Komentara: 20
Pregleda: 3381

Tendencija poboljšanja položaja radnika, javni sektor štrajkovima traži pažnju

03.01.2018. u 12:38h
Izvor: Subotica.com
U godini za nama nije bilo većih problema u privatnom sektoru, dok je kraj godine obeležio štrajk u javno-komunalnim preduzećima, poručuju u Savezu samostalnih sindikata grada Subotice.
Tendencija poboljšanja položaja radnika, javni sektor štrajkovima traži pažnju

Tokom prošle godine bilo je nekoliko individualnih slučajeva povreda prava radnika, koji su uglavnom rešavani kroz pregovore sa poslodavcima, dok je mali broj dobio epilog na sudu. Po oceni predsednika Saveza samostalnih sindikata Subotice, Milana Popovića, načinjen je pomak u poboljšanju položaja radnika, a zbog odliva kardrova, u narednim godinama, očekuju se i drastičnije promene u toj oblasti. 

- Odlazak radne snage  veliki je problem ne samo za ovo područje, nego cele Srbije. Vlada Srbije a i lokalne samouprave, u kojima se izražen ovaj problem, moraju ići na povećanje zarada. Ne možemo očekivati minimalnu cenu rada kao što je to u Austriji ili Nemačkoj, ali minimalac  bi trebalo da bude oko 300 evra. To je za skoro 100 evra više nego trenutno, ali ni ta cena rada ne bi oterala strane poslodavce, jer bi i dalje to bila za tri ili četiri puta niža cena rada u odnosu na cenu rada u zapadnim zemljama. Nadamo se da ćemo se u budućnosti manje baviti problemima poput velikog broja tehnoloških viškova, propalim preduzećima a da ćemo sve više ići u pravcu doterivanja boljeg i pravednijeg socijalnog društva. Sledeće godine u Subotici mora da se rešava cena rada u tom pravcu, koja bi trebalo da bude veća za 30 odsto  - istakao je Milan Popović.

Za razliku od prethodnih godina, više problema bilo je u javnom sektoru. Štrajk zaposlenima u javnim i javno-komunalnim preduzećima nije omogućio ostvarenje zahteva, odnosno povećanje zarada za 10 odsto, ali je nakon pregovora sa Vladom Srbije  postignut dogovor o isplati jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 41.800 dinara.

- Ljudi, koji nisu obavešteni, stvarno misle da  su velike plate u administraciji u javnim preduzećima. Direktori i jedna mala grupa ljudi oko direktora u javnim preduzećima ima veće ili velike zarade, a radnici imaju možda nešto više od minimalca. Moraju građani da znaju da to nije kao što je nekada bilo, imamo sve više tehnoloških viškova u javnim preduzećima. Tamo gde se poštuju kolektivni ugovori, sve rešavamo u skladu sa zakonom, ali ima i slučajeva gde se to ne poštuje i tada idemo na sud. U predstojećem periodu verovatno će biti više problema u javnom sektoru, nego u privatnim preduzećima - dodao je Popović.

- Od Nove godine minimalna cena rada će biti 143 dinara, u javnom sektoru ima mnogo radnika koji su na minimalcu i moraće se povećati njihova plata. Nikome plata ne bi smela da bude u sledećoj godini manja od 24 ili 25 hiljada dinara, zavisno od broja sati a na to bi trebalo da ide još minuli rad. Mislimo da je i to malo i da bi to trebalo što pre korigovati, da bar te minimalne plate mogu da ublaže trenutnu situaciju - istakao je Ištvan Huđi, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata.

U Sindikatu najavljuju da će se i sledeće godine baviti problemima više od hiljadu radnika preduzeća „29. novembar“. Preko 900 radnika do sada potpisalo je  punomoć o zastupanju, te će u narednoj godini pravdu potražiti na sudu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 3381
Povezane teme

fabrika 29. novembar

industrija mesa i konzervi 29. novembar

savez samostalnih sindikata subotice

savez samostalnih sindikata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.