Komentara: 0
Pregleda: 1664

Subotica u trećem dobu

23.01.2009. u 14:23h
<p>Prosečna starost stanovni&scaron;tva je 40,3 godine, &scaron;to po svetskim kriterijumima Suboticu svrstava u grad u dubokoj demografskoj starosti: ovde se zatvaraju &scaron;kolska odeljenja, a otvaraju gerontolo&scaron;ki klubovi</p>
Subotica u trećem dobu

Prošle godine na porođajnom odeljenju Opšte bolnice u Subotici rodilo se 1367 beba, ili čak za 90 beba manje nego u 2007. godini. Tako je i prošle godine nastavljen višedecenijski trend po kojem se svake godine rađa sve manje beba.

Ni u budućnosti nije verovatno da će biti drugačije jer ako je brak uobičajena pretpostavka za prinovu, Subotičani i tu imaju „loše rezultate". Matičarka Vukica Bogešić kaže da je lane u Subotici samo 605 parova izgovorilo „da", čime je izjednačen neslavni rekord iz 1996. kada je bilo najmanje venčanja. Da li to mladi Subotičani sve više odlaze na druge adrese, pitanje je za neku buduću analizu demografskog kretanja, gde će svoje mesto naći i podatak da je čak 195 Subotičana, što u poređenju sa ovde venčanima čini gotovo trećinu, brak sklopilo u nekoj drugoj sredini.

Podatak da se broj stanovnika u Subotici od oko 100.000 duša ne menja gotovo čitav vek političari i sociolozi su bili skloni da tumače kao pozitivnu stranu grada koji je ostao po meri pojedinca, odnosno koji se nije širio do mere koja bi negativno uticala na kvalitet života. Ali, poslednjih decenija uviđa se i naličje ovog trenda.

Načelnica subotičkog odeljenja Republičkog zavoda za statistiku Speranca Rotar za „Politiku" kaže da, uzimajući u obzir prirodni priraštaj, Subotica na svakih hiljadu stanovnika ima šestoro žitelja manje. Poredeći broj rođenih i umrlih samo u 2007. godini, Subotica ima „minus" od 870 sugrađana, što je dovelo do toga da je procenjeni broj stanovnika u 2007. godini bio 145.752.

- Ova procena uzima u obzir samo prirodni priraštaj, ali ne i migracije stanovništva. Prema popisu iz 2002, u Subotici je živeo 148.401 stanovnik, a deceniju pre toga 150.534 - saopštava Speranca Rotar podatke koji jasno ukazuju kako se grad „smanjuje".

Zbog negativnog prirodnog priraštaja u ukupnoj populaciji raste udeo sugrađana starijih od 65 godina. I dok su 1991. godine oni činili 12,88 odsto Subotičana, danas ih je 15,89 odsto. Udeo stanovništva starijeg od 65 godina samo je jedan od indikatora za utvrđivanje stadijuma demografske starosti jednog društva, a Marija Biači, stručni saradnik u lokalnoj samoupravi, kaže nam da je prosek starosti stanovništva 40,3 godine, što Suboticu svrstava među gradove u dubokoj demografskoj starosti.

Zbog toga se ovde zatvaraju odeljenja u školama, svakog septembra upisuje se i do stotinak prvaka manje, a otvaraju se novi gerontološki klubovi. Subotica ima dugu tradiciju nege i brige o starijim članovima društva, a prošle godine Skupština opštine usvojila je Strategiju brige o starima, čiji je upravo jedan od autora Marija Biači. S druge strane, strategija za brigu o mladima nije urađena, a napori da se pomogne mladim porodicama sa decom su ipak nedovoljni. Gradska uprava snosi troškove smeštaja trećeg i četvrtog deteta u predškolskim ustanovama, a pre nekoliko godina osnovan je i Pronatalitetni fond posredstvom kojeg se mladim roditeljima pod povoljnim uslovima odobrava kredit za kupovinu ili adaptaciju stana ili kuće. Specifičnost ovog fonda je u tome što se rata koja se vraća opštini smanjuje kako se uvećava broj dece u porodici.

 

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1664
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.