne želi da izađe u suret za obuku vozača, koji su itekako potrebni.

Smanjenje poreza i doprinosa, ali da proporcionalno budu povišene i zarada, takođe je jedan od predloga subotičkih poslodavaca. Aktuelna visina poreza odgovara isključivo državi, i među najvišima je u regionu, te poslodavci predlažu modele kojima bi sve strane – radnici, poslodavci i država, bili zadovoljni..

- Ideja je da se smanje porezi i doprinosi i to proporcialno, što znači za onoliko koliko smanjite poreze i doprinose za toliko poslodavci povećaju plate. Dakle država bi dobila svoj deo poreza koji bi bio jednak porezima koje imaju države u našem okruženju, a plate radnika bi narasle – objašnjava Jerinkić. - Zbog operećenja poslodavaca, radnici imaju niska primanja, koja ne deluju stimulativno na razvoj privrede, ali su veoma stimulativna za odlazak u inostranstvo, te smo često suočeni sa nedostatkom radnika.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
cole Odgovori
g.poslodavci
da ste me prijavili na pravu platu,da ne bi crko od gladi kad budem otisao u penziju
da sam mogao otic na bolovanje
da posle 35 g radnog staza imao bi vise od 20 dana godisnjeg
da mi je satnica bila visa od 120 din
da vi niste trosili na provode i na kola u firmi zaradjenih para,nego malo i na te koji su vam to zaradili
sad ne bi plakali da nema radne snage.Ni sad ne razmisljate pravilno ,trazite pomoc od drzave.Smanjite malo dozivljaj sa zaradom,postujte malo nas ,jer jos malo pa nece ostat ovde niko sem radnika u drzavnim firmama i privatnila bliskih vlasti.I onda od koga cete uzimati?
Овца за шишање Odgovori
Нова радна места

У гомили лажи
та је врло честа,
обмањуј и мажи
за нова радна места!

Домаћем раданцу
на жуљеве стај,
а “угледном” странцу
брдо новца дај!

Да би било боље,
у држави реда,
поред чврсте воље
и мудо нам треба!

Но, пристаје домаћи
да ринта и жуља,
живот му се траћи
ал’, боли га буља!

Због мозгова так’и’
- заћути и скапи,
тек, устаће сваки
кад стомак завапи!
Pajo Odgovori
Znas ono tamo je granica idite i tamo radite za vecu platu! E sad znas ono idi i budi poslodavac tamo gde su nam deca otisla da rade!
Vucicu Pederu Odgovori
Blago zaposlenima pored ovakvih poslodavaca i drzave
građanin Odgovori
Hoće da poboljšaju KLIMU a uništavaju privredu ...

- Šta je sa lokalnim taksama ?
- 10% za sve koji rade više od 50miliona godišnje ( nije dovoljno što se državi daje 10% sad i gradu 10% ).
- Šta je bilo sa popisivačima iz Čistoće i Zelenila koji su išli po kućama i proveravali da li ima firmi na adresama, pa da šalju veće račune?
- Šta je urađeno za malu privredu? sem da je uništite?
- Koja Lokalna firma je pomognuta a da nije vezana za PARTIJU!
- 1001 ŠTA i ŽAŠTO ...
A vi se pravite već deceniju kako se trudite da pomognete privredu ... a ustvari trpate PARE u svoje džepove.
PS. " Prosperitati Alapítvány" je u 2 godine za Subotičku privredu uradio više nego cela država u zadnjih 20 godina!! Tužne li ISTINE !
Milce Odgovori
"Dragi poslodavci"
- redovno prijavite radnike
- na vreme ih isplatite, dajte pristojnu platu od koje se moze ziveti
- postujte svoje radnike kao i radno vreme

Samo toliko treba.
Milan Odgovori
Mozete da izigravate zrtve koliko hocete i kukate Vucicu i placete nema vam pomoci vise.Sto je bilo bilo je!
Грујо Odgovori
Преко 25 година исти људи упропаштавају привреду и њен амбијент. Стигло се дотле да личе једно на друго. И ти ,,људи'' и привреда делују као дехидрирани кромпир. Из њих још мало бледуњаве клице црпе последњи сок. После тога следи кандило.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.