Komentara: 3
Pregleda: 2273

Toplo i nestabilno vreme povećalo broj intervencija Hitne pomoći

21.08.2020. u 14:05h
Izvor: Subotica.com
Od početka meseca, ekipe Službe hitne medicinske pomoći intervenisale su čak 516 puta na terenu, od čega 22 puta u slučaju kolapsa na javnim mestima, dok se u ambulantu Hitne pomoći radi lečenja javilo 507 sugrađana. Kako se toplo i nestabilno vreme očekuje i u narednim danima, lekari savetuju oprez i poručuju da je ova stanja moguće izbeći pridržavanjem jednostavnih uputstava.
Toplo i nestabilno vreme povećalo broj intervencija Hitne pomoći

Služba hitne medicinske pomoći je tokom avgusta radila pojačanim intenzitetom, što je uobičajeno za ovaj period godine, kada se usled velikih vrućina ljudski organizam nalazi pod dodatnim opterećenjem, koje može da se ispolji u vidu niza simptoma uzrokovanih tropskim temperaturama, poput toplotnih osipa, grčeva i iscrpljenosti, a u pojedinim slučajevima i u vidu kolapsa, kojih je zabeleženo ukupno 24, od čega čak 22 na javnim mestima.

- Suština uticaja visoke temperature na organizam je povećani gubitak tečnosti i težnja organizma da se zaštiti, tako što pokušava da se "ohladi" pomoću širenja krvnih sudova na koži. Posledica ovih, u osnovi fizioloških procesa, jeste pad pritiska kao rezultat gubitka elektrolita i "raspoređivanja" krvi u, sada, proširenim krvnim sudovima. Ukoliko je temperatura spoljašnje sredine približna ili ista temperaturi tela, jedini mehanizam odavanja toplote je znojenje, a u slučaju da se organizam ne adaptira na visoku temperaturu ili ima neadekvatnu rehidrataciju, dolazi do poremećaja termoregulacije različitog stepena, počev od pojave lokalnih promena kao što su osip i otok, preko kolapsa, pa do toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara - objašnjava dr Verica Dronjak, portparolka Doma zdravlja Subotica.

Toplo i nestabilno vreme povećalo broj intervencija Hitne pomoćiPovišena spoljašnja temperatura nepovoljno utiče na zdravlje osoba koje pate od hroničnih oboljenja, dodaje naša sagovornica, napominjujući da su povećanom riziku izloženi i zdravih ljudi, pre svega, deca, a potom i odraslo stanovništvo, koje je radno angažovano u poljoprivredi, zbog direktnog izlaganja suncu i dejstvu UV zračenja, zatim zaposleni u industriji koji su izloženi veštačkim izvorima toplote, kao i zaposleni u administrativnim i drugim delatnostima zbog boravaka u loše ventiliranim prostorijama.

- Preporuke koje važe za sve, jesu da tokom letnjeg perioda treba izbegavati boravak napolju u periodu od 10 do 17 časova. U ovom, najtoplijem delu dana, treba izbegavati težak fizički rad, a preporuka je i da se prave češće i kraće pauze radi osveženja. Potrebno je redovno unositi dovoljne količine tečnosti i uz sebe uvek imati vodu za piće, a izbegavati alkohol, gazirana i previše zaslađena pića i ne preterivati sa unosom kofeina. Tuširati se mlakom vodom više puta dnevno i jesti češće, manje obilne, lagane obroke u vidu povrća, žitarica i voća. Izbegavati masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode, kao i slatkiše. Pri izlasku iz kuće, nositi šešire širokog oboda i naočare, zaštiti se kremom sa zaštitnim faktorom, nositi svetlu i komotnu odeću od prirodnih materijala - savetuje dr Dronjak.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2273
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

hitna medicinska pomoć

služba hitne medicinske pomoći

verica dronjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.