• Pregleda: 11641

Tipske kante za svako domaćinstvo

Podelom još šest hiljada posuda sva domaćinstva u gradskim mesnim zajednicama imaće kante za smeće, a za narednu godinu ostaju prigradska naselja. U toku je tradicionalna jesenja akcija čišćenja i uređenja grada, a do sredine decembra biće završena druga faza izgradnje Prihvatilišta za pse i mačke u Ganjo šoru.
Tipske kante za svako domaćinstvo

Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ ovih dana nabavilo je još 6.000 tipskih posuda za smeće, koje će uskoro biti podeljene domaćinstvima u gradskim mesnim zajednicama koja ih još nisu dobila, tako da će se ukupan broj ovih kanti koje su se našle u vlasništvu građana povećati na blizu dvadeset hiljada.

„Na taj način završićemo sa područjem grada, gradskim mesnim zajednicama, i sva domaćinstva imaće po kantu, što znači da smeće ne treba da pakuju u kese ili stavljaju u nekakve priručne posude, a i našim radnicima biće mnogo lakše prilikom redovnog odnošenja kućnog smeća. Oni koji imaju ovakve kante već znaju ukoliko im nisu dovoljne jer imaju viška smeća, da mogu da ga stave u zapakovane i zavezane džakove, pod uslovom da je u pitanju kućno smeće, i mi ćemo ga odneti, ako se nalazi pored tipske posude. U slučaju da nema posude, a ona je dodeljena domaćinstvu, takve vreće ne odnosimo“, kaže Slobodan Milošev, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“.

Za narednu godinu, „Čistoća“ planira da kupi još 16.000 kanti i njima snabde prigradska naselja, kako bi se na čitavoj teritoriji grada uveo jedinstven sistem odnošenja kućnog smeća i eliminisale takozvane „žute vreće“, koje inače mali broj stanovnika naselja kupuje, pa tako raznorazni otpad najčešće završava na „divljim deponijama“. Upravo jedna takva u Tavankutu, koja se prostirala na čitavih pet hektara zemljišta pored puta prema Čikeriji ovih dana je uklonjena.

„Po nalogu inspekcijsko-nadzorne službe grada očistili smo veliku divlju deponiju u Donjem Tavankutu i u toku tog posla koji je trajao dvanaest radnih dana imali smo organizovanih 245 kamionskih tura kojima smo na gradsku deponiju preneli 1960 kubnih metara smeća, ili težinski 1628 tona čvrstog komunalnog otpada“, kaže Slobodan Milošev.

Prihvatilište za pse i mačke

U jesenjem periodu, od 15. septembra, u toku je izgradnja druge faze Prihvatilišta za pse i mačke u Ganjo šoru, gde su prethodno u prvoj fazi izgradnjom još 50 boksova u „nečistom delu“ znatno prošireni kapaciteti za prihvat životinja i stvoreni primereni uslovi za njihov smeštaj. Nakon toga, u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, azil je upisan u Registar prihvatilišta pri Veterinarskoj upravi Republike Srbije i izdata mu je dozvola za rad.

„Uveliko teče druga faza izgradnje prihvatilišta, i kao što smo najavili u ovoj fazi će biti izgrađen takozvani „mačkarnik“, odnosno boksovi za mačke“, zatim deo za izolaciju bolesnih pasa i mačaka, objekti za njihovo kupanje, deo za pripremu hrane, a takođe će se urediti i prostor za trening pasa, odnosno njihovo istrčavanje. To spada u aktivnosti na socijalizaciji pasa radi njihove pripreme za udomljavanje, što nam je prevashodni cilj da psi budu spremni, da budu zdravi, vakcinisani, čipovani i obučeni, kako bi prihvatili nove vlasnike. To je veoma značajno za funkcionisanje azila da što veći broj životinja bude udomljen kako bi raspoložive kapacitete iskoristili na najbolji mogući način, osim toga da se sterilizacijom smanji populacija pasa na ulicama, jer inače nam za njihov smeštaj ne bi bilo dovoljno ni deset puta više prostora“, kaže Slobodan Milošev.

Vrednost radova u drugoj fazi izgradnje azila u Ganjo šoru je 10 miliona dinara, i obezbeđuje se iz budžeta grada, a izvođač je kao i u prethodnoj fazi „Filipović izgradnja“, sa čijim radom su u Javnom komunalnom preduzeću bili veoma zadovoljni. Rok za završetak je 15. decembar.

Plan jesenje akcije čišćenja i uređenja grada

Sa prvim danima oktobra počela je i redovna jesenja akcija čišćenja i uređenja grada, po programu Direkcije za izgradnju grada. Ona se za sada sprovodi u vangradskim mesnim zajednicama i do sada je iz Čantavira, Bačkog Dušanova, Višnjevca, Đurđina, Novog i Starog Žednika, Kelebije i Šupljaka odneto preko stotinu kontejnera otpada koji ne spada u kućno smeće.

„Imamo primedbe građana da bi akciju trebalo organizovati češće u toku godine, ne samo na proleće i jesen, ali radimo onoliko koliko nam budžet dozvoljava, iako bi i sami voleli da takvu aktivnost u budućnosti pojačamo“, kaže direktor „Čistoće i zelenila“.

U sklopu jesenje akcije čišćenja i uređenja grada, u toku naredne nedelje programom su obuhvaćena naselja Bački vinogradi, Hajdukovo, Ljutovo i Mišićevo. U ponedeljak i utorak, 24. i 25. oktobra, kontejneri će u Bačkim vinogradima biti smešteni kod prodavnice „Trgoprometa“, (kod crkve), u Kaić sokaku, kod železničke stanice, kod Buki mosta, ispred i iza nadvožnjaka.

U sredu i četvrtak priliku da se oslobode raznog čvrstog otpada koji ne spada u kućno smeće imaće stanovnici Hajdukova. Za to će im poslužiti kontejneri koji će se nalaziti u Sarajevskoj ulici, na uglu sa prvomajskom i uglu sa Cankarevom, zatim na uglu ulica Omladinske i Borisa Kidriča, u Stipić šoru preko pruge, na uglu ulica Železničke i Omladinske – preko pruge, i u Nosi, kod prodavnice i kod mosta.

U petak, na jedan dan, akcija se seli u Ljutovo i Mišićevo. U Ljutovu kontejneri će biti kod odbojkaškog igrališta, kod autobuskog stajališta i kod autobuske stanice na Ljutovačkom putu. U Mišićevu lokacije će biti sredina Sarajevske ulice, kod Doma mesne zajednice i na sredini Karlovačke ulice.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

13
Aralk Odgovori
I opet ce izostavit MZ Dudovu sumu. Samo obecavaju....To vec znako.
Овца за шишање. Odgovori
Уместо што дели празне канте, боље је да нестручна, неспособна и бахата власт снс-ОВАЦА подели реоне где ће људи ординирати на пуним контејнерима и кантама јер их својом неспособношћу води ка таквом преживљавању! Веровали или не, скоро сам присуствовао сукобу двојице сиротана ко има веће право да прикупља отпад из контејнера код Патрије!
Zavrzlama Odgovori
Od tih 6000 tipskih kanti, gde ja to da preuzmem ili mi donose na kucnubadresu, nemam to vec tri godine. Kako ste to resili? Pa smece nosim po 4km od kuce da ne bih bacao kao ostali po putevima, po onim iskopinama za kisnicu....tudjim dvoristima.... Jer u kesi dzaku mi ne odnose....
Citalac Odgovori
@Zavrzlama
Pobogu pa ta kanta ukoliko je ne dobijete kupite u prodavnici 2500 din kosta, i opet vam pocnu odnositi djubre.
forest gamp Odgovori
12 Dana rada i 245 Kamiona djubreta se nakupilo u Tavankutu ?? Pa to nije moglo preko
noci. Sta je inspekcija radila za to vreme? a platu redovno primala. Danas u fabrikama
(napr. Slobodna zona) ako ne teras normu nema ni onog bedaka od plate, pa ti automatski prestaje
ugovor o radu.
dule Odgovori
@Ovca za šišanje
Gospodine, svuda u svetu je osnovno pravilo da se otpad već u kući počne razdvajati i sortirati na kućni, papir, staklo i plastiku. Posle toga se baca u za to tačno predviđene kontejnere. Da li se sećate da su u našem gradu pre par godina bili pripremljeni kontejneri za staklo i papir? Prvo red nisu poštovali oni koji su smeće bacali jer im je lakše bilo da ga bace u bliži kontejner bez obzira šta je pisalo na njemu. Drugo neodgovorna omladina je iz obesti te kontejnere palila jer im je bilo interesantno da vide kako oni gore, Treće sakupljači sekundarnih sirovina su razvaljivali rešetke na istima da bi se "dokopali" otpada koji su tada prodavali. Evo kako je "neodgovorna" vlast SNS-a u Novom Sadu krenula da rešava te probleme. Postaviće podzemne kontejnere za svaku vrstu otpada posebno. Onoga momenta kada se u takav kontejner ubaci otpad namenjen reciklaži(papir,plastika i staklo) on postaje vlasništvo JP i od tada svako razbijanje, provaljivanje i krađa iz tog kontejnera je krivično delo . Međutim, videćemo kako će se stvari razvijati jer našem narodu ništa ne valja i nema kulturu skuplajnja sekundarnih sirovina. Svi treba po nešto da menjamo. JP organizaciju prikupljanja otpada ali i mi našu svest što je mnogo teško.
Овца за шишање. Odgovori
@dule (сами ст написали д, а не Д), нисте схватили поенту моје приче, прочитајте поново. А, што се тиче вашег писанија, технички се слажем скоро са свим предлозима. Само, уверавам Вас да већина људи има високу, па и еколошку, културу, а ви све стављате у кош некултурних и бахатих, који су експонирани, али у мањини. То и не изненађује јер имате највише поверења баш у такву власт, вероватно свакодневно се крећући у кругу таквих "људи"!
dule Odgovori
@Ovca za šišanje
Moje obrazovanje je za vas nedostižno da živite još jedan život. Što se pak vaspitanja tiče njega se ne stidim jer ga nisam stekao ni u jednoj stranci ili vlasti nego kod kuće i ponosan sam na njega. Ja vas nisam vređao. Nedostatak argumenata je uvek za rezultat imao vređanje drugih, viku, galamu i slične stvari. Pored toga takav način komunikacije govori više o vama nego o meni i time ste pokazali svoje pravo lice, odnosno ono sve što pripisujete meni karakteriše upravo vas. Odgovoriti sam vam morao ali dalje se ne nameravam upuštati u bilo kakvu komunikaciju sa vama jer bi to bilo ispod mog nivoa.
Овца за шишање. Odgovori
@dule, Ви мени - вас, ја Вама - Вас. У праву сте, постоји разлика у васпитању. Ваше образовање ми је недостижно, да живим још један живот. У праву сте, постоји и разлика у образовању (ја сам др. електротехнике, рачунарска техника и информатика). Не спуштајте се испод свог нивоа, свакако, али не остајте ни само на том, ево, правим Вам места на мом, не срдите се, јавите се...
:) Odgovori
Gospodine doktore, skracenica doktorske titule pise se bez tacke (dr) ;)
dule Odgovori
@Ovca za šišanje
Velikim slovom se piše Vi a vas ili vama nikako. Međutim, to se ne uči na elektrotehničkom fakultetu nego u osnovnoj školi i to nižim razredima. Inače obrazovanje i vaspitanje ste Vi prvi spomenuli. Ja ljude ne cenim samo i isključivo po obrazovanju pa samim tim ne smatram potrebnim da spominjem nivo svog obrazovanja. Vi na mom ipak nemate mesta.
dule Odgovori
@Ovca za šišanje
Da pojasnim ovo oko Vi i vaš i zašto sam rekao da se vaš nikako ne piše velikim slovom. Pa zato što posle vašeg prvog odgovora na moj komentar i uvreda niste zaslužili veliko slovo. Vaš se piše velikim slovom samo onome koga izuzetno poštujete. Ja vas i ne poznajem. U mom odgovoru sam napisao Vi velikim slovom samo iz poštovanja prema zvanju dr. ako ga uopšte imate jer ne mogu da prihvatim da osoba sa tom titulom može da koristi rečnik kojim se vi služite.
Овца за шишање Odgovori
@dule, вероватно је и телефон на пуњачу док грчевито куцате. Надам се да сте се мало "средили" после реплике и аутореплике (корекције сопствене корекције) и да ћете моћи мирно да спавате.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.