Komentara: 5
Pregleda: 6626
Foto

Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"

10.11.2016. u 15:23h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeleženo 160 godina postojanja Osnovne škole „Sečenji Ištvan“.
Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"

Na život i delo Sečenji Ištvana podsetio je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i propise, naglašavajući njegov značaj i zasluge ne samo u obrazovanju, nego i u politici i mnogim drugim životnim sferama.

- Kako to obično biva na našim istorijski nemirnim prostorima i ova škola je svoj nazim menjala čak četiri puta. U ovakvim lepim prilikama kada se obeležava godišnjica škola uvek razmišljam da li da govorim o samo j školi ili o ličnosti čije ime nosi. Priča o nekome ko je jednoj školi dao ime je uvek poučna priča o obrazovanju – rekao je Mihalj Njilaš u pozdravnom obraćanju. - On je bio jedan on najvećih mađarskih državnika, književnik i teoretičar, vojnik poznat po hrabrosti i čestitosti. Kada je bojno polje zamenio diplomatskim stekao je reputaciju reformatora i vizionara. Godišnja primanja sa svojih imanja poklonio je za osnivanje Mađarske akademije nauka.

Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"

Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"

Kada je osnovana zvala se „Škola u VI kvartu“, a 1926. godine ime je promenjeno u „Prestolonaslednik Petar“, a zatim u „Svetozar Miletić“, da bi 1965. godine, spajanjem sa Osnovnom školom „Bratstvo“, bila registrovana pod imenom Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“. Današnje njeno ime datira iz 2001. godine.

U prisustvu brojnih zvanica, direktorka škole Vesna Vajs se podsetila na bogatu istoriju i na sve one đake i nastavnike koji su svojim radom doprineli da ovo bude jedna od najuspešnijih obrazovnih ustanova u gradu.

- Velika je čast biti član kolektiva koji slavi 160 godina. U svom bogatom životu škola je iznedrila brojne generacije, brojne đake kojima se ponosimo, kao i nastavnike koji su se brinuli da vaspitno-obrazovni rad bude na visokom nivou – istakla je direktorka škole, Vesna Vajs.

Izvor: Subotica.com
Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan" Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan" Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan" Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan" Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan" Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan" Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan" Svečana akademija povodom 160 godina postojanja OŠ "Sečenji Ištvan"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 6626
Povezane teme

OŠ Sečenji Ištvan

osnovna škola sečenji ištvan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.