Komentara: 5
Pregleda: 4928

Subotičani piju zdravu vodu, ali to ne važi i za sva prigradska naselja

28.10.2013. u 09:51h
Izvor: Dnevnik Online
Duže od decenije, od kako je evropski standard od 10 mikrograma arsena po litri vode za piće, ugrađen u ovdašnje pravilnike o ispravnosti vode, mnoge vojvođanske sredine našle su se na mukama. Redom je u pojedinim opštinama, a zatim selima, gde su analize pokazale da koncentracija arsena prelazi dozvoljenu, stanovništvu saopštavano da voda iz vodovoda nije za piće, a najnovija je zabrana po selima somborske opštine.
Subotičani piju zdravu vodu, ali to ne važi i za sva prigradska naselja

Lokalne samouprave su reagovale različito. Apatin se zadužio, napravio fabriku vode. Subotica je instalirala pilot postrojenje. U Malim Pijacama (Kanjiža), instalirano je postrojenje za dearsenizaciju vode, gradile su se „eko” česme, pravili projekti za gradnju fabrika vode vredni na desetine miliona evra.

Ipak, deset godina kasnije po mnogim selima još se voda razvozi u cisternama. Narod je prvo nosio balone sa cisterni, punio na česmama, kupovao i umorio se od svega toga. Na zabranu se gotovo zaboravilo, i voda iz mnogih vodovoda koja se tretira kao tehnička koristi se za piće i kuvanje, naročito po selima. U poslednje vreme se kao alternativa planovima za gradnju fabrika vode, predlaže regionalno povezivanje. Drugim rečima, voda bi se iz sredina gde je dobra mogla dovesti u obližnje opštine koje imaju problem arsena.

Subotičani piju zdravu vodu dok neka prigradska naselja konzumiraju vodu sa povećanom koncentracijom arsena

Subotičani su ranijih godina pili vodu sa po 0,10 miligrama arsena u litri, a od kada je izgrađena fabrika vode nivo arsena se spušta na 0,01 miligram po litri, koliko propisuju evropski standardi. Problem predstavljaju prigradska naselja, gde se stanovništvo snabdeva vodom iz arteskih bunara. Primećene su povećane koncentracije arsena u sirovoj vodi na teritoriji Subotice, osim u naseljima Čantavir i Višnjevac.

U Subotici je postavljen pilot projekat postrojenja za preradu sirove vode u Bačkim Vinogradima. Reč je o Adart tehnologiji koja prerađuje sirovu vodu na biološki način, bez upotrebe hemikalija. Na ovaj način uklanja se arsen, gvrožđe i amonijak iz sastava sirove vode. Kao nus proizvod se pojavljuje otpadni mulj koji u sebi sadrži gvožđe, a arsen ostaje vezan za filtersku ispunu i postaje inertan, što znači da se može odlagati slobodno, bez posledica na deponiju.

Ovo postrojenje prerađenu, kvalitetnu vodu sa ovog lokaliteta obezbeđuje i za stanovništvo okolnih naselja, Hajdukova i Šupljaka.

Kanjiža ima većinom visoko kvalitetnu sirovu vodu

Za snabdevanje oko 11.500 korisnika DOO „Potiski vodovodi” iz Horgoša, koje brine o vodosnabdevanju u Opštini Kanjiža, na raspolaganju ima 11 izvorišta pitke vode. Vodovodna mreža manjih naselja povezana je sa susednim većim vodovodnim sistemima. Direktorka „Potiskih vodovoda” Vesna Markotić naglašava da se vrši dugogodišnje, kontinuirano ispitivanje kvaliteta i kvantiteta podzemnih voda koje se koriste, a u sklopu tih ispitivanja sačinjen je i elaborat o rezervama podzemnih voda i stečeno eksploataciono pravo na području kanjiške opštine.

"Na osnovu ispitivanja vode koja se crpi, možemo reći da je sirova voda uglavnom visokokvalitetna i da na većini lokalnih izvorišta ima kvalitet koji u potpunosti zadovoljava zakonske propise. Na četiri izvorišta kod nekoliko parametara ima povremeno pojave da su vrednosti iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija, pa je na tim izvorištima potrebno izgraditi uređaje za prečišćavanje pitke vode. Početkom ove godine pušten je u rad uređaj za dearsenizaciju i prečišćavanje vode u naselju Male Pijace, a za izvorišta u Horgošu i Kanjiži pripremili smo kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pitke vode"- kaže Markotićeva.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4928
Povezane teme

Voda u Subotici

voda za piće

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.