• Pregleda: 5655

Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeleženo 160 godina postojanja Osnovne škole „Sečenji Ištvan“.
Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"

Na život i delo Sečenji Ištvana podsetio je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i propise, naglašavajući njegov značaj i zasluge ne samo u obrazovanju, nego i u politici i mnogim drugim životnim sferama.

- Kako to obično biva na našim istorijski nemirnim prostorima i ova škola je svoj nazim menjala čak četiri puta. U ovakvim lepim prilikama kada se obeležava godišnjica škola uvek razmišljam da li da govorim o samo j školi ili o ličnosti čije ime nosi. Priča o nekome ko je jednoj školi dao ime je uvek poučna priča o obrazovanju – rekao je Mihalj Njilaš u pozdravnom obraćanju. - On je bio jedan on najvećih mađarskih državnika, književnik i teoretičar, vojnik poznat po hrabrosti i čestitosti. Kada je bojno polje zamenio diplomatskim stekao je reputaciju reformatora i vizionara. Godišnja primanja sa svojih imanja poklonio je za osnivanje Mađarske akademije nauka.

Kada je osnovana zvala se „Škola u VI kvartu“, a 1926. godine ime je promenjeno u „Prestolonaslednik Petar“, a zatim u „Svetozar Miletić“, da bi 1965. godine, spajanjem sa Osnovnom školom „Bratstvo“, bila registrovana pod imenom Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“. Današnje njeno ime datira iz 2001. godine.

U prisustvu brojnih zvanica, direktorka škole Vesna Vajs se podsetila na bogatu istoriju i na sve one đake i nastavnike koji su svojim radom doprineli da ovo bude jedna od najuspešnijih obrazovnih ustanova u gradu.

- Velika je čast biti član kolektiva koji slavi 160 godina. U svom bogatom životu škola je iznedrila brojne generacije, brojne đake kojima se ponosimo, kao i nastavnike koji su se brinuli da vaspitno-obrazovni rad bude na visokom nivou – istakla je direktorka škole, Vesna Vajs.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Ali G Odgovori
A gospodin Kocisu nista??? On je najzasluzniji da ova skola je bila najmodernija u Subotici 90tih.
drapo Odgovori
Zašto se nigde ne spominje ime bivšeg direktora KOCSIS MIHALY-a koji je zahvaljujući svojim autoritetom,poznastvima i zaslugama staru školu podigao iz blata, izgradio fikulturnu salu i adaptirao odmaralište u Kotoru ??? Ali,čim se zamerio bivšem gradonačelniku Kasi stavljen je na led i sve što je dobro učinio je zaboravljeno. I sada drugi ubiru lovorike za njegove zasluge !!! SRAMOTA !!!
panonski čamac Odgovori
Od prestolonaslednika, preko Miletića i Lole Ribara, do Sečenji Ištvana... jedva čekam da vidim kakvo će novo ime ovoj školi neka politička promena da donese.
Ali G
Pa zvace se dr. Kocsis Mihaly. Samo da promenimo rezim ;)
MOLNAR RUDOLF Odgovori
sramota.
čovek koji je najviše učinio i svoj život dao za ovu školu ni ne spominje se.
za vreme miloševića , sećam se , vodili decu svuda da bi upoznali svojih korenja. na putu sečenjija. puno priznanja dobila škola zbog toga što je imala pravog lidera.prkosio se političarima i radio svoj posao. stvarao. do dan danas ga nisu dostojanstveno ispratili iz škole. plašim se da je to već i kasno. kao roditelj,pratio sam i učestvovao u akcijama. politički nikad. ima još ljudi koji više cene rad a ne političkih obećanja. i nadam se da kočiš mihalju direktoru jednog dana biti dodeljena priznanja za njegor životni rad .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.