• Pregleda: 2551

Učenici izradili jedinstveni 3D globus

Učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ izradili su maketu Zemljine kugle jedinstvenu u svetu. Ideja je potekla od njihovog profesora, koji je na projektu radio sa čak pet generacija đaka.
Učenici izradili jedinstveni 3D globus

Jedan klik mišem dovoljan je da ... odete u Kairo da vidite drevne egipatske piramide ... ili da svratite u Rio de Žaneiro na karneval... zatim da odletite u Sidnej u jednu od najpoznatijih opera.. i na kraju da se vratite u Beograd, koji prati pesma u kojoj je uvek april. Sve je to moguće na jedinstvenoj maketi Zemljine kugle, koju su izradili učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ i zahvaljujući kojoj možete da posetite više od stotinu gradova sveta.

Maturantima sa smera za kompjutersko upravljanje dopao je zadatak da čitav globus, na kom je radilo čak pet generacija đaka – sklope. Kažu, zadatak nije bio ni malo lak – njih sedmorica su kuglu sklapali čak tri nedelje, a najteže je bilo zbog mnogo elektronike koja se nalazi unutar globusa i koja pokreće ovaj nesvakidašnji izum.

Na ideju da učenici izrade Zemljinu kuglu u 3D dimenziji došao je profesor Tibor Nemet, jer kako kaže, osim što su đaci usavršili rad na CNC mašini na kojoj su izrađeni plastični delovi, globus će poslužiti profesorima koji predaju druge predmete kao odlično edukativno sredstvo.

Na CNC mašini, a pod nazdorom profesora Nemeta, učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ već su izradili Himalaje, a nakon toga i eskimsko selo. Globus je vrhunac njihovog zajedničkog rada, koji je pomalo i međunarodni, budući da su  sarađivali i sa školom iz Đenđeša u Mađarskoj, gde su izrađeni neki od delova. Svoju premijeru, 3D glubus će imati na Projektnoj nedelji koja se svake godine organizuje u ovoj subotičkoj školi.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

2
Žrtva Odgovori
Ova deca su žrtva (isto kao i ja) takozvane "napredne" neinkluzivne nastavne indoktrinacije. U zapadnom svetu deca završe na vestima kad izmisle neku novu tehnologiju. U Srbiji završe na vestima kada izmisle nešto što je napravljeno pre hiljadu godina. Još ga nisu sami ni ufarbali. U civilizovanim zemljama, deca prave globuse na času tehničkog u petom osnovne. Da zabluda bude još gora, ljudi su toliko zaslepljivani godinama da više ne vide istinu. Zemlja je ravna, svako ko gleda svojim očima videće REALNOST. Istražite malo flat earh society na internetu. Bićete mi zahvalni.

"Spoznaj istinu. Istina će te osloboditi".
Pera Odgovori
Generalno sam upoznat sa predmetima i nastvanim programom tehnicke skole.
Sramota je da postoji predmet Word 2003 godina,cela skola dosta zaostaje za svetskim trendovima,nema podrsku od drzave nego se ista mora finansirati od strane Madjarske vlade(koliko smo bedni).
Kada ce ista da dobije status fakulteta gde ce studenti moci dobijati i Master diplome a ne da idu u NS
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.