Komentara: 0
Pregleda: 4513

Slobodan Tišma gostuje u "Skladištu" (OTKAZANO!)

02.04.2013. u 04:47h
Izvor: SuMedija
Slobodan Tišma, dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2011. godine, gostuje u sredu, 03. aprila 2013. godine, od 19:30 časova u Omladinskom klubu „Skladište” povodom nagrađenog romana „Bernardijeva soba”.
Slobodan Tišma gostuje u "Skladištu" (OTKAZANO!)

02.04.2013 - PROGRAM JE OTKAZAN USLED BOLESTI NAJAVLJENOG  GOSTA.

U razgovoru o romanu učestvuju: filozof i publicista Tomislav Žigmanov, u ulozi uvodničara, književnik Laslo Blašković, urednik edicije „Anagram” u kojoj je izašla „Bernardijeva soba” i Marija Ilić, diplomirani filolog za književnost i srpski jezik, u ulozi moderatora večeri.

Tišma u romanu „Bernardijeva soba” pripoveda o novosadskom autsajderu i lokalnom čudaku Pišti Petroviću. Priča se plete oko nekoliko glavnih lajtmotiva: dnevnih rituala i opsesija glavnog junaka, njegovog u najmanju ruku neobičnog odnosa prema poznanicima i najbližoj porodici, kao i prema jedinom nasledstvu – sobnoj garnituri korčulanskog arhitekte Bernarda Bernardija.

Rođen 1946. godine u Staroj Pazovi, Tišma je književnošću i muzikom počeo da se bavi 60-ih, u okviru novosadske „Tribine mladih”. Tokom 70-ih je bio aktivan i na umetničkoj sceni - kao član konceptualne grupe E-Kôd izlagao je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Početkom 80-ih osnovao je bend Luna, koji je svoj jedini album „Nestvarne stvari” objavio 1984. Pošto se grupa raspala, Tišma osniva La Stradu, koja objavljuje istoimeni album 1987.

Kada se dve godine kasnije i ona rasformirala, povukao se iz muzike, izuzev kratkog okupljanja benda Luna zbog nastupa na festivalu Exit 2004. Iako je na književnoj sceni prisutan još od 60-ih, prvu knjigu - zbirku poezije „Manirizmi”, Tišma je objavio tek 1995. Usledila je još jedna pesnička zbirka, „Vrt kao to” (Ruža lutanja, 1997), a zatim i romani „Urvidek” (Narodna knjiga, 2005), za koju je dobio nagradu „Stevan Sremac”, „Quattro stagioni” (Laguna, 2009), za koju je dobio nagradu „Biljana Jovanović”, te Bernardijeva soba" (Kulturni centar Novog Sada, 2011). Prevođen je na makedonski i italijanski jezik.

Promocija je realizovana u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ulaz je slobodan.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4513
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.