Komentara: 0
Pregleda: 2984
Foto

Trajno znanje kroz funkcionalno učenje

21.06.2019. u 15:37h
Sponzorisani sadržaj
Povodom završetka drugog ciklusa NTC radionica, u velikoj sali Nove opštine održano je interaktivno druženje sa dečjim piscem Urošem Petrovićem, u organizaciji Obrazovno-razvojnog centra "Smart edu".
Trajno znanje kroz funkcionalno učenje

Koautor programa "NTC sistem učenja" je veoma uspešno misaono aktivirao prisutne svojim inovativnim formama zagonetnih pitanja i održavao pažnju deci gotovo 90 minuta. On je roditeljima ukazao na mogućnosti razvijanja funkcionalnog znanja kod dece, kao i na koji način da postave pitanja i razviju saznajne moći uz pomoć povezivanja.

- Polaznici na NTC radionicama razvijaju pažnju, koncentraciju, motoriku, koordinaciju, brzinu razmišljanja i podižu nivo intelektualnih sposobnosti. Na radionicama se pravovremeno uočavaju daroviti učenici i podstiče se njihov dalji razvoj. Adekvatan i kompetentan kadar daje povratne informacije u vezi svakog polaznika ponaosob, što je značajno za dalji rad i planiranje ostalih potrebnih aktivnosti dece - navode iz Obrazovno-razvojnog centra "Smart edu". 

Trajno znanje kroz funkcionalno učenje

Najmlađi polaznici su najverniji obožavaoci Petrovićevih radionica u kojima učestvuju, drugačije razmišljaju i bore se za smajli lopticu u vidu nagrade za tačne odgovore na zagonetna pitanja i predmete. Uroš Petrović i sam ističe da su deca njegova najstroža publika.

- NTC sistem učenja se razvio pre deceniju iz potrebe da se sa novim dobom tehnike i dostupnosti informacija ne zaboravi učenje koje daje najtrajnije znanje, kroz asocijacije i povezivanje informacija koje poseduju. Nova era lakih pronalaženja rešenja putem interneta je uskratila traganje, čitanje knjiga, različitih odličnih i običnih igara koje hrane i razvijaju puteve i centre u mozgu koji su zaduženi za različite vidove oseta, čula i zaključivanja. Učenje napamet je kratkotrajno i samo za ocenu. Uputstvo da lekciju dete pročita više puta i više dana uzastopce i da će tako naučiti je učenje napamet. Izvući najvažnije, razumeti sadržaj i putem asocijacija napraviti sopstvenu logičku mapu je jedan od načina funkcionalnog učenja i pamćenja - objašnjava Petrović.

Trajno znanje kroz funkcionalno učenje

Autor programa, dr Ranko Rajović, izdvaja jedan od primera sa predavanja sa starijim osnovnicima, u kojem traži odgovor na jednostavno pitanje u kakvoj su vezi uplašena krtica i slovo M?

- Deca kažu da je to zato što krtica beži u mrak ili kažu da beži kad vidi mačku. Onda im kažem da to nije početno slovo reči, već samo slovo M, pa nastane tajac u učionici. Pitam ih šta znači reč "uplašena" i ne spominjem krticu ovaj put. Oni vrte po glavi tu informaciju, pa se sete da kada smo uplašeni, srce lupa ubrzano. Onda im kažem da to malo preformulišu i neko se seti da je M zapravo EKG uplašene krtice, ali im kažem da još niko nije snimao EKG uplašenoj krtici. Krene smeh, a zapravo svi pokušavaju da odgonetnu šta znači M. Objasnim im da su svi to učili u četvrtom razredu i neko se seti da je M rimski znak za 1000. Tako dođemo do odgovora da uplašena krtica ima toliko otkucaja srca u minuti, a reproduktivno pitanje bi glasilo otprilike ovako: "Koliko otkucaja ima uplašena krtica u minuti?" Javi se neko dete koje je to pročitalo i dobije pet - rekao je dr Rajović.

NTC radionice realizuju sertifikovani predavači tokom godine u dva ciklusa, od po šesnaest radionica. Radionice se održavaju jednom nedeljno u trajanju od sat vremena za najmlađe i sat i po vremena za polaznike svih ostalih grupa. Tokom ciklusa, jedna od radionica se realizuje sa saradnicima programa, kako bi se roditelji još bolje upoznali sa programom i podržali njegovu primenu.

Trajno znanje kroz funkcionalno učenje

Novi ciklus radionica počinje od septembra, a uzrasne grupe koje se upisuju su bela grupa za decu od četiri do pet godina, žuta grupa za decu od pet do šest i po godina, narandžasta grupa za decu koja pohađaju prvi razred, plava grupa za decu koja pohađaju drugi i treći razred i zelena grupa za decu koja pohađaju četvrti i peti razred.

Prijave za septembarski upis možete izvršiti preko sajta Obrazovno-razvojnog centra "Smart edu", mejla ntc.subotica@gmail.com ili putem telefona 064/124-69-39.

Sponzorisani sadržaj
NTC radionica sa Urošem Petrovićem NTC radionica sa Urošem Petrovićem NTC radionica sa Urošem Petrovićem NTC radionica sa Urošem Petrovićem NTC radionica sa Urošem Petrovićem NTC radionica sa Urošem Petrovićem NTC radionica sa Urošem Petrovićem NTC radionica sa Urošem Petrovićem
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2984
Povezane teme

ntc

ntc sistem učenja

smart edu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.