Komentara: 1
Pregleda: 3181

Subotica dobija Omladinski klub

03.05.2012. u 16:32h
Izvor: RTV Yueco
Nakon sedam godina postojanja, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, do prethodne godine Fondacija FOKUS , otvoriće u sredu, 9. maja 2012. godine, Omladinski kulturni klub u zgradi bivšeg bioskopa „Jadran“.
Subotica dobija Omladinski klub

Omladinski klub će nositi naziv „Skladište“ po jednom od dela Danila Kiša, poznatog pisca rođenog u Subotici, i ovim povodom razgovarali smo sa mr Branislavom Filipovićem, direktorom Fondacije „Danilo Kiš“:

- Omladinski klub „Skladište“ je osmišljen kao novi kulturni prostor koji će mladim umetnicima, trupama, udruženjima građana, kao i kulturnim radnicima i entuzijastima pružiti kvalitetnu platformu za realizaciju raznovrsnih projekata. Izuzev projekata koje Fondacija „Danilo Kiš“ tradicionalno organizuje, pružićemo priliku i drugim organizacijama i pojedincima da na kvalitetan način realizuju svoje ideje. Prostor poseduje kompletnu infrastrukturu potrebnu za rad omladinskih kulturnih klubova, i na gotovo 300 kvadratnih metara nudiće bogat kulturni i umetnički program, koji će biti kreiran na mesečnom nivou -- istakao je mr Filipović.

Otvaranjem omladinskog kluba, Fondacija „Danilo Kiš“ dodatno će poboljšati kvalitet svojih umetničkih i omladinskih projekata. Kao i do sada, kulturna politika će se bazirati na afirmaciji lokalnih stvaralaca i umetničkih trupa, ali će i nadalje subotičkoj publici biti prezentovani kvalitetni i sveži projekti i kulturni sadržaji iz celog regiona.

- Od samih početaka rada smo se trudili da nađemo jednu vrstu ravnoteže između „proizvodne“ i „potrošačke“ kulturne produkcije, i mislim da smo u tome uspeli. U tom smislu, trudićemo se da kulturne sadržaje u „Skladištu“ ravnopravno oblikuju domaći stvaraoci, kao i predstavnici kulturnih i umetničkih trendova iz regiona i cele Evrope. Plan je da „Skladište“ bude dinamično i umetnički bogato mesto otvoreno za sve ljude dobre volje i sve sveže umetničke ideje i projekte.

Adaptacija prostora na adresi Park Ferenca Rajhla 12a započeta je početkom februara 2012. godine i završena je u relativno kratkom roku od 60 kalendarskih dana. Veliku podršku adaptaciji prostora je pružila lokalna samouprava grada Subotice na čelu sa gradonačelnikom Sašom Vučinićem.

- Omladinski klub je zamišljen kao mesto na kojem će se održavati filmske projekcije, tribine, javne diskusije, muzički događaji, izložbe, radionice, probe muzičkih sastava, performansi, kamerni koncerti i slično. Nadamo se da će otvaranjem ovog prostora mladi ljudi dobiti ozbiljnu platformu za osnaženje kulturnog života, a nakon samog čina otvaranja kreće mesečni kulturni program i stoga očekujemo sugestije i primedbe od naših sugrađana, a sve u cilju afirmacije Subotice kao modernog i avangardnog kulturnog prostora – istakao je mr Branislav Filipović, direktor Fondacije „Danilo Kiš“.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3181
Povezane teme

branislav filipović

Fondacija Danilo Kiš

Danilo Kiš

skladište

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.