Komentara: 5
Pregleda: 5771

Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"

10.11.2016. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeleženo 160 godina postojanja Osnovne škole „Sečenji Ištvan“.
Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"

Na život i delo Sečenji Ištvana podsetio je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i propise, naglašavajući njegov značaj i zasluge ne samo u obrazovanju, nego i u politici i mnogim drugim životnim sferama.

- Kako to obično biva na našim istorijski nemirnim prostorima i ova škola je svoj nazim menjala čak četiri puta. U ovakvim lepim prilikama kada se obeležava godišnjica škola uvek razmišljam da li da govorim o samo j školi ili o ličnosti čije ime nosi. Priča o nekome ko je jednoj školi dao ime je uvek poučna priča o obrazovanju – rekao je Mihalj Njilaš u pozdravnom obraćanju. - On je bio jedan on najvećih mađarskih državnika, književnik i teoretičar, vojnik poznat po hrabrosti i čestitosti. Kada je bojno polje zamenio diplomatskim stekao je reputaciju reformatora i vizionara. Godišnja primanja sa svojih imanja poklonio je za osnivanje Mađarske akademije nauka.

Kada je osnovana zvala se „Škola u VI kvartu“, a 1926. godine ime je promenjeno u „Prestolonaslednik Petar“, a zatim u „Svetozar Miletić“, da bi 1965. godine, spajanjem sa Osnovnom školom „Bratstvo“, bila registrovana pod imenom Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“. Današnje njeno ime datira iz 2001. godine.

U prisustvu brojnih zvanica, direktorka škole Vesna Vajs se podsetila na bogatu istoriju i na sve one đake i nastavnike koji su svojim radom doprineli da ovo bude jedna od najuspešnijih obrazovnih ustanova u gradu.

- Velika je čast biti član kolektiva koji slavi 160 godina. U svom bogatom životu škola je iznedrila brojne generacije, brojne đake kojima se ponosimo, kao i nastavnike koji su se brinuli da vaspitno-obrazovni rad bude na visokom nivou – istakla je direktorka škole, Vesna Vajs.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5771
Povezane teme
OŠ Sečenji Ištvan osnovna škola sečenji ištvan
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.