Komentara: 2
Pregleda: 3230

Učenici izradili jedinstveni 3D globus

07.03.2018. u 17:04h
Izvor: TV Subotica
Učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ izradili su maketu Zemljine kugle jedinstvenu u svetu. Ideja je potekla od njihovog profesora, koji je na projektu radio sa čak pet generacija đaka.
Učenici izradili jedinstveni 3D globus

Jedan klik mišem dovoljan je da ... odete u Kairo da vidite drevne egipatske piramide ... ili da svratite u Rio de Žaneiro na karneval... zatim da odletite u Sidnej u jednu od najpoznatijih opera.. i na kraju da se vratite u Beograd, koji prati pesma u kojoj je uvek april. Sve je to moguće na jedinstvenoj maketi Zemljine kugle, koju su izradili učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ i zahvaljujući kojoj možete da posetite više od stotinu gradova sveta.

Maturantima sa smera za kompjutersko upravljanje dopao je zadatak da čitav globus, na kom je radilo čak pet generacija đaka – sklope. Kažu, zadatak nije bio ni malo lak – njih sedmorica su kuglu sklapali čak tri nedelje, a najteže je bilo zbog mnogo elektronike koja se nalazi unutar globusa i koja pokreće ovaj nesvakidašnji izum.

Na ideju da učenici izrade Zemljinu kuglu u 3D dimenziji došao je profesor Tibor Nemet, jer kako kaže, osim što su đaci usavršili rad na CNC mašini na kojoj su izrađeni plastični delovi, globus će poslužiti profesorima koji predaju druge predmete kao odlično edukativno sredstvo.

Na CNC mašini, a pod nazdorom profesora Nemeta, učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ već su izradili Himalaje, a nakon toga i eskimsko selo. Globus je vrhunac njihovog zajedničkog rada, koji je pomalo i međunarodni, budući da su  sarađivali i sa školom iz Đenđeša u Mađarskoj, gde su izrađeni neki od delova. Svoju premijeru, 3D glubus će imati na Projektnoj nedelji koja se svake godine organizuje u ovoj subotičkoj školi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3230
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.