• Pregleda: 5461

Teški dani za Gradsku biblioteku

Sa direktorom Gradske biblioteke Subotice, Draganom Rokvićem, smo hteli da razgovaramo o ambicioznim planovima za ovu godinu, ali uprkos ostvarenim uspesima, razgovor se vodio većim delom o problemima.
Teški dani za Gradsku biblioteku

Osnivač, Grad Subotica, je za biblioteku odvojio prilično malo sredstava, pa tako ove godine ova ustanova za kupovinu novih izdanja na raspolaganju ima jedva 300.000 dinara, a otprilike ista suma se može potrošiti i na razne manifestacije.

„Gradska biblioteka je najstarija kulturna institucija u Subotici. Svojevremeno, pre 125 godina, je otvorena na inicijativu našeg najvećeg istoričara, Ištvana Ivanjija. Veoma smo ponosni na biblioteku koja je u većem delu proteklog perioda bila najveća i vodeća kulturna institucija ovoga grada. Najveći deo naše kulturne baštine se nalazi u ovoj zgradi, koja je izgrađena 1895. godine. Biblioteka je započela velike reforme da se prilagodi ostalim centralno-evropskim bibliotekama.

Civilizacijski, razvoj zahteva da digitalizujemo našu književnu baštinu, što smo većim delom i započeli, a delom i završili. Zahvaljujući pomoći Nacionalnog saveta Mađara smo kupili jedan od najmodernijih skenera. Časopise iz 19. veka smo već digitalozovali, a uspeli smo da sačuvamo i stare, veoma retke knjige koje su štampane pre 1500. godine. Uredili smo i rasvetu zgrade, popravili krovnu konstrukciju, tako da nam krov napokon ne prokišnjava. Počeli smo sa osmišljavanjem i hrvatskog dela biblioteke. Takođe zahvaljujući NSM-u, uspeli smo kupiti i naš prvi službeni automobil koji će stići ovih dana. Mi smo prva biblioteka na prostorima bivše Jugoslavija koja je 1964. godine potpisala bilateralni sporazum sa bibliotekom iz Segedina, a konstantna saradnja je i sa bibliotekama iz Budimpešte, Zagreba i Osijeka. Zahvaljujući ministarstvu kulture, naši saradnici su mogli posećivati seminare, a i sami smo organizovali licencirani seminar u Subotici.

Važno je naglasiti da je Gradska biblioteka osnivač i organizator „Književnih dana Deže Kostolanji“ i manifestacije „Književni KIŠobran“, u čast Danila Kiša.

Ponosni smo i na činjenicu da biblioteka ima čak 6.000 čitalaca, a cilj ovogodišnje kampanje je da naše članstvo dostigne brojku od 10.000“, objašnjava direktor.

Dragan Rokvić (foto: Subotičke novine)

Prema zahtevima postavljenim pred biblioteke u gradovima sa 100.000 stanovnika, trebalo bi godišnje obezbediti 8,5 miliona dinara za kupovinu knjiga. Subotica je do sada, godišnje, odobravala 900.000 dinara.

„I ove godine su nam odobrili tih 900.000 dinara, ali zbog činjenice da su prošlogodišnju dotaciju preneli na ovu godinu, realna suma sa kojom raspolažemo ove godine je između 250.000 i 300.000 dinara. To je istorijski minimum, i kao direktor, mogu samo da se žalim zbog činjenice što deca iz Subotice neće moći dobiti potrebne knjige. Od tih nepunih milion dinara smo mogli kupiti između 700 i 1000 knjiga. Još je uvek veliki problem što sa Mađarskom i Hrvatskom nemamo bilateralne ugovore. Sramota je što još uvek moramo da švercujemo knjige preko granice i što su zbog toga pojedine nacionalne zajednice u teškom položaju. Zbog toga smo inicirali da se pojačaju ovdašnji izdavači, na primer „Forum“, koji je nekada bio odličan izdavač. To bi bilo potrebno da se vratimo barem na nivo gde smo bili pre nekoliko decenija.

U vezi budžeta, žalili smo se gradonačeniku, ukazali smo mu na više tačaka raspodele novca. Grad je za ukupno informatičko uređenje Gradske biblioteke, znači za računare i ostalu tehniku, predvideo 10.000 dinara. Za obeležavanje 125. godišnjice postojanja biblioteke od grada nismo dobili ni dinara. Za sve manifestacije smo ukupno dobili 300.000 dinara, za organizovanje predavanja i radionica na primer, za celu godinu nam je ukupno odobreno 5.000 dinara. Nije to tako svugde, postoje gradovi u Srbiji gde se odvaja impozantna suma za kupovinu knjiga. Sve to dokazuje da se borimo sa zaista velikim problemima. Da ne govorimo o tome da ćemo morati ukinuti naše manifestacije, koje su poznate širom Evrope. Realna je bojazan da ćemo manifestacije, kao što su „Dani Kostolanjija“ ili „KIŠobran“ morati ove godine otkazati. Razgovaraću o tome sa gradonačelnikom, jer je sadašnja situacija zaista tragična“, žali se Rokvić.

Na pitanje kakvu poruku ima ova odluka i na šta možemo računati u budućnosti, Rokvić je naglasio da se vide problemi u prepoznavanju osnovnih kulturnih vrednosti.

„Grad bi morao biti ponosan na sve što muzej, istorijski arhiv i biblioteka predstavljaju, jer su to ogledala grada u kojima se vidi kakav je kulturni život u Subotici. Mislim da bi grad trebao usvojiti mišljenje da su to bastioni kulture u gradu. Kulturna politika se međutim okrenula prema nekim drugim vrednostima. Nije moj posao da kritikujem rad drugih, ali kao direktor biblioteke ne smem da dopustim da se biblioteka ruinira i da se zaustavi civilizacijski razvoj. Moj zadatak je da o tome razgovaram sa gradonačelnikom, sa ministarstvom, sa svojim strateškim partnerima, jer je biblioteka javna institucija koju priznaju i u inostranstvu, koja je izrasla u značajnu instituciju koja služi za primer mnogima. U Subotici se sad dešava veoma interesantna stvar; iz gradskog budžeta se za kulturu odvaja 9 posto, što je prilično veliki procenat. Beograd za iste ciljeve izdvaja samo 2 posto. Moje mišljenje je da nad ovom sumom treba da stoji strateški dokument, strategija kulturnog razvoja Subotice, koji nedostaje već godinama. Mi, poslanici kulture, želimo videti da postoji ideja, da postoje prioriteti, zakonom određeni zadaci, javni interes, koji se pojavljuju u tom dokumentu. Morali bismo znati šta želimo, moramo poštovati našu tradiciju i našu istoriju, ali i videti put kojim želimo poći. Moj zadatak je, i obaveza, da obavestim javnost o teškoćama i problemima sa kojima se susrećemo tokom rada, jer stojim na čelu velike i značajne institucije i ne smem dopustiti da propadne, jer mi nemamo drugu istoriju, nemamo drugu tradiciju i nemamo drugu biblioteku, samo ovu jednu“, objašnjava direktor, dodajući da su od NSM-a dobili pare za izradu planske dokumentacije za izgradnu multimedijalnog centra i čitaonice.

„Jene Hajnal nam je od velike pomoći u ostvarivanju naših planova i ja se nadam da ćemo uz njegovu i pomoć gradonačelnika uspeti naći kompromis u cilju ostvarivanja naših planova; da se Gradska biblioteka, esencija kulture grada podigne na nivo koji je dostojan nje same. Ja, kao rođeni Subotičanin, se nadam da će politika prepoznati vrednosti biblioteke, što trenutno nije slučaj“, zaključio je Rokvić.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

33
Salamander Odgovori
Šteta što se za kulturu odnosno biblioteku u našem gradu izdvaja minimum...verovatno nema gde da se "ugrade" kao sa našim pozorištem.
smeker Odgovori
ma ko jos cita knjige danas nemojte da luipate. ljudi gledaju kako da prezive a ne da citaju vase kjige. i zasto je radni dan bibloiteke smanjen sa do 22 h na do 19:30h???tj citaone??? malo vam je sto nista ne radite tamo po ceo dan se ispijaju kafe nego ste smanjili radno vreme da mi koji zelimno da ucimo u citaoni ne mozemo...
Clan Odgovori
Imate preko 60 zaposlenih, naravno da su teski dani..
Loki Odgovori
Smeker govorite u svoje ime. Ako vi ne citate knjige ne znaci da drugi ne citaju...
nemoguce Odgovori
.... ma hajte .... a takav expertski kadar iz G17+ u menadžmentu biblioteke a ustanova ipak u krizi c c c c c c c ....
član biblioteke Odgovori
@ član ima zaposleni po mojim saznanju 78 i svi imaju odlične plate većina iznad republičkog proseka, neka direktor Rokvić smanji zaposlene, zapošljavali su i kurta i murta sve po partiskoj pripadnosti neka višak i nestručne pošalje na biro pa će biti para i para.Dok nisu žuti došli na vlast bilo je zaposleno oko 30.
istina Odgovori
U kom gradu velicine Subotice imate oko 60 zaposlenih u Biblioteci?..ni u jednom.Ovo je sramota.Jos se bune i protestuju,kao malo im para.Koliko im od budzeta firme ode na plate?..99%
Mirko Odgovori
Skoro sve zaposlene birao je VMSZ, nek sad pomognu kad je tesko.
Vesko Odgovori
Sta ce nam knjige, kad uglavnom jos uvek najbolje prolaze oni koji nisu procitali puno knjiga.
Sto se tice gosin Rokvica, za njega nema bolje hladovine. Nek cuti i uziva kad mu je pala
kasika u med.
Gruja Odgovori
stace sluzbeni automobil u ovoj krizi biblioteci u centru grada?.da i ovaj direktor ima da ide kuci?sramota!!!
amerikanac Odgovori
treba da se obelodani gde idu pare na honorare i kome pace sve da bude jasnije kako ovaj Zuti kadar ostaje
Anica Odgovori
ovakvi nesposobni kadrovi unistavaju grad. moj sin studira knjizevnost u Zagrebu i ostace tamo da razvija drugi grad. tuga je ovo da se cita i sramota
pitanje Odgovori
kome pripada biblioteka?
fifi Odgovori
6.000 citalaca, a kolika je clanarina?
earthworker Odgovori
e pa covo, vi ste vec totalno outdate narocito ako uzmemo u obzir da je 2015-ta. ali ako se baci pogled kroz prozor i pogleda pozoriste videces da jos i imate srece. ja ne znam kako u tu zgradu stane skoro 80 zaposlenih? odokativno nagadjam da sa upola manje zaposlenih sve bi i dalje funkcionisalo ko svajcarski sat. ali ajde da vam ne gazim na zulj jer je gradski muzej jos veca kolevka za zaposlenje u kulturi. sigurno ste bili u nekoj od tih sestrinskih biblioteka iz okolnih zemalja, recimo madjarskoj pa ste mogli videti da u okviru toga recimo imaju i zavidnu kolekciju filmske i muzicke cedeteke i to funkcionise jos od proslog veka.

a tek danski palic! ima muzicku biblioteku dva put vecu od ove nase, na tri sprata, nema ploce koju mozes zamisliti a da ne poseduju u svojoj kolekciji. korisnicima sluze kafu , kolacice i caj ako pozele. ali nema veze jer u subotici slicne stvari ionako nece trebati posto ko god moze bezi odavde i taj trend ce se nastaviti pa da ne ispadne jos jedna promasena investicija poput olimpijskog bazena u dudovoj ili pozorista ko u pesti.

neverovatno ali istinito... kod nas direktor kuk,a samo sto ne zaplace u medije sto mu budzet urbane institucije ko 3 gradonacelnikove plate! a pazi kao 9% budzeta za kulturu i za to dobiju etno igranke, guslarenja i mangulice oko gradske kuce. taj suboticki buzet itekako pune i kulturni i pismeni ljudi samo je pitanje gde se pare preusmeravaju. imamo mi trenutno ovde nekog lokalnog ministra ili pomocnicu gradonacelnika za kuturu? cime se oni bave?
ffilozoff Odgovori
Pustite nekog mladjeg i nacitanijeg da vodi GRADSKU biblioteku,i videcete,bice bolje,i bice i vise citalaca,tj,clanova!!! Rokvic??? Pa on samo menja funkcije,od nacelnika okruga do DNO-DNA!!!
Боки Odgovori
@fifi
800 динара али ја сам се учланио када је била акција и платио сам 400 динара. Акција је била од 15. до 19. октобра. На основу ове вести могу да закључим да неке нове књиге које ме занимају неће бити набављене.
Bibliozof Odgovori
Odakle vam informacija da ima 60 zaposlenih? Nigde u tekstu se to ne navodi.
stormwatch Odgovori
E Rokvicu Rokvicu, zar jedan razbijeni prozor moze da prodrma tako jaku instituciju. Ma znam ja sta je problem, Facebook i ostale socijalne mreze! NJIH TRIBA ZABRANITI! Neka svako prenese svoj profil sa FB na hartiju i uskladisti u gradsku biblioteku i da vidis prosperiteta. E Rokvicu, Rokvicu.

Dok seoske biblioteke i po siromasnijim mestima nego Subotica vec odavno omogucavaju svojim clanovima da uzmu Kindle i za clanarinu imaju pristup svim elektronskim knjigama u biblioteci, vi jos kuburite sa hartijom. Nekada je nedostatak vizije i korak sa vremenom gori od najgore vlasti i najgore finansijske situacije.
karlo Odgovori
Jezivo

Dali sam to dobro shvatio? - u biblioteci ima 78 zaposlenih, što iznosi oko 56.000.000, 00 din samo za plaze i doprinose, a za knige troše 300.000,00 din. ili 186.6 puta manje. Da se oslobode samo jednog radnika mogli bi da povećaju nabavku 3 puta. Šta radi 78 ljudi? Možda ručno prepisuju knjige?
danica Odgovori
Stidi se Rokvicu, cudim se kako te do sada nisu smenili i oterali.
manja Odgovori
Skupa vam je članarina, smanjite na recimo 400 dinara, pa ćete dostići zacrtan broj čitalaca.
Pista Odgovori
dajte da vodi neko sposoban pa da vidis reda
beba Odgovori
Stvarno 78 zaposlenih? Sluzbeni auto? Hm, hm. Ja vidim troje u delu za odrasle, na decjem odeljenju isto. To je 6, plus portir kod ulaza u citaonu, nek ih je dvojica za dve smene, to je 8. Dvoje gore u citaoni i to je sve, UKUPNO 10. Zar se ostali kriju po kancelarijama? Sta konkretno rade? Mozda nocu brisu prasinu sa knjiga. Sta rade ostalih 68?
Crpator Odgovori
Milione dajete za plate radnika koji nosta ne rade i kojih vas je previse i posle se zalite sto nema para za knjige . O majko mila pa trebali su nas bombardovati do kraja zemalhske kugle kakvi ste. 60, 70 zaposlenih pa to nema nigde. I jos skratili radno vreme citaone da sto pre idu kuci...
Crpator Odgovori
Beba ne pricaj gluposti kad nemas pojma o nicemu . I nemoj da lazes narod!
I da je deset zaposlenih opet je previse!!! Taj posao sto oni obavljaju jedna osoba bih mogla da obavi a za ostalih 10 da se kupe knjige koje toliko citate
beba Odgovori
@ Crpator Procitaj jos jednom moj komentar. Ja sam rekla da ima desetak ljudi koji mogu da se vide u biblioteci, i pitala sam gde su i sta rade ostali. Ali ti si previse glup da bi i ovo sto sam sad napisala shvatio.
Cace Odgovori
@baba vidise da nisi bila u biblioteki nikad.
beba Odgovori
@ Cace Pseudonim je BEBA a ne BABA. Drugo, za tvoju informaciju, redovan sam clan biblioteke vec 30 godina. A ti bi mogla malo da citas jer si dosta nepismena. VIDI SE pise se ovako, odvojeno, i ne kaze se u biblioteki nego u biblioteci.
sg1 Odgovori
Sa bibliotekom je i kao sa svim ostalim stvarima,fabrike,zdravstvo,pozoriste itd..ma unapredili su politicari drzavu na nivo prije prvog sv.rata
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.