• Pregleda: 3262

"Takmičenje risara" u subotu u Đurđinu

Tradicionalna manifestacija "Takmičenje risara" održaće u subotu, 14. jula, na njivi u Đurđinu, pokraj Katoličke crkve. Osim ove, naredne nedelje održaće se i manifestacija "Nadmetanje u pucanju bičeva", takođe u Đurđinu, kao i Svečana akademija kojom će se obeležiti jubilej "Dužijance".
"Takmičenje risara" u subotu u Đurđinu

Za titulu najbržeg i najspretnijeg, u subotu će se takmičiti 22 risarska para iz Subotice i okolnih mesta, među kojima će biti i šest mladih parova, dok će nekolicina njih kositi žito samo revijalno, van takmičarskog programa. Domaćini ove tradicionalne manifestacije biće Stipan i Marija Kujundžić, dugogodišnji članovi organizacije "Takmičenje risara", a bogat i sadržajan program upotpuniće nastup folklorne grupe Hrvatskog kulturnog centra u prepodnevnim časovima.

- Jedan od najatraktivnijih delova programa, svakako je i čuveni risarski doručak, kada svi koji dođu mogu da sednu na seno i zajedno obeduju. Kao i do sada, za doručak smo obezbedili slaninu, luk, domaću kiselnu, domaći hleb, so i crvenu papriku, a jedino što je potrebno da ponesete je brica, s kojom ćete moći da jedete - rekao je  Marinko Piuković, direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Subotica.

Ove godine, Udruženje proslavnja tri velika jubileja. Naime, manifestacije "Takmičenje risara" i "Dužijanca" obeležavaju 50 godina otkako je po prvi put organizovano takmičenje u košenju žita, kao i prva gradska ili civilna "Dužijanca". Uz njih, obeležava se i 25 godina otkako su se Grad Subotica i Katolička crkva udružili i zajednički organizovali "Dužijancu". Za potrebe proslave, izrađena su četiri nova logotipa, jedan za Udruženje i tri kojima će se predstaviti ove tradicionalne manifestacije i njihovi jubileji.

- Kao što se može videti, logo Udruženja predstavlja ruke koje drže hleb, ali je u polukrugu klas, koji nas podseća na prostranu bačku ravnicu, na koju su se naši pradedovi doselili pre više stotina godina. Kada su prvi put milovali zlatne klasove i osetili miris pečenog hleba, spontano su počeli da se zahvaljuju Bogu na završetku žetve i hlebu. To je ono što smo želeli da predstavimo ovim logom, ruke naših ljudi koje rade uz blagoslov Boga, a u znak zahvalnosti mu daruju hleb i drugima u svom okruženju - objasnio je Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Subotica.

Pored "Takmičenja risara", u Đurđinu će se u utorak, 17. jula, održati još jedna tradicionalna manifestcija "Nadmetanje u pucanju bičeva", s početkom u 17 časova, dok će se jubilej "Dužijance" obeležiti Svečanom akademijom u četvrtak, 19. jula, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova.

- Na Svečanoj akademiji nastupiće Kvartet Subotičkog tamburaškog orkestra i operska diva Alenka Konjević, koja će izvesti Ariju iz opere "Dužijanca" kompozitora Josipa Andrića. Zatim, prikazaće se dva filma retrospektive o "Dužijanci" iz 1968. i 1993. godine, koje je pripremio Zvonimir Sudarević. Takođe, organizacioni odbor će dodeliti nagrade u tri ranga, od kojih će prva nagrada u obliku statue risara biti dodeljena trima institucijama i jednom pojedincu, dok će plakete i zahvalnice biti podeljene svima koji su svih ovih godina uzeli učešće u organizaciji "Dužijance" na bilo koji način - istakla je Ljiljana Dulić, zamenica predsednika Uduženja.

Centralna proslava "Dužijance" započeće 12. avgusta, a osim u Subotici, ove godine će se po prvi put održati i u Zagrebu, 19. avgusta.

Program "Takmičenje risara 2018"

 • 06:00h - Okupljanje risara;
 • 06:30h - Izlazak risara na njivu;
 • 06:45h - Smotra risara;
 • 07:00h - Pletelje uža;
 • 07:15h - Dolazak gostiju;
 • 08:00h - Tradicionalni risarski doručak;
 • 09:00h - Početak takmičenja risara;
 • 11:00h - Proglašenje pobednika u kuvanju tarane;
 • 11:00 - 12:00h Prikaz rada na starim mašinama;
 • 11:30h - Dečje igre "Kasalisica";
 • 12:00h - Proglašenje pobednika takmičenja risara i uručenje nagrada i zahvalnica.
Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Bunjevac1 Odgovori
Smisni ste kao crtani film. Ne kradite vise nase bunjevacko!
bunjevac Odgovori
Sad će Mirko lupati kroz komentare razne gluposti. Tako će ubeđivati njegovih 5-6 ptistalica kako je on izmislio Dužijancu prije 130 godina. Ko tom liku još išta veruje.
vatreni Odgovori
ris je brend bunjevačkih Hrvata.
Realan, (Anti)sistem
Brend? Wow, man! Bunjevci su jedno, Hrvati drugo. Baška što ovi drugi otimaju od ostalih. Npr. i Teslu, Srbina pravoslavca, svojataju. Može im se, iza njih su Vatikan i Kruna.
cule Odgovori
Ponosan na Bunjevce Hrvate i kao risare i kao fudbalere Naprid Hrvatska
radoje Odgovori
Kako je to dosadno i kako smaraju....
Clown Odgovori
Bunjevacka sigra... Hahahaha
Vesko Odgovori
Naprid nasi, na redu je prvo misto, ugodan provod svima, sa zeljom da bude skuplje zito.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.